Πηγή: The Press Project

(φωτογραφίες: Alexandros Gasteratos – ΤPP)

Αμέσως μετά την αθώωσή του, ο Ηλίας Γκιώνης μίλησε στο TPP:

Νιώθω δικαίωση και όχι μόνο για εμένα, αλλά για πάρα πολλά άτομα από εμάς που έχουμε δεχθεί βία και δεν αντιδράσαμε ποτέ. Δεν τελειώνει εδώ όμως, συνεχίζουμε γιατί εκκρεμεί και η ΕΔΕ που έχει γίνει για τους αστυνομικούς . Μάλιστα, ο ένας αστυνομικός που κατέθεσε σήμερα ήταν αυτός που ξεκίνησε τη βία εναντίον μου. Για μέρα τώρα ξεκινάνε όλα, από εδώ και πέρα, σαν Ηλίας, όποιον άνθρωπο σέρνουν άδικα σε δικαστήρια θα είμαι έξω μαζί με κόσμο για να τον στηρίξω.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια. «Την Κυριακή το απόγευμα 23 Αυγούστου, ο φίλος μας και ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Ηλίας Γ. δέχτηκε λεκτική ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς, καθώς περπατούσε στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε» ήταν έναν από τα απαξιωτικά σχόλια που ακουσε. Διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία τους, γιατί δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του. Εκείνοι εντελώς ανενδοίαστα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασε ένα βράδυ σ’ ένα αφόρητο και βρώμικο περιβάλλον. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Πρόκειται για χυδαία ψεύδη και στημένο κατηγορητήριο που μόνο στόχο έχει να ταλαιπωρήσει έναν άνθρωπο και να τον τιμωρήσει, επειδή δε σιώπησε» αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι συλλογικότητες Καμία Ανοχή,  Femctωrìa και Drag Sabbat.

Για την υπόθεση του Ηλία Γκιώνη έκανε δημόσια δήλωση και η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της  για ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής κακοποίησης που έχει καταγγελθεί, αυτή τη φορά ενάντια σε έναν ακτιβιστή. «Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι διεξάγεται πειθαρχική έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά της αστυνομίας στην υπόθεση του Ηλία Γκιώνη. Η οργάνωση θέλει να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι υποχρεωμένες να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για να απαγορεύσουν, να αποτρέψουν και να διερευνήσουν εγκλήματα μίσους, και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους γι’ αυτά. Στα θύματα εγκλημάτων μίσους θα πρέπει να παρέχεται κατάλληλη επανόρθωση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα σχετικά με την καταγγελθείσα κακοποίηση του Ηλία Γκιώνη είναι άμεση, εμπεριστατωμένη, ανεξάρτητη, αμερόληπτη και κατάλληλη, και ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποκαλυφθεί οποιοδήποτε φερόμενο ως κίνητρο μίσους πίσω από τη διάπραξη του εγκλήματος» αναφέρει μεταξύ άλλων.

https://www.facebook.com/amnestygreece/posts/10158462426962209

«Δες ρε έναν άντρακλα που περνάει»: Άλλη μια Κυριακή στην περιοχή των Εξαρχείων

Ο Γιώργος Ζήσης, δικηγόρος του Ηλία Γκιώνη και ο Κωνσταντίνος Μαουσίδης Ζηργάνος, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και δικηγόρος, μίλησαν λίγες ημέρες πριν στο ΤΡΡ για τα όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο την Κυριακή περίπου στις 16:45 ο Ηλίας δέχτηκε ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική αντιμετώπιση από άνδρες των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Βαλτετσίου και Τρικούπη όπου σταθμεύει μόνιμα μια διμοιρία. «Πριν ο Ηλίας φτάσει στη διασταύρωση συνειδητοποίησε ότι κάποιοι από τους Αστυνομικούς τον έδειχναν και γελούσαν, μιλούσε ο ένας στον άλλο και έλεγε ‘’κοίτα ρε ποιος περνάει, δες ρε έναν άντρακλα που περνάει, κοίτα ρε θα χάσεις το θέαμα’’.

Ο Ηλίας φτάνοντας κοντά τους ρώτησε αν συμβαίνει κάτι και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για να λάβει την απάντηση ‘’δεν απευθυνόμαστε σε εσάς’’. Τους είπε ‘’Μα με κοροϊδεύετε τόση ώρα. Δεν γίνεται στο 2020 να περπατάει ένας άνθρωπος στο δρόμο και να σχολιάζουν την ομοφυλοφιλία του, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου του ή το πώς ντύνεται. Αυτό που κάνετε αντιτίθεται στον αντιρατσιστικό νόμο, είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα και δεν είναι δυνατόν να δέχομαι τέτοιου είδους κακοποίηση από Αστυνομικά όργανα που υποτίθεται πως βρίσκονται εδώ για να με προφυλάσσουν ακριβώς από αυτού του είδους τις λεκτικές επιθέσεις. Θα ήθελα τα ονόματα σας προκειμένου να απευθυνθώ στους ανωτέρους σας γι’ αυτό που συμβαίνει’’. Κατόπιν κάλεσαν τον επικεφαλής της διμοιρίας και ο Ηλίας εξήγησε τι συνέβη, εξηγεί στο ΤPΡ ο Γιώργος Ζήσης περιγράφοντας την αρχή του περιστατικού.

Η συνέχεια είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να αντιδράσει στην αυθαιρεσία των Αστυνομικών δυνάμεων. «Ο επικεφαλής της διμοιρίας όταν του ζητήθηκαν τα στοιχεία των ανδρών που τον χλεύαζαν του απάντησε πως δεν μπορούν να δοθούν, διότι πρέπει να κάνει αίτηση. Ο Ηλίας συμφώνησε και τους είπε πως θα καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας της κλούβας, την ημερομηνία και την ώρα για να μπορεί να βρεθεί ποιοι ήταν σε υπηρεσία εκείνη τη στιγμή. Μόλις έβγαλε το κινητό του ο επικεφαλής διέταξε να του κάνουν έλεγχο.

Έδωσε την ταυτότητα του την οποία κουβαλούσε επάνω του, του έκαναν σωματικό έλεγχο και του έψαξαν την τσάντα τόσο εξονυχιστικά που έσκισαν μέχρι και τη φόδρα προκειμένου να βρουν κάτι για να τον συλλάβουν. Δεν βρέθηκε όμως τίποτα. Παρόλα αυτά του είπαν να περιμένει λίγο και του ανακοίνωσαν πως θα προσαχθεί και θα υποβληθεί μήνυση εναντίον του για απειλή και εξύβριση, ενώ προηγουμένως τους άκουγε να διαπραγματεύονται και να συζητάνε για το ‘’αν αξίζει να ασχοληθούν μαζί του ή όχι’’ και να αναρωτιούνται ποιος απ’ όλους θα πάει για τη μήνυση». Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Ηλία Γ. αναφέρει μόνο το εξής: «Άγνωστος άνδρας περπατούσε μπροστά μας, μας ρώτησε γιατί τον κοιτάμε και αίφνης άρχισε να φωνάζει ‘’ναι, εγώ είμαι πούστης, εγώ μπορώ να το λέω αλλά εσύ δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου το λες. Θα δείτε τι θα σας κάνω’’».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Ζήσης «Αυτή είναι η κατάθεση του ενός αστυνομικού που τελικά πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Η εξύβριση και η απειλή όμως δεν εξηγείται πουθενά πώς στοιχειοθετήθηκαν. Εξύβριση δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας που το επιβεβαιώνει αυτό. Για την απειλή, όπως καταλαβαίνουμε, το ‘’θα ήθελα να απευθυνθώ στους ανωτέρους σας’’ παραφράστηκε σε ‘’θα δείτε τι θα σας κάνω’’. Δεν εξηγήθηκε πουθενά πώς ο Αστυνομικός ένιωσε πραγματικό τρόμο και φόβο ώστε να στοιχειοθετηθεί η απειλή ή πώς 7 Αστυνομικοί των ΜΑΤ με βαρύ εξοπλισμό φοβήθηκαν πως ένα παιδί 22 χρονών θα τους κάνει κάτι, ενώ ήδη τον είχαν ψάξει και δεν είχαν βρει τίποτα επάνω του. Επίσης κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κατέθεσε μόνο ο ένας αστυνομικός. Ποιον απείλησε και ποιον εξύβρισε; Έναν τελικά ή όλους; Ούτε ο επικεφαλής της διμοιρίας κατέθεσε, ούτε προτάθηκε κάποιος άλλος μάρτυρας, και φυσικά δεν παρουσιάστηκαν και στο δικαστήριο».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο δικηγόρος του ακτιβιστή «Τον μετέφεραν στο ΑΤ Εξαρχείων και τον έβαλαν πρώτα σε ένα κελί το οποίο ήταν χωρίς παράθυρο, χωρίς φως, και ο Ηλίας έβλεπε ανάβοντας έναν αναπτήρα. Μέσα σε αυτό το χώρο που ήταν φανερά βρώμικος και με δυσοσμία αποχέτευσης υπήρχαν δυο τσίγκινα παγκάκια με δυο πάρα πολύ βρώμικες κουβέρτες που χρησιμεύουν ως κρεβάτια, η τουαλέτα στον χώρο ήταν μέχρι επάνω με λύματα, ο νεροχύτης ήταν σπασμένος και δεν υπήρχε βρύση. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει και όλα αυτά τα έβλεπε με τον αναπτήρα. Μετά από μια ώρα έντονων διαμαρτυριών τον πήραν από εκεί και τον έβαλαν σε ένα αυτοσχέδιο κρατητήριο που έχουν δημιουργήσει, στις σκάλες που οδηγούν κάτω στα κρατητήρια. Τον είχαν στον χώρο ανάμεσα στις πόρτες που χωρίζουν το υπόλοιπο αστυνομικό τμήμα από τα κρατητήρια. Κοιμήθηκε δηλαδή στις σκάλες, σε ένα τμήμα στο οποίο δεν φορούσε κανείς μάσκα και γάντια. Αυτό το διαπίστωσα κι εγώ πηγαίνοντας. Από τις 9 μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής που παρέμεινα εκεί, οι μόνοι που φορούσαν μάσκα ήμασταν εγώ και ο Ηλίας».