Ανδρουλιδάκης, Τιμισοάρα, Ryanair

Αλιεύσαμε από το facebook του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

O Άρειος Πάγος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί να διώκονται όσοι προπαγανδίζουν τη μη χρήση μάσκας, είτε στο διαδίκτυο είτε με φυσική παρουσία, με αυτόφωρη διαδικασία και με βάση το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα περί «διέγερσης σε ανυπακοή».
Όσοι προπαγανδίζουν τη μη χρήση μάσκας μού είναι εξαιρετικά αντιπαθείς. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που συνδυάζει την αντικοινωνικότητα και τη βλακεία σε μια εποχή μεγάλης υγειονομικής κρίσης με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή.
Θεωρώ ωστόσο, και νομικοί έχουν την ίδια άποψη, ότι η ανάσυρση του άρθρου 183 του ΠΚ είναι επίσης μια επικίνδυνη εξέλιξη. Ο ποινικός κώδικας έχει αρκετές διατάξεις περί υγειονομικής προστασίας οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα άμυνας απέναντι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Είναι ανησυχητικό έναντι αυτών να προωθείται μία διάταξη η οποία στοχεύει στην ελευθερία του λόγου με τόσο αόριστο πλαίσιο ώστε να έχει επί της ουσίας αδρανοποιηθεί.
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά και το καταφέρνει είναι η καταστολή -σε όλα τα άλλα τα έχει κάνει θάλασσα. Θα ήταν ένα επιπλέον πρόβλημα αν η δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρήσει στην ενεργοποίηση διατάξεων που η ζωή καλώς έθεσε σε αχρηστία.
Ας προστατεύσουμε τη ζωή από τις μεσαιωνικές δοξασίες χωρίς να επιστρατεύσουμε μεσαιωνικό νομικό οπλοστάσιο.