Πηγή: Katiousa
Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο έφερε ειδήσεις και νεότερα στοιχεία για το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και το σαρωτικό χτύπημα που ετοιμάζει στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τη δεκάωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες που θα αναπληρώνονται (;) με ρεπό και άδειες, και -ως απαραίτητο συνοδευτικό- το περαιτέρω χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, ιδίως σε χώρους στρατηγικής σημασίας. Παράλληλα, ενισχύει τους εργοδοτικούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη θέση τις εργοδοσίας στη συζήτηση των διαφορών στις Συλλογικές Συμβάσεις. Ενώ όλα αυτά βαφτίζονται ως μέτρα για την “προσέλκυση επενδύσεων” -που θα βρουν φτηνούς και ευέλικτους σκλάβους- και “διατήρηση-ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Για τα κεκτημένα των εργαζόμενων, ούτε λόγος…
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο:
-Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επεκτείνουν το ωράριο ως τις 10 ώρες την ημέρα, χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες, εφόσον ισοφαρίζουν τις επιπλέον ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή χορήγηση ρεπό-αδείας εντός του εξαμήνου. Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα ανοίγουν την Κυριακή.
Η κυβέρνηση προχωρά ακόμα περισσότερο την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, που φέρνει την ουσιαστικά καταστρατήγηση του 8ώρου, κάνει τους εργαζόμενους λάστιχο και γυρνά τα δικαιώματά τους πολλές δεκαετίες πίσω.
-Την ίδια στιγμή, στον συνδικαλιστικό νόμο ορίζεται προσωπικό ασφαλείας στο 40% τουλάχιστον (!) για το Δημόσιο και τους “κρίσιμους για το κοινωνικό σύνολο τομείς”, ενώ προωθούνται οι αλλαγές που έχουν γίνει ήδη γνωστές για το Γενικό Μητρώο (φακέλωμα) συνδικαλιστών και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες -εν είδει ριάλιτι…
Παράλληλα απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων, εισόδων μονάδων και η “άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας” στους απεργοσπάστες. Σε αντίθετη περίπτωση, η απεργία κηρύσσεται παράνομη και οι “βιαιπραγούντες” διώκονται ποινικά. Η χαρά του απεργοσπάστη…
Τέλος, η εξέταση των διαφορών στις συλλογικές συμβάσεις φεύγει από τη δικαιοδοσία της Επιθεώρησης Εργασίας και πάει στον ΟΜΕΔ, όπου οι εργοδότες έχουν τους συσχετισμούς με το μέρος τους.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία. Ευκαιρία να θάψει εργασιακά δικαιώματα, να ξεμπερδεύει με το δικαίωμα στην απεργία και με την ταξική πάλη, όπως έλεγε ο αλήστου μνήμης Λάσκαρης Θα πάρει όμως την απάντησή της στους δρόμους.