Αλιεύσαμε από τον Αγώνα Κρήτης

Επιστροφή στο παρελθόν… σχεδόν σε αυτό το χουντικό για το οποίο θα γίνει η πορεία της 17 Νοέμβρη θυμίζουν οι τακτικές που ακολουθεί η Ασφάλεια Χανίων. Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος η Ασφάλεια Χανίων “καταφεύγει σε περίεργες μεθόδους,  για να τρομοκρατήσει την αριστερά, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα συνδικάτα. Με απειλητικά προειδοποιητικά τηλεφωνήματα προς αγωνιστές της πόλης και  προς το μέλος του ΣΕΚ και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο σ. Ρίζο, προσπαθεί να μας «υπενθυμίζει» ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου”.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει στα Χανιά με πορεία που έχουν ανακοινώσει φορείς και σωματεία στις 17 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Η ασφάλεια Χανίων καταφεύγει σε περίεργες μεθόδους,  για να τρομοκρατήσει την αριστερά, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα συνδικάτα. Με απειλητικά προειδοποιητικά τηλεφωνήματα προς αγωνιστές της πόλης και  προς το μέλος του ΣΕΚ και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο σ. Ρίζο, προσπαθεί να μας «υπενθυμίζει» ότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου.

Είναι απίστευτη πρόκληση η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη που άφησε τον χρυσαυγίτη φυγόποινο Παππά να της «διαφύγει» μέσα από τα χέρια, που συνέλαβε 14χρονα παιδιά τα οποία ζητούσαν  από το υπουργείο παιδείας μέτρα προστασίας από την ασθένεια μέσα στα σχολεία, να καταφεύγει σε απειλητικά τηλεφωνήματα ενάντια στις οργανώσεις της αριστεράς.

Η προσπάθεια εκφοβισμού και οι απειλές από την ασφάλεια Χανίων θα πέσουν στο κενό. Η κυβέρνηση πανικόβλητη από το χάσιμο του ελέγχου της πανδημίας, εξαιτίας των δικών της πολιτικών επιλογών, καταφεύγει στο μόνο χαρτί, που της έχει απομείνει, αυτό της καταστολής.

Αποτελεί απίστευτη αθλιότητα η ενοχοποίηση της νεολαίας από τον  πρωθυπουργό της πανδημίας και της καταστροφής,  στην προσπάθειά του να αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησής του. Πρόκειται για μια κυβέρνηση ανίκανων που προσπαθεί  να κάνει το άσπρο, μαύρο προκειμένου να αναχαιτίσει την οργή του κόσμου. Ο στόχος τους ήταν και παραμένει να είναι να χρησιμοποιήσουν την πανδημία προκειμένου να διαμορφώσουν μια νέα κανονικότητα διαλύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού, διαλύοντας τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος των εταιριών παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, περιστέλλοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η συνέχιση των αντιδραστικών τους «μεταρρυθμίσεων» ήταν και είναι το πρώτο μέλημα τους και όχι η σωτηρία της υγείας και της ζωής μας.

Όποιος πράγματι νοιάζεται για τη δημόσια υγεία:

 • Δεν περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα.
 • Δεν κάνει περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας.
 • Δεν ευνοεί με σκανδαλώδη τρόπο τους κλινικάρχες, επιδοτώντας τους πλουσιοπάροχα.
 • Δεν κάνει διαλογή ασθενών, αφήνοντας τους ανασφάλιστους εκτός νοσοκομείων.
 • Δεν αφήνει τον πληθυσμό απροστάτευτο χωρίς να οργανώνει μαζικά τεστ.
 • Δεν διαμορφώνει σχολικές τάξεις με 27 παιδιά.
 • Δεν απολύει καθαρίστριες.
 • Δεν αφήνει χωρίς τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες και εργαζόμενους στην εστίαση και τον πολιτισμό.

Όποιος νοιάζεται για τη δημόσια υγεία:

 • Ακυρώνει τα εξοπλιστικά προγράμματα – μαμούθ και χρησιμοποιεί τα χρήματα για να ανοίξει ΜΕΘ, να διορίσει γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους και καθαρίστριες.
 • Ανοίγει τα νοσοκομεία, που έχουν κλείσει
 • Επιτάσσει μαζικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
 • Επιβάλλει συνθήκες ασφαλούς εργασίας στα εργοστάσια
 • Εμπλουτίζει το στόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς με νέα οχήματα, προσλαμβάνει προσωπικό και αυξάνει τα δρομολόγια. Επιτάσσει τα ιδιωτικά ΜΜΜ.
 • Επιβάλλει περιορισμό στην πληρότητα στα αεροπλάνα και τα πλοία.
 • Αποζημιώνει όσους χάνουν τη δουλειά τους, αντί να δίνει δις στις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους.

Γι’ αυτούς τους λόγους σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η επέτειος του Πολυτεχνείου πέρα από τα αντικαπιταλιστικά, αντιιμπεριαλιστικά και δημοκρατικά, διαχρονικά χαρακτηριστικά της αποκτά το νόημα της υπεράσπισης της ίδιας της υγείας και ζωής χιλιάδων ανθρώπων απέναντι σε μια άθλια και εντελώς ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Όσο και να προσπαθεί ο Μητσοτάκης να διεκδικήσει ρόλο για τη δεξιά μέσα στην ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι καθημερινές πράξεις της αστυνομίας, κατ’ εντολή Χρυσοχοΐδη δείχνουν με τίνος μέρος ήταν η δεξιά τότε και πολύ περισσότερο τώρα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα συνδικάτα τα κόμματα της αριστεράς να αψηφήσουν τις απειλές της κυβέρνησης και να μαζικοποιήσουν τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17/11 στις 6μ.μ. στην πλατεία της Δ. Αγοράς.

Χανιά 12/11/20