Πηγή: The Press Project

Η εφημερία του νοσοκομείου αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ξεκινά σήμερα με μόλις 42 συνολικά ΜΕΘ, εκ των οποίων μόλις οι 2 αφορούν ασθενείς covid. Η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείο, Ελένη Γκέκα μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε πως νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης την ίδια στιγμή που η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη για την εφημερία και τις ελάχιστες διαθέσιμες ΜΕΘ covid.

Συγκεκριμένα, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία με 230 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ μέχρι τη λήξη της ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 με τα νέα περιστατικά, που θα προκύψουν.

Σημειώνεται πως λίγες μέρες νωρίτερα μία 50χρονη νοσηλεύτριας που εργαζόταν στον αξονικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ έφυγε από τη ζωή, καθώς νοσούσε από κορονοϊό, ενώ μάλιστα χρειάστηκε διασωλήνωση. Την ίδια ώρα, μία άλλη εργαζόμενη του νοσοκομείου  επίσης νοσεί από κορονοϊό.

«Το σύστημα υγείας δεν είναι θωρακισμένο»

Ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας τονίζει πως η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης είναι ασφυκτική, αφού τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις ΜΕΘ πλέον δεν επαρκούν με τους διασωληνωμένους να νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής, όπως σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, χειρουργικές αίθουσες και άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή, ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης αναπνευστήρων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA σήμερα το πρωί ο Κύριος Τσάπας υπογράμμισε πως δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αφού μπροστά σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση, απαιτείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επαρκές τόσο σε αριθμό, όσο και σε ποιότητα και εκπαίδευση. «Οι γιατροί όντως κοβόμαστε στα δύο προσπαθώντας να προσφέρουμε το μέγιστο στους ασθενείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός κάνοντας ωστόσο λόγο για πτώση της ποιότητας της νοσηλείας, για την οποία ευθύνεται το γεγονός πως «το σύστημα υγείας δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, δεν είναι θωρακισμένο».