αναδημοσίευση από το kommon.gr
Ας κλείσουμε τα μάτια μας και ας φανταστούμε ότι υπάρχει κάποιο κράτος σε μια άκρη του κόσμου που αφήνει ανενόχλητους κάποιους να γράφουν ναζιστικά σύμβολα ακόμα και στα πιο φημισμένα μέρη του. Στη συνέχεια αφήνει τα σύμβολα απείραχτα. Όταν κάποιοι πηγαίνουν με πορεία (από το πεζοδρόμιο) για να τα σβήσουν, τους χτυπά και τους συλλαμβάνει. Στέλνει δύο απ’αυτούς στο νοσοκομείο και φορτώνει σε όλους κακούργημα έτσι που να μην μπορούν να βγουν ελεύθεροι για 2-4 μέρες. Όσο τους κρατά δεν τους δίνει φαΐ και νερό ενώ τους παίρνει τα κινητά και τους κρύβει τι ώρα είναι. Όσο αυτοί βρίσκονται στο κρατητήριο, σβήνει αμέσως τα αντιφασιστικά συνθήματα, αλλά αφήνει ανέπαφα τα ναζιστικά σύμβολα λίγα μέτρα πιο εκεί.
Τώρα ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας φανταστούμε ποιο μπορεί να είναι το κράτος που ακούσαμε.
Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη
Η ιστορία επαναλαμβάνεται λένε. Και αν ως ρητό έχει στην πραγματικότητα μικρή αναλυτική αξία, στα περισσότερα φαινόμενα της ιστορικής διαδικασίας, υπάρχει ένα φαινόμενο που περιγράφεται αρκετά εύστοχα. Πρόκειται τη συνεργασία ανάμεσα στους ναζί και στην Ελληνική αστυνομία, η οποία αποτελεί διαχρονικά ένα πραγματικό φαινόμενο.
Στις 17 προς 18 Σεπτέμβρη 2013 οι αστυνομικοί κοιτούσαν τους χρυσαυγίτες να δολοφονούν τον Παύλο Φύσσα όπως υποστηρίζει η έκθεση του Forensic Institute. Στην συνέχεια έπιασαν περισσότερους φίλους του Φύσσα παρά φασίστες, καθώς από την ολιγομελή παρέα του Φύσσα προσήγαγαν 4 άτομα, την ίδια στιγμή που από τους 50 νεοναζί έπιασαν μόνο τον Ρουπακιά.
Λιγότερο από 6 χρόνια μετά, τον Γενάρη του 2018 νεοναζί επιτίθενται επανειλημμένα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε ένα διατηρητέο κτίριο στη Θεσσαλονίκη που τελεί υπό κατάληψη, την στιγμή που δίπλα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί. Τελικά το καίνε και η αστυνομία αντί να συλλάβει αυτούς που το κατέστρεψαν συλλαμβάνει αυτούς που το επιδιορθώνουν.
Κυριολεκτικά χάδια της ελληνικής αστυνομίας σε φασίστες που επιτέθηκαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Λίγη ώρα μετά κάηκε το διατηρητέο κτίριο της Libertatia
Και φτάνουμε στο σήμερα. Πριν καλά καλά συμπληρωθούν εφτά χρόνια από την δολοφονία του Φύσσα, η αστυνομία δείχνει ξανά τις επιλεκτικές ευαισθησίες.
Το Σάββατο 12/9, οπαδοί του υπόδικου Κασιδιάρη γεμίζουν την παραλία Θεσσαλονίκης με σβάστικες και στοχάδια. Η αστυνομία απλώς κοιτά. Τέσσερις ημέρες, μετά κανείς κρατικός φορέας δεν φιλοτιμήθηκε να πάει να σβήσει αυτά τα ναζιστικά σύμβολα. Να σβήσει την ντροπή αυτής της πόλης.
Μια από τις σβάστικες που έσβησαν οι διαδηλωτές
51 άνθρωποι πραγματοποιούν μια μικρή αντιφασιστική πορεία για να σβήσουνε σβάστικες και στοχάδια. Ταυτόχρονα γράφουν συνθήματα που καλούν στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα και για τον Ζακ Κωστόπουλο. Δεν σπάνε τίποτα, δεν επιτίθενται σε κανέναν και όλα δείχνουν να κυλούν ομαλά όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Όμως η Ελληνική Αστυνομία έχει διαφορετική άποψη. Κινητοποιεί τεράστιες δυνάμεις, επιτίθεται, χτυπά μανιασμένα άντρες και γυναίκες και τους συλλαμβάνει όλους και όλες.
Aπό τον τραυματισμό διαδηλωτή. Πηγή: Ποντίκι
Οι 51 περνούν τη νύχτα στο κρατητήριο λες και έκαναν κάποιο έγκλημα. Με τα γνωστά καψώνια της, η αστυνομία εμποδίζει την επικοινωνία με δικηγόρο, ενώ κανείς δεν ξέρει αν έχουν συλληφθεί τελικά 48 ή 51 άνθρωποι. Άγνωστες παραμένουν και οι κατηγορίες. Δηλαδή μία μέρα μετά τη σύλληψη η Δημοκρατία και ο Δημόσιος Λόγος παραμένουν, στο σκοτάδι, έξω από τις πύλες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και περιμένουν την αστυνομία πότε πρόκειται να ανοίξει τα φώτα.
Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις οι προσαγωγές πρόκειται να μετατραπούν σε συλλήψεις με την πλημμεληματική κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Έτσι που πολλοί αναρωτήθηκαν ποια ειρήνη διαταράχθηκε ακριβώς στην συγκεκριμένη περίπτωση; Δηλαδή η «ειρήνη» που διαφυλάττει η ελληνική αστυνομία είναι μια κατάσταση που θα περπατάμε «ειρηνικά» ανάμεσα σε σβάστικες; Όμως ο κατήφορος δεν τελείωνε εκεί.
Την επόμενη μέρα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης, η οποία συνενώνει τελικά τους αλληλέγγυους τριών διαφορετικών υποθέσεων που θα βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στα δικαστήρια. Πρώτον, τέσσερις από τους συλληφθέντες της κατάληψης Libertatia δικάζονταν επειδή επιδιόρθωναν ένα κτίριο. Δεύτερον ένας πλειστηριασμός (προσπάθεια για ξεπούλημα) της ΒΙΟΜΕ γιατί οι εργάτες αντί να πάνε στην ανεργία αξιοποίησαν ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και ξεκίνησαν να παράγουν. Τρίτον οι 51 αντιφασίστες, επειδή έσβηναν ναζιστικά σύμβολα. Όπως καταλαβαίνει κανείς για να βαφτιστούν εγκληματικές οι 3 αυτές πράξεις κάτι σάπιο πρέπει να υπάρχει στο βασίλειο της «Δικαιοσύνης».
Τελικά οι αντιφασίστες κρατούνται για πολλές ώρες και οδηγούνται στον εισαγγελέα μετά τις 3 το μεσημέρι. Εκεί μας περιμένει ακόμα μία δυσάρεστη έκπληξη καθώς μας λένε πως από το πρωί δεν τους έχει δοθεί ούτε ένα μπουκάλι νερό, μα ούτε και φαγητό. Οι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι σπεύδουν στα κυλικεία και εφοδιάζουν τους συλληφθέντες με νερό και φαγητό.
Λίγη ώρα αργότερα μαθαίνουμε από δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας πως η κατηγορία δεν είναι μία αλλά πολλές. Και μάλιστα οι συλληφθέντες διώκονται με το κακούργημα «βεβήλωσης μνημείου» επειδή γράφτηκαν συνθήματα στον «περιβάλλοντα χώρο» του Λευκού Πύργου. Μια κατηγορία που θα τους στερήσει την ελευθερία τους ακόμα περισσότερο, καθώς λόγω του κακουργήματος θα απελευθερωθούν (πιθανότατα) μετά την ανάκριση. Φυσικά σε μια υπόθεση που δεν σε αφήνουν να δεις δικηγόρο, αλλά ούτε και δικογραφία, δεν μπορείς να ανακριθείς αμέσως, οπότε οι συλληφθέντες ζητούν προθεσμία να απολογηθούν και συνεχίζουν να κρατούνται.
Η κατάσταση αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού όταν γίνεται γνωστό πως η κατηγορία για «βεβήλωση μνημείου» είναι από κοινού στα 51 άτομα. Όμως με την επιτόπια έρευνα που κάναμε, το «μνημείο» που «βεβηλώθηκε δεν ήταν παρά μια κολώνα, η οποία απέχει 50 μέτρα από τον Λευκό Πύργο στην οποία είχε αναγραφεί κάλεσμα για την πορεία του Φύσσα.
Εδώ υπάρχουν όμως 4 ζητηματάκια.
1) Η συγκεκριμένη κολώνα δεν είναι αρχαίο μνημείο. Ο Λευκός Πύργος είναι. Και κανείς δεν έγραψε τίποτα πάνω του
2) Ένα κάλεσμα για τον Φύσσα δεν είναι βεβήλωση
3) Η φωτογραφία της συγκεκριμένης κολώνας είναι από την επόμενη μέρα. Όπως βλέπετε η κολώνα καθαρίστηκε άμεσα. Προφανώς θα χρειάστηκε λίγο οινόπνευμα και 5 λεπτά δουλειά
4) Το ελληνικό κράτος πιστεύει ότι 51 άτομα έβαφαν ταυτόχρονα μία κολώνα, πράγμα που παραπέμπει περισσότερο σε ανέκδοτο και λιγότερο σε «έγκλημα»
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ξανά ότι ενώ τα συνεργεία πέρασαν για να σβήσουν το κάλεσμα από την κολώνα, σε ακτίνα 15 μέτρων τα «στοχάδια» παρέμειναν απείραχτα. Κράτος και Δήμος δείξαν επιλεκτική αγάπη προς την «καθαριότητα». Έτσι που 6 μέρες μετά την αναγραφή και μία εργάσιμη μέρα μετά την σύλληψη των αντιφασιστών, τα ναζιστικά σύμβολα παρέμεναν στην θέση τους. Πρόκειται για τα σημεία που «προστάτεψε» η ελληνική αστυνομία από τους αντιφασίστες καθώς τους επιτέθηκε πριν προλάβουν να φτάσουν εκεί.
Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η διαδήλωση για τον Παύλο Φύσσα και έχει περισσότερο κόσμο από όλα τα τελευταία χρόνια. Μετά το πέρας της, μέρος των διαδηλωτών πηγαίνει στα δικαστήρια για αλληλεγγύη προς τους συλληφθέντες.
Αυτό που αντικρίσαμε ήταν πραγματικά συγκινητικό.
Παρόλο που η αστυνομία την Τετάρτη τους χτύπησε και τους έβριζε. Την Πέμπτη δεν έδινε νερό και φαγητό, δεν τους έλεγε την ώρα, και τους φόρτωσε κακούργημα, και την Παρασκευή συνέχιζε να τους κρατά στο υπόγειο, σε άσχημες συνθήκες αυτοί και αυτές, λίγο πριν τις 12 το βράδυ, μετά από 48 ώρες εγκλεισμού και αυπνίας βγήκαν με ένα μεγάλο χαμόγελο. Και φώναζαν συνθήματα για την ελευθερία και για τον Παύλο Φύσσα ενώ χάνονταν στην αγκαλιά της αλληλεγγύης. Μέσα σε αυτές τις αγκαλιές απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 38 και την Κυριακή οι υπόλοιποι 13, όλοι με περιοριστικούς όρους. Προφανώς το κράτος περιορίζει τους υπηκόους του για να μην «ξανακυλίσουν» στον βούρκο αυτών που σβήνουν σβάστικες.
Κλείνοντας, πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τις φασιστικές τάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, για το δόγμα Χρυσοχοΐδη η για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δείχνει να μισεί τους αντιφασίστες περισσότερο και απ’τον Τραμπ.
Τρεις παράγοντες που σαφώς παίζουν τον ρόλο τους.
Όμως, ας επιστρέψουμε στο αρχικό μας ερώτημα. Ποιο είναι αυτό το αστικό κράτος που συλλαμβάνει τους αντιφασίστες του εν έτει 2020; Είναι το ίδιο κράτος που τους συλλάμβανε και το 1946. Το ίδιο κράτος που δολοφονούσε με τρίκυκλα και που αμνήστευε ταγματασφαλίτες. Το κράτος που θέριζε με Εγγλέζικα κανόνια και Αμερικάνικες Ναπάλμ όσους αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Το κράτος που ξεχνά να τιμωρήσει τους εφοπλιστές που χρηματοδοτούσαν τη Χρυσή Αυγή, με τον ίδιο τρόπο που ξεχνά και να τους φορολογήσει.
Είναι το ίδιο κράτος που ως γνωστόν «έχει συνέχεια»
Και ξανά. Το ελληνικό κράτος συνέλαβε 51 ανθρώπους γιατί έσβηναν σβάστικες. Δεν χτύπησαν δεν έσπασαν δεν σκότωσαν κανέναν. Έσβηναν σβάστικες.
«Γιατί η ντροπή στον τόπο αυτό πάντα είχε πλάτες»