Αλιεύσαμε τις φωτο από το «Μένουμε Ενεργοί»

Πηγή: The Press Project

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να κλιμακώσει την επίθεση κατά των μαθητών, οι οποίοι τη Πέμπτη προχώρησαν σε άλλη μια πορεία διαμαρτυρία για τις ελλείψεις στις σχολικές μονάδες, η οποία και έλαβε πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, με χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να παρευρίσκονται.

Ήδη από τη προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, η αστυνομία επιχείρησε να εκφοβίσει τους μαθητές που μετέβαιναν στο σημείο, πραγματοποιώντας σωματικούς ελέγχους και ανοίγοντας τις τσάντες των μαθητών. Παράλληλα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στα στε4νά γύρω από τα Προπύλαια.

Στη συνέχεια και ενώ η πορεία βρισκόταν προς το τέλος της, στο ύψος του Συντάγματος, άγνωστοι πραγματοποίησαν μικρής έκτασης επεισόδια, προκαλώντας φθορές κυρίως στη στάση του τραμ στο Σύνταγμα, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα αντικείμενα κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, με τους τελευταίους να προχωρούν σε χρήση κρότου-λάμψης και χημικών.

Ακολούθως, σύμφωνα με καταγγελίες, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές μαθητών, ακόμα και άσχετων με τα επεισόδια, ενώ αποχωρούσαν πηγαίνοντας προς το μετρό. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ επιχείρησαν σε μία περίπτωση να προσάγουν 15 μαθητές, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την έντονη παρέμβαση των συγκεντρωμένων.

Ωστόσο δε συνέβη το ίδιο με τον 14χρονο μαθητή της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, Βαγγέλη Γρηγορίου, ο οποίος και πέρασε στην αρχή της συγκέντρωση μαζί με πολλούς άλλους συμμαθητές του τον σωματικό έλεγχο της αστυνομίας. Στο τέλος της διαδήλωσης, εξερχόμενος από κατάστημα εστίασης, πραγματοποιήθηκε και πάλι σωματικός έλεγχος, χωρίς και πάλι να βρεθεί το παραμικρό στον 14χρονο μαθητή, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου του.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει η καταγγελία, ο ανήλικος μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και εξακολουθεί να κρατείται, χωρίς να μπορεί να δει την οικογένεια του. Ο 14χρονος μέχρι της Δευτέρα που θα δικαστεί, με την διαδικασία του αυτοφώρου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, φορτωμένος με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, θα έχει περάσει 3 βράδια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, δεχόμενος επίσκεψη αποκλειστικά και μόνο από τον δικηγόρο της οικογένειάς του.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει “κακουργηματική” πρόθεση.

»Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων.

Επίσης προσθέτει πως «ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας τον κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν».

Η ανακοίνωση καταλήγει, σημειώνοντας πως «η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του», απαιτώντας παράλληλα την απελευθέρωση του 14χρονου μαθητή και την απόσυρση όλων των κατηγοριών που τον βαραίνουν. Παράλληλα καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

H πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου κ. Χριστίνα Χρηστίδου υπογράφει την παρακάτω ανακοίνωση, με αφορμή τη σύλληψη του μαθητή του Γυμνασίου Βαγγέλη Γρηγορίου στο μαθητικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020.

«Άμεση απελευθέρωση του γραμματέα του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου»

«Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 19/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας.

Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση.
Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα

Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών….

Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας του κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν.

Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλει να ασκεί τα δικαιώματα του και να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και για αυτόν.

Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά.

Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

Οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα προσχώρησαν σε πάνω απο 700 καταλήψεις σχολικών μονάδων, διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδεία επιχείρησε να απαντήσει το προηγούμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις των μαθητών, τιμωρώντας τους «καταληψίες», καθώς θέσπισε τηλεμαθήματα για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, στοχοποιώντας και αποκλείοντας, βάζοντας μάλιστα απουσίες στους μαθητές πους συμμετέχουν ενεργά στις καταλήψεις. Σε άλλες περιπτώσεις διευθυντές σχολικών μονάδων, έδωσαν υπεύθυνες δηλώσεις, στους μαθητές, με τις οποίες ζητούσαν να δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε κατάληψη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις καλούνταν τις δηλώσεις αυτές, να υπογράψουν οι γονείς των μαθητών.

Ακόμα και αστυνομικοί επιχείρησαν να εκφοβίσουν τους μαθητές που ήθελαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολείων τους, ενώ και εισαγγελικές εντολές προς τους διευθυντές των σχολείων, για κατονόμαση των μαθητών που συμμετέχουν στη κατάληψη έκαναν την εμφάνισή τους.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση στήριξης των δίκαιων αιτημάτων και κινητοποιήσεων των μαθητών τους, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στις τιμωρητικές πρακτικές που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας.

(φωτο από το Μένουμε Ενεργοί)