Αλιεύσαμε από το facebook του Θανάση Καμπαγιάννη

Η ώρα της απόφασης. Αλλά πριν: η ώρα της μεγάλης διάσκεψης.
Η ημερομηνία της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής ανακοινώθηκε σήμερα: Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. Όμως, η ανακούφιση για το τέλος αυτής της μακράς και – για τα θύματα – βασανιστικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε το τελευταίο καθήκον που έχουμε σ’ αυτή τη δίκη.
Και αυτό δεν είναι μόνο η προσμονή της ημέρας της απόφασης, ούτε μόνο η προετοιμασία για μια μαζική κινητοποίηση το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, που θα πρέπει να είναι πραγματικά παλλαϊκή.
Πριν την απόφαση, προηγείται η διάσκεψη του δικαστηρίου. Οι τρεις δικαστές που καλούνται να αποφασίσουν θα διασκεφθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα τοποθετηθούν, θα ψηφίσουν, θα κρίνουν.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, η κοινωνία θα πρέπει να κάνει τη δική της μεγάλη διάσκεψη. Έχουμε έναν μήνα για να συζητήσουμε συλλογικά, στη συνέλευση αλλά και στη δουλειά, στο γραφείο, στη λαϊκή, στο καφενείο, πώς κρίνουμε ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Αξιοποιώντας τη δημοσιοποιημένη ακροαματική διαδικασία και τα πορίσματά της, είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας, ατομικά και συλλογικά, να τοποθετηθούμε και να αξιολογήσουμε τι ακούστηκε και τι αποδείχτηκε.
Γιατί όσο βέβαιο είναι ότι οι δικαστές είναι αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν, άλλο τόσο αδιαμφισβήτητο είναι ότι η απόφαση σ’ αυτή την ιστορική δίκη θα κρίνει, όχι μόνο την απαίτηση των θυμάτων για δικαιοσύνη αλλά και τη φύση της πολιτείας στην οποία θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.
Η δημοκρατία είναι διάδικος και τελικά διακύβευμα σε αυτή την υπόθεση. Και η φωνή αυτών που τη συγκροτούν και την υπερασπίζονται, τώρα είναι η ώρα να ακουστεί.