Γιώργος Λογοθέτης, Δικηγόρος

Στο Σύνταγμα (άρθρο 11) κατοχυρώνεται η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Προβλέπονται μόνο δύο περιορισμοί (κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής). Γι’ αυτό, στο κατωτέρω απόσπασμα της ΚΥΑ που ισχύει, ρητά εξαιρείται από τους περιορισμούς η δημόσια συνάθροιση, ώστε να μη βγει αντισυνταγματική η ΚΥΑ. Φυσικά, δεν μπορεί να απαγορευτεί συνάθροιση για λόγους δημόσιας υγείας, όχι μόνο με ανακοίνωση του Χρυσοχοΐδη αλλά ούτε καν με νόμο.
Σήμερα μια εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση κατά μελών της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, για το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή. Ανυπακοή σε τι; Σε ποιον νόμο; Ανυπακοή στη συνέντευξη του Χρυσοχοΐδη; Εντελώς νομικά αβάσιμη παραγγελία του Μαξίμου για λόγους ατζέντας. Ντροπή για την Εισαγγελία, που κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειό της.
Το θέμα «Πορεία Πολυτεχνείου» το δημιούργησε η κυβέρνηση. Πριν καν δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε κάλεσμα σε συγκέντρωση, βγήκε ο Χρυσοχοΐδης και είπε: «Όπως δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, έτσι δεν θα γιορτάσουμε και το Πολυτεχνείο».
Γιατί θέλει κάπου να δείξει πυγμή, αφού δεν έκανε τίποτα για να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Γιατί το χρωστούσε στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της, λόγω της απαράδεκτης απαγόρευσης της ατομικής και συλλογικής προσευχής και της μη διοργάνωσης παρελάσεων στις δύο εθνικές επετείους. Τους προσβάλλει, όπως προσβάλλει και κάθε έννοια συλλογικής εθνικής μνήμης, προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.
Πρέπει να γίνει πορεία Πολυτεχνείου;
Σίγουρα όχι με τον τρόπο που γινόταν.
Ναι, με μέτρα προστασίας ΕΥΛΑΒΙΚΑ, με την στενή μπαμπινιώτικη έννοια, αυτήν της θρησκευτικής ευλάβειας. Με αποστάσεις τόσο μεγάλες, που αν και λιγότεροι θα φαινόμαστε πολλοί. Τόσο μεγάλες που κανείς να μην μπορεί να υπονοήσει ότι υπήρξε η παραμικρή μετάδοση του covid.
Μια συλλογική σωματική άσκηση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων. Μια δήλωση ότι Σύνταγμα υπάρχει και όταν δεν τους βολεύει, που θα κάνει τη φετινή πορεία λιγότερο συμβολική και εθιμική από ποτέ.