Οκτώ χρόνια μετά το Καστελόριζο και το άνοιγμα της κερκόπορτας για την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξίμιση χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησής του και εν μέσω σεναρίων που τον θέλουν ακόμη και να προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο επίκεντρο του πολιτικού σκηνικού. Πού βρίσκονται σήμερα τα στελέχη της κυβέρνησης που υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και άνοιξε τον δρόμο στις πολλαπλές «διασώσεις» της ελληνικής οικονομίας;
του Μηνά Κωνσταντίνου στο ThePressProject
Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Α. Παπανδρέου ήταν το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία παράλληλα με τον όρκο αφωνίας του Κώστα Καραμανλή, που κυβέρνησε προηγουμένως για πέντε συνεχή χρόνια. Οι σημαίες του «λεφτά υπάρχουν» συντρόφεψαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ώσπου ω του θαύματος, την Κυριακή των εκλογών «ανακαλύφθηκε» το τριπλάσιο δημοσιονομικό έλλειμμα με την υπογραφή Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.
Επόμενο βήμα, ο Παπανδρέου παραδίδει τη χώρα στους δανειστές και ανοίγει τις πύλες Ευρώπης και Ελλάδας στο τριτοκοσμικό -ακόμα τότε- ΔΝΤ. Το πρώτο μνημόνιο είναι γεγονός.
Η κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου έπεσε μετά την παραίτηση του ίδιου, μετά από συμφωνία του με τον Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, στην πρώτη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας με την αγαστή στήριξη του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Στις επόμενες εκλογές και υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε, καταφέρνοντας αρχικά 13,18% σε εκείνες του Μαΐου, για να πέσει ακόμα χαμηλότερα, στο 12,28% στις εκλογές του Ιουνίου.
Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε καθόλου το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει επί τρία σχεδόν χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία του Αντ. Σαμαρά και τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, καθώς και σε πλήθος στελεχών του να συνεχίζουν να διεκδικούν τον «χώρο» τους στα πολιτικοοικονομικά πράγματα της χώρας.
Λένε πως για τους πολιτικούς, και ειδικά για τους πρωθυπουργούς, η μεγαλύτερη τιμωρία είναι η καταψήφισή τους. Όταν «τους στέλνει ο λαός στο σπίτι τους». Με τέτοια αποτελέσματα, για τη χώρα και για το κόμμα τους, θα περίμενε κανείς πως η πλειοψηφία των πολιτικών αυτών θα έχουν αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή και θα χρειάζονταν ειδικές ικανότητες για να αναζητηθούν τα ίχνη τους.
Η πραγματικότητα, δυστυχώς, επιβεβαιώνει περί του αντιθέτου.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ
Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου είναι εδώ (φωτογραφία από την ορκωμοσία της κυβέρνησης το 2009)
Από τις 6 Οκτωβρίου του 2009 έως τις 11 Νοεμβρίου του 2011, σε δύο μόλις χρόνια και με δύο ανασχηματισμούς, από την κυβέρνηση Παπανδρέου πρόλαβαν να περάσουν περισσότερα από 60 στελέχη. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται λίγο-πολύ ενεργά εντός του «νεοσύστατου» Κινήματος Αλλαγής.
Αρχικά, σε μία κοινοβουλευτική ομάδα 20 ανθρώπων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αποτελεί το προηγούμενο διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ, οι οκτώ ήταν μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομικών και Άμυνας του Παπανδρέου, συνεχίζει να δίνει τον τόνο εννέα σχεδόν χρόνια μετά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κράτησε τα ηνία, τόσο του υπουργείου Εργασίας, όσο και του Υγείας. Ο Γιάννης Μανιάτης έμεινε σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης στο αγαπημένο του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Εύη Χριστοφιλοπούλου για επίσης δύο χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, ο Γιάννης Κουτσούκος πέρασε από τα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κράτησε για αρκετό καιρό ο -με μακρά πασοκική ιστορία- Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ στο Εργασίας βρέθηκε και ο σημερινός γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Φυσικά, η σημερινή αρχηγός Φώφη Γεννηματά, βρέθηκε και εκείνη με χαρτοφυλάκια, ως υφυπουργός του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρχικά, και ακολούθως σε εκείνο της Παιδείας.
Όμως τα στελέχη της κυβέρνησης ΓΑΠ που συνεχίζουν να κινούν τα νήματα στο κόμμα του Κινήματος Αλλαγής δεν τελειώνουν εδώ.
Κίνημα Μανωλιός
Στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστή η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, με τη συμμετοχή «όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο Κίνημα» καθώς και πλήθους εκπροσώπων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Μεταξύ του πλήθους προσώπων από τα βάθη της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνονται περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ανθρώπων που βρέθηκαν στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου.
Στις λίστες της διορισμένης ΚΕ από το πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας και ακολούθως Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, ο υπουργός Υποδομών και ακολούθως Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών και Μεταφορών (διαδοχικά) της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης, που κατηγορείται πως λοξοκοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας, Σωκράτης Ξυνίδης και Θάνος Μωραΐτης, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και Δημήτρης Κουσελάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης, καθώς και ο αγαπημένος του Γ. Παπανδρέου, υφυπουργός Επικρατείας και ακολούθως Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, που ετοιμάζεται να κατέβει και υποψήφιος περιφερειάρχης στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Στην Κεντρική Επιτροπή λαμβάνει επίσης θέση το Νο2 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και σημερινός διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας, ενώ ο ο υφυπουργός Επικρατείας, Άγγελος Τόλκας, κρατά και το χαρτοφυλάκιο του τομέα Αυτοδιοίκησης για το Κίνημα Αλλαγής. Σημειώνεται πως εκ των κορυφαίων συμβούλων της Φ. Γεννηματά θεωρείται ο άλλοτε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Εκτός των παραπάνω, στις παρυφές του Κινήματος Αλλαγής κινείται πλήθος στελεχών που τη διετία 2009-2011 βρισκόταν στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής και ακολούθως υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ράβει κοστούμι για να κατέβει υποψήφιος στη Μεσσηνία στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο υφυπουργός Υποδομών και ακολούθως Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, επίσης προετοιμάζεται για υποψηφιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής με εκλογικές βλέψεις, φέρονται ακόμη κατά δημοσιεύματα ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας.
Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Γ. Α. Παπανδρέου το 2009 για τις «πρώτες 100 ημέρες». Μετά ήρθε το ΔΝΤ.
Για μια θέση στον ήλιο
Στο μεταξύ, επτά σχεδόν χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης ΓΑΠ και την παράδοση της εξουσίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αρκετά είναι τα στελέχη εκείνης της κυβέρνησης που έχουν βρει θέσεις στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό, καθώς και άλλα ανώτατα θεσμικά αξιώματα.
Χωρίς αμφισβήτηση, την καλύτερη επιλογή έχει κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Παπανδρέου, πριν παραδώσει στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Χρήστος Παπουτσής, που από το 2013 διορίσθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Άλλωστε, μόλις τον περασμένο Αύγουστο τράβηξε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας, όταν ο ίδιος μπλόκαρε το αίτημα της Ελλάδα για χορήγηση δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από τον διεθνή οργανισμό, με την κυβέρνηση να ζητά την παραίτησή του, χωρίς αποτέλεσμα.
Εξέχουσα θέση στην οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, με το διορισμό της αρχικά στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας (από όπου έφυγε λόγω κριτηρίων της τρόικα) και ακολούθως σε αυτό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η Λούκα Κατσέλη, που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας καθώς και Εργασίας τα πρώτα χρόνια των μνημονίων.
Ένα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου που κατέχει σήμερα ανώτατο αξίωμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπριανίδης, που είναι ο ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη, το Νο2 του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας, και ακολούθως υπουργός ο ίδιος, Πάνος Μπεγλίτης, βρίσκεται σήμερα στη Ρωσία όπου κρατά τη θέση του επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Αγίας Πετρούπολης. Επικεφαλής του γραφείου του έως το 2011, ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Θέση στον κρατικό μηχανισμό κατέχει και ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων των κυβερνήσεων εκείνων, καθηγητής Χάρης Παμπούκης, που κρατά ρόλο συμβούλου του σημερινού υπουργού Εξωτερικών (και άλλοτε στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου), Νίκου Κοτζιά. Ο Χ. Παμπούκης είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, που σήμερα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται πως ο Χ. Παμπούκης θεωρείται ο εμπνευστής των νόμων fast track για τις επενδύσεις, εκείνος που προλείανε την κατάσταση για την «επένδυση» στο Ελληνικό, έβαλε την υπογραφή του στον πτωχευτικό κώδικα και στα ανοίγματα σε BRICS και Ισραήλ, ενώ ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις για τη Siemens.
Θεσμικές θέσεις κρατούν δύο ακόμη υφυπουργοί της κυβέρνησης ΓΑΠ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός Οικονομίας. Ο πρώτος, Απόστολος Κατσιφάρας, είναι σήμερα περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο δεύτερος, είναι ο μικρός πρωθυπουργός της Κρήτης, ως επικεφαλής της περιφέρειας.
Κανείς δεν χάνεται
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, δέκα στελέχη του Παπανδρέου στις γραμμές των οριζόντων (οι γυναίκες του σχήματος του 2009)
Τον κύκλο των περιπλανώμενων στελεχών της τελευταίας κυβέρνησης Παπανδρέου για τη χώρα, κλείνουν πέντε ακόμη στελέχη που μπορεί να αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον φιλόξενο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όμως βρήκαν άλλη στέγη για να συνεχίσουν τον πολιτικό τους βίο.
Έτσι, η κάτοχος του ρεκόρ της υπερψήφισης τριών μνημονίων και υφυπουργός Εσωτερικών του Παπανδρέου, Θεοδώρα Τζάκρη, βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου και χρημάτισε ήδη υφυπουργός Βιομηχανίας, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016. Επίσης, στο πλευρό της ο υφυπουργός Οικονομίας και διαδοχικά υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, που και αυτός θήτευσε για την κυβέρνηση Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για έναν χρόνο. Η τριάδα των κυβερνητικών του ΓΑΠ που βρίσκονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «πουλέν» του πρώην πρωθυπουργού, που από το 2014 καλούσε σε σύνταξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσφατα ακούστηκε το όνομά της για τη θέση του επικεφαλής του ΕΦΚΑ.
Άλλα δύο στελέχη εκείνης της κυβέρνησης, η υφυπουργός Τουρισμού, Άτζελα Γκερέκου, και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ακολούθησαν αντίθετη πορεία κοιτάζοντας προς τα δεξιά. Η πρώτη κατέβηκε ήδη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με τη Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα δίχως να καταφέρει να εκλεγεί, ενώ η δεύτερη ίδρυσε το δικό της κόμμα, βρέθηκε κοντά στο Ποτάμι, ενώ σήμερα καταβάλει προσπάθειες να ενταχθεί στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εργασία και χαρά
Συνολικά, μόλις ένα στα τέσσερα μέλη των κυβερνήσεων Παπανδρέου, βρίσκεται σήμερα εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής, είτε εργαζόμενοι στις δουλειές τους, είτε απολαμβάνοντας τις ευκαιρίες που τους προσφέρθηκαν μετά την κυβερνητική τους θητεία.
Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Οικονομικών που έβαλε τις πρώτες υπογραφές στη μνημονιακή εποχή, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αφού η Δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο σε βαθμό πλημμελήματος (!) για νόθευση εγγράφου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο υπουργός έγραψε βιβλίο για την «Αλήθεια για την κρίση», και επέστρεψε στις business. Έτσι, σήμερα ο άλλοτε τσάρος της οικονομίας έχει ιδρύσει συμβουλευτική εταιρεία με επωνυμία τα αρχικά του ονόματός του (GSP Advisory), στην οποία εμφανίζεται ως πρόεδρος και ιδρυτής, και δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής βοήθειας σε ιδιωτικές εταιρείες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και think tanks που ασχολούνται με πολιτικά και οικονομικά θέματα.
Εξέχουσα θέση κατάφερε να εξασφαλίσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης, Σπύρος Κουβέλης, εκμεταλλευόμενος και την πρότερη επαγγελματική του εμπειρία, που τον θέλει διευθυντή προγράμματος του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (WWF) (1992-1997), καθώς και πρόεδρο της μεσογειακής ομάδας
Κατά το μήνυμα που απευθύνει μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνο-Ευρασιάτικου Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ο Σπ. Κουβέλης σημειώνει πως «το GEBC ξεκίνησε αυτό το καινοτόμο εγχείρημα το 2014, στοχεύοντας να φέρει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα πιο κοντά σε μια περιοχή που φυσικά και ιστορικά θα πρέπει να θεωρείται από τους πρωταρχικούς προορισμούς της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια: Ελάτε μαζί μας σήμερα και ας προσεγγίσουμε μαζί την Ευρασιάτικη Ένωση, για να φέρουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ποιότητα σε μια νέα, δυναμική αγορά!».
Ένα ακόμη μέλος της κυβέρνησης Παπανδρέου με διεθνή καριέρα, ο υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, πρόσφατα απασχόλησε τον ελληνικό τύπο με την είδηση πως «πρωτοστατεί στη μεταρρύθμιση του αυστριακού συστήματος ασφάλισης, ενώ όπως αναφέρεται, εργάζεται ως καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics (LSE).
Με θητεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και σε εκείνο των Υποδομών, ο Νίκος Σηφουνάκης κάθεται σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος», που διαχειρίζεται και το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο, το οποίο και ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως περνά στο Δημόσιο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί.
Ακόμη ένα πολυδιαφημισμένο μέλος εκείνης της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ιδρυτής της Forthnet, Παντελής Τζωρτζάκης, επέστρεψε μεν στην εργασία του, αλλά εσχάτως ανέλαβε τομεάρχης Έρευνας, τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας στο Κίνημα Αλλαγής. Επίσης, ο υφυπουργός Άμυνας βρέθηκε το 2013 στο τιμόνι της ΕΡΓΟΣΕ, πριν παραιτηθεί στα τέλη του 2014 και λίγο πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, στην δουλειά του ως σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής φέρεται να επέστρεψε ο αναπληρωτής και μετέπειτα υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Κωνσταντίνος Ρόβλιας στη δικηγορία, η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή ως συμβολαιογράφος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, φέρεται να αποφάσισε να αφοσιωθεί στην ποίησή του, όπως και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, στη συγγραφή βιβλίων.
Στην αφάνεια
Την μεγάλη ομάδα των στελεχών εκείνης της κυβέρνησης κλείνουν λίγα πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποσύρθηκαν από τη δημόσια σφαίρα, με τις αναφορές στο διαδίκτυο να είναι ελάχιστες για κάποιους από αυτούς.
Σίγουρα όχι για τον Θεόδωρο Πάγκαλο, που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε όλη τη θητεία της, που βρέθηκε μεν στο σπίτι του μετά από εκείνα τα χρόνια, αλλά καταφέρνει συχνά να στρέφει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς δεν αντέχει την αφάνεια. Ακόμη, στη σύνταξη βγήκε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, καθώς επέστρεψε τότε στην εργασία του ως καθηγητής του ΟΠΑ, ενώ η πολυδιαφημισμένη υπουργός Περιβάλλοντος, Τάνια Μπιρμπίλη, φαίνεται πως εξίσου έχει επιλέξει να μείνει στην αφάνια.
Στα βήματά της, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Παναγιώτης Ρήγας, καθώς και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, που το τελευταίο διάστημα απουσιάζουν από τη δημόσια σφαίρα.
Ποιο Κίνημα; Ποια Αλλαγή;
Από τα 43α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ (Nikos Libertas / SOOC)
Σήμερα για το Κίνημα Αλλαγής ερίζουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δημόσια πλέον παρατηρείται ένα πρωτοφανές αλισβερίσι με σκοπό οι δυνάμεις εντός του να περάσουν στους όμορους (για τον εαυτό τους) χώρους με όσο το δυνατόν λιγότερες αναταράξεις. Το εγχείρημα, ωστόσο, είναι τόσο φρέσκο, που όχι μόνο μυρίζει ναφθαλίνη, αλλά σημαντικά μέρη του προκαλούν θυμηδία.
Μετρημένοι μόλις στα δάχτυλα του ενός χεριού, ελάχιστοι θεώρησαν πως ο λαός τους απέρριψε μετά από τις επιλογές τους, και μάλιστα, σχεδόν κανένας από τους κεντρικούς παίκτες όλων των προηγούμενων χρόνων. Υπενθυμίζεται, οι παραπάνω είναι μόνον τα στελέχη της τελευταίας φοράς που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε μόνο του.
Τελικά τι σημαίνει αυτή η περιβόητη «ανανέωση» του πολιτικού προσωπικού και που ακριβώς βρίσκεται η «Αλλαγή» του δεύτερου συνθετικού; Μόνο ο Πάγκαλος, ο Τσοχατζόπουλος και ο Παπαντωνίου «κατέστρεψαν τη χώρα»;
Δυστυχώς, στο ερώτημα αυτό δεν οφείλει απάντηση μόνο το Κίνημα Αλλαγής…
Πηγή: ThePressProject