Πηγή: Luben
Θα φανταζόταν κανείς ότι αν δεν στερηθούμε κάτι φέτος, αυτό θα είναι τα social media. Κι όμως, μέχρι και αυτό μπορεί να μας συμβεί μέσα το 2020: Έχοντας βρεθεί σε κόντρα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, η Facebook απειλεί εμμέσως ότι αν δεν πάρει αυτό που θέλει, θα μαζέψει την πραμάτεια της και θα φύγει από την Ευρώπη
Τι είναι όμως αυτό που θέλει ο κολοσσός των social media, τόσο πολύ μάλιστα που να απειλεί ότι θα αφήσει 410 εκατομμύρια χρήστες χωρίς Facebook και Instagram; Το πρόβλημα προέκυψε στην όχι και τόσο μακρινή Ιρλανδία, όταν η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων της χώρας, Έλεν Ντίξον, εξέδωσε μία απόφαση που λέει ότι από’ δω και πέρα, απαγορεύεται η μεταφορά των δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών σε σέρβερ στις ΗΠΑ. Ο φόβος της Ιρλανδίας είναι ότι τα δεδομένα αυτά μπορεί να γίνουν διαθέσιμα σε αδιάκριτα κράτη ή υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι διοικητικοί κύκλοι του Facebook, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, κινήθηκαν άμεσα νομικά, καταθέτοντας μήνυση κατά της Ιρλανδικής αρχής. Εκεί μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι το Facebook είχε ελάχιστο χρόνο (τρεις βδομάδες) να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ότι δεν ενημερώθηκε για την έρευνα, κι ότι η Ντίξον αναφέρθηκε αποκλειστικά στο Facebook, όταν όλα τα social media λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Η δε επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας προσωπικών δεδομένων και σημαντικό στέλεχος του μέσου, Ιβόν Κουνάν, δήλωσε πάνω κάτω ότι το Facebook είναι σημαντικό και για την ελευθερία του λόγου και για τις μπίζνες:
«Το Facebook είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη σημασία για την ελευθερία του λόγου. Στην Ευρώπη το χρησιμοποιούν 410 εκατ. άνθρωποι, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας φτάνουν τα 208 δισ. ευρώ.»
Για την ακρίβεια, αυτά τα δύο πάνε πακέτο: Όσο η Facebook μπορεί να επεξεργάζεται ανενόχλητη τα δεδομένα των χρηστών από όλο τον πλανήτη, μπορεί και να τους στοχεύει με τις κατάλληλες διαφημίσεις. Αν αυτή η δυνατότητα περιοριστεί, τότε το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας της θα πάθει πολύ μεγάλη ζημιά.
Επίσης, η Facebook έχει ένα αρκετά βεβαρυμμένο ιστορικό ως προς το τι κάνει τελικά με τα δεδομένα των χρηστών (πχ, να χρησιμεύουν με ύποπτο τρόπο σε πολιτικές καμπάνιες). Ταυτόχρονα, αρκετοί ειδήμονες του χώρου υποστηρίζουν ότι η οικειοθελής αποχώρηση από μία αγορά 400 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μία ανυπόστατη απειλή.
Μπορεί πάντα να έρθει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, μια χώρα παγκόσμια πρωτοπόρο του Ίντερνετ: