Πηγή: Katiousa

Το σπουδαίο αρχείο του μεγάλου μας συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, που «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβρη, τίθεται στη διάθεση του κοινού, του κόσμου που τόσο τον αγάπησε, των ανθρώπων κάθε ηλικίας που τραγούδησαν και εξακολουθούν να τραγουδούν τα τραγούδια του.

Στο επίσημο κανάλι του Θάνου Μικρούτσικου στο YouTube όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει δεκάδες στιγμές, οι οποίες εμπλουτίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, από την 50χρονη δημιουργική διαδρομή του συνθέτη, καθώς και να κάνει εγγραφή στο κανάλι για να ενημερώνεται άμεσα, όποτε ανεβαίνουν καινούργια τραγούδια και βίντεο. Ντοκουμέντα με ανέκδοτα τραγούδια και ηχογραφήσεις, εμβληματικές συνεργασίες, πρώτες εκτελέσεις, ολόκληρα άλμπουμ, ζωντανές εμφανίσεις συνθέτουν το μωσαϊκό της πορείας του συνθέτη.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε την πρώτη εκτέλεση, μια Κυριακή του 1983 στο Μοσχάτο, του τραγουδιού που έμελλε να γίνει το πλέον εμβληματικό του, «Οι 7 νάνοι στο S/S Cyrenia» σε στίχους Νίκου Καββαδία. Το τραγούδι που δεν θα σταματήσει να δουλεύει και να το επεξεργάζεται από τότε… Η ερμηνεία του, πότε δυναμική, πότε σπαρακτική, πότε πιο εσωτερική… Εκείνος είχε πει σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη»: «Κοίτα τι συμβαίνει… Ξεκινάω… Στο πρώτο λεπτό; Στα 30 δευτερόλεπτα, στο 1μισι λεπτό; Είμαι εγώ, μόνος μου. Χωρίς κανέναν από κάτω. Μόνος μου. Και αισθάνομαι ότι απογειώνομαι, μαζί με το πιάνο, γιατί είναι προέκταση των χεριών μου το πιάνο σε αυτό το τραγούδι… Βεβαίως, ως φιλόδοξος καλλιτέχνης. Γυρίζω για το χειροκρότημα»… Στο συγκλονιστικό βίντεο που έχει ανέβει, ακούμε και τον συνθέτη να προλογίζει στο κοινό το καινούργιο του τραγούδι.