Αθηνά Φλώρου, δημοσιογράφος

Που λες, ήθελα να γράψω για τον Ζακ. Και τη Zackie. Αλλά τον Ζακ δεν τον γνώρισα ποτέ. Ούτε τη Zackie.
Μόνο απ΄όσα διάβασα κι άκουσα από άλλους που τον γνώρισαν. Κι απ΄όσα είδα στο προφίλ του λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του.
Που αν δεν υπήρχαν τα επίμαχα βίντεο, θα νομίζαμε ακόμη ότι ήταν ένας τοξικομανής που μπήκε στο μαγαζί του κοσμηματοπώλη για να τον ξαφρίσει.
Γιατί αυτές ήταν οι πληροφορίες που έδιναν στην αρχή οι αστυνομικές αρχές.
Μέχρι που κάποιοι διοχέτευσαν τα βίντεο και άρχισε να φαίνεται η αλήθεια.
Το ποιος ήταν ο Ζακ και το τι έγινε στην πραγματικότητα τα ξέρουν άλλοι και τα έχουν πει καλύτερα από μένα.
Οπότε θα μιλήσω για τον Μπράιαν. Και την Katya. Ούτε αυτούς τους γνωρίζω από κοντά, αλλά σε μια από τις καραντίνες μου τους έμαθα από την (αμερικανική) τηλεόραση.
Ο Μπράιαν δε μοιάζει εμφανισιακά στον Ζακ. Ούτε η Katya στη Zackie. Αλλά τους συνδέει το ίδιο εύθραυστο περιεχόμενο, οι ίδιοι αγώνες για την αποδοχή, η ίδια επίθεση από τους «κανονικούς» συνανθρώπους μας.
Ο Μπράιαν έχει την «τύχη» να ζει στην Αμερική. Που, κατά έναν παράδοξο τρόπο, μέσα στον άκρατο συντηρητισμό και πουριτανισμό της, έχει προχωρήσει στα δικαιώματα της LBGTQ+ κοινότητας, μετά από πάρα πολλούς αγώνες, που μετράνε και νεκρούς.
Η Katya είναι η διάσημη και καλοπληρωμένη πλέον περσόνα του. Μια ξανθιά ρωσίδα, με υπέροχη αυτό-αποδόμηση και καταπληκτικά πόδια.
Ο Μπράιαν μιλάει ρωσικά και γαλλικά, όπως και λίγα γιαπωνέζικα και πορτογαλικά.
Κάνει γιόγκα και διαβάζει φιλοσοφία και ποίηση, την οποία μπορεί να απαγγείλει στα γαλλικά από το πρωτότυπο.
Ο Μπράιαν λύγισε κάποια στιγμή κάτω από την πίεση της Katya, της δημοσιότητας, και της μαύρης τρύπας που κουβαλούν όλοι οι ευαίσθητοι άνθρωποι που έχουν βιώσει το περιθώριο όπου τους βάλαμε.
Κατάπιε τόνους μεθαμφεταμίνης, κατέρρευσε, μπήκε για αποτοξίνωση, επανήλθε.
Η μαύρη τρύπα του Μπράιαν δεν θα κλείσει, δεν κλείνουν αυτές οι τρύπες, αλλά η Katya είναι πλέον μια από τις πιο γνωστές drag queens, με μία εξαιρετικά δημοφιλή εκπομπή στο YouTube, όπου παράλληλα εμφανίζεται και στο κανάλι του Netflix κριτικάροντας τις σειρές του, σόου ανά την υφήλιο, ένα podcast που τσακίζει κόκαλα κι έναν λογαριασμό στο Twitter σα να διαβάζεις ταυτόχρονα Κέρουακ, Μποντλέρ και Όσκαρ Ουάιλντ.
Δε θα χρειαστεί ξανά να τα βάλει με αγνώστους που της επιτίθενται στο δρόμο, δε θα χρειαστεί να φοβηθεί, δε θα χρειαστεί να παλέψει για αποδοχή, δε θα κακοποιηθεί, δε θα κατηγορηθεί.
Όλα αυτά που δεν πρόλαβε ή δε θα έβρισκε έδαφος να κάνει εδώ η Zackie.
Η Katya κέρδισε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε η Zackie, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που νομίζει ακόμη ότι οι drag queens είναι απλώς κάτι περιθωριακοί τύποι που ντύνονται γυναίκες για να τις μιμηθούν.
Οι drag queens είναι καλλιτέχνες, είναι άνθρωποι που έχουν τα κότσια να μεταμορφώνονται σ΄αυτό που θέλουν και να μη χωράνε στα κουτάκια της συμβατικότητάς μας.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδώσουμε δικαιοσύνη όταν τους σκοτώνουν μπροστά στα μάτια μας.