Οι εκδηλώσεις για το πολυτεχνείο είναι χρέος να γίνουν. Για τους λόγους που έχουν εκτεθεί τις προηγούμενες μέρες, αλλά και για έναν ακόμα. Επειδή απαγόρευσε την συγκέντρωση η κυβέρνηση. Σε αυτή την προκλητική αντιδημοκρατική απόφαση η απάντηση πρέπει να είναι μια δημοκρατική συγκέντρωση. Με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας, τηρούμενα σε βαθμό υπερβολής. Οι διαδηλωτές τα έχουν εφαρμόσει και τα ξέρουν. Η κυβέρνηση δεν τα έχει εφαρμόσει και το ξέρουμε.

Το δικαίωμα συνάθροισης είναι ένα δικαίωμα του πυρήνα της αστικής δημοκρατίας. Όταν καταργείται  η περιορίζεται, υπάρχει πρόβλημα για την ίδια την δημοκρατία.

Η χουντικής έμπνευσης απαγόρευση συναθροίσεων καθ άπασαν την επικράτειαν, δεν γίνεται για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση αυτή – σε αυτή την φάση που έχει χάσει τον έλεγχο- δεν ενδιαφέρεται για την προστασία της υγείας των πολιτών, από το κορωνοιό. Και όταν έπρεπε, δεν ήταν η υγεία του λαού πρώτη της προτεραιότητα. Αν ενδιαφερόταν δεν θα άνοιγε τον τουρισμό έτσι εγκληματικά όπως τον άνοιξε, προσκυνώντας τις παγκόσμιες εταιρείες του τουρισμού,  θα είχε κάνει κάτι 6 μήνες τώρα για τα λεωφορεία και το μετρό, θα είχε αραιώσει τους μαθητές στις τάξεις και θα είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα και κίνητρα για αραίωση, στις εταιρείες στα εργοστάσια. Αν νοιαζόταν για την υγεία των πολιτών θα είχε κάνει όλα τα παραπάνω.

Η αγωνία της δεν είναι η υγεία των πολιτών, αλλά οι απόψεις και τα πιστεύω των πολιτών. Η μνήμη των πολιτών, το πείσμα τους να θυμούνται κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στις κολώνες της πύλης του Πολυτεχνείου. Εξω η Ηπα, έξω το Νατο. Αυτά θέλει να εξολοθρεύσει όχι τον ιό.

Η πανδημία είναι δικαιολογία. Είναι αφορμή να ξεδιπλώσει την μαύρη αυταρχική ατζέντα της. Την μόνη πλήρη ατζέντα που έχει αυτή η κυβέρνηση. Και μόνο η ηδονή των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης για την χουντική απαγόρευση φτάνει για να πείσει τον καθένα. Και μόνο το τρελαμένο βλέμμα του Χρυσοχοΐδη φτάνει. Θα μπορούσε η κυβέρνηση αν ήθελε να καλέσει τα κόμματα και να συζητήσουν όχι τον ΑΝ θα γίνει πορεία αλλά το ΠΩΣ. Με μικρό αριθμό διαδηλωτών και μέτρα προστασίας. Δεν το ήθελε. Ήθελε να πουλήσει τσαμπουκά. Ήθελε να εκτρέψει τα φώτα από τους νεκρούς στους διαδηλωτές. Και να λανσαριστεί ως ο προστάτης της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση που έχει χρεωθεί με 1106 νεκρούς της πανδημίας,  δεν έχει το ηθικό έρεισμα να μιλά για προστασία υγείας.

Ο ιός δεν θα διαδοθεί στην πορεία προς την πρεσβεία. Όπως δεν διαδόθηκε κανένας ιός την πρωτομαγιά, όπως δεν διαδόθηκε κανένας ιός στην συγκέντρωση του Εφετείου. Και αυτό το ξέρουν και αυτό τους σκυλιάζει. Στην πορεία αύριο θα διαδοθεί η απόφαση, η θέληση, η γνώση και το αίτημα για ψωμί παιδεία ελευθερία. για δουλειά δηλαδή για όλους, για μόρφωση δηλαδή για όλους και για πραγματική ελευθερία ισονομία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Με βασική προϋπόθεση την υγεία.

Έχουν σκυλιάσει τα αργυρώνητα παπαγαλάκια και κόπτονται για την υγεία του λαού που θα επιβαρυνθεί από την συμβολική πορεία. Δεν νοιάστηκαν καθόλου όταν κάθε μέρα έβλεπαν τα γεμάτα λεωφορεία, το φυσκαρισμένο μετρό, τις τάξεις με τα 25 παιδιά μέσα, τα γηροκομεία χωρίς έλεγχο, τα νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό και γιατρούς.. Εκεί δεν έβγαζαν πύρινους λόγους, τώρα βρήκαν να ξεράσουν πληρωμένο δηλητήριο.

Ο ιός δεν κολλάει στην πορεία των πολιτών. Ο ιός κολλάει  από την απραξία, των πολιτών.

Καμία εξουσία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό είναι το μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου. Η πορεία είναι μορφή ελέγχου της εξουσίας ακόμη και για τα μέτρα που έχει πάρει, η δεν έχει πάρει, για την πανδημία. Είναι έλεγχος και αμφισβήτηση των μέτρων αυτών και υπενθύμιση των προτάσεων των φορέων και του μαζικού κινήματος.

Ο λαός, δεν υπάρχει μόνο για να αλλάζει μάσκες και  να κλείνεται στο σπίτι του. Δεν είναι υπήκοος, δεν θα υπάρχει όταν στέλνει το  sms στο 13033. Θα τηρήσει και τηρεί ευλαβικά τα μέτρα προστασίας της υγείας του, αλλά την ελευθερία του να τιμάει νεκρούς, αγώνες, συνθήματα ανεκπλήρωτα, την ελευθερία του να δείχνει ότι με τις ευλογίες της Αμερικής πριν 50 χρόνια καταπατήθηκαν βασικά του δικαιώματα, την ελευθερία του να θυμάται τους συνεργάτες ΚΑΙ αυτού του κατακτητή, δεν θα την στριμώξει σε μηνηματάκια από το 1 εως το 6 της πολιτικής προστασίας.

Η πολιτική προστασία του λαού, δεν έχει σχέση με την πολιτική προστασία του Χαρδαλιά.

Εκτροπή δεν είναι η πορεία, εκτροπή είναι το ΦΕΚ που υπέγραψε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο Χρυσοχοΐδης, ο Μητσοτάκης.

Αν περάσει αυτή τους η απαγόρευση χωρίς αντιδράσεις, τότε θα περάσουν και άλλες πολλές απαγορεύσεις που έρχονται, για την δουλειά, την παιδεία, τις ελευθερίες την ζωή μας. Αυτό είναι το διακύβευμα. Γι αυτό πρέπει να γίνει μια άρτια πορεία. Αν ο λαός δεν σταθεί όρθιος φορώντας την  μάσκα του τώρα θα γονατίσει φορώντας το φίμωτρο αύριο.

Και βλέποντας την μανία με την οποία πέφτουν πάνω σε λαϊκές διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις, κάθε φορά, με κάθε αφορμή, ξερνώντας όλοι ο βολεμένοι την μονότονη χολή τους, ας απευθύνουμε ένα μήνυμα:

Αγαπητά χουντοσπέρματα και λοιποί γραβατωμένοι γκοτζαμάνηδες, αλλά και γυρολόγοι πρόθυμοι Χρυσοχοΐδηδες, δύο πράγματα ξέρετε να κάνετε μόνο, δεκαετίες τώρα. Να συνεργάζεστε με τον κάθε εποχής κατακτητή και να κυνηγάτε  όποιον τολμά να του αντιστέκετε. Αυτό είναι δημοκρατία για εσάς. Να υπηρετείτε συμφέροντα και να γλείφετε.  Γι αυτό δεν μπορείτε ποτέ να πείσετε με επιχειρήματα. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να καταστέλλετε. Με αύρες, ματ, παρακρατικές αλητείες, ξύλο και χημικά. Νομίσαμε για λίγο, ότι είχαν περάσει πια οι εποχές των απαγορεύσεων των συναθροίσεων. Μας μπέρδεψαν οι γραβάτες και τα Χάρβαρντ σας. Παραμένετε όμως μέσα στις δεκαετίες τραγικά ίδιοι. Ένα ξιπασμένο ακροδεξιό σκυλολόι που μισεί τον λαό.

 

Θύμιος Καλαμούκης