Πηγή: The Press Project

Ελεύθεροι με βαρείς και πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις συλληφθέντες της περασμένης Τετάρτης, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αποχώρησης μπλοκ διαδηλωτών από την αντιρατσιστική συγκέντρωση της πλατείας Βικτωρίας. Οι τρεις συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα

Ο stand up κωμικός, Αλέξανδρος Τιτκώβ, ο μουσικός Θωμάς Λάλος (Vox Populi) καθώς και ένας 27χρονος Αργεντινός που συνελήφθησαν την Τετάρτη, άκουσαν τον εισαγγελέα και τον ανακριτή να τους επιβάλλει την αδιανόητη απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση, καθώς και την απαγόρευση παρουσίας τους στην περιοχή των Εξαρχείων. Μάλιστα, την απόφαση συνοδεύουν και σχετικοί χάρτες, με τα σημεία της Αθήνας στα οποία τους απαγορεύεται να βρεθούν.

 

Δήλωση της δικηγόρου των συλληφθέντων στο TPP: «Αυτό δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, αφορά όλους τους πολίτες»

«Εκτός των συνήθως περιοριστικών όρων, που φυσικά και δεν θα έπρεπε να επιβληθούν, διότι από όλα τα βίντεο και τις φωτογραφίες που προσκομίσαμε και θέσαμε υπόψιν της ανακρίτριας και του εισαγγελέα προκύπτει αυτόματα η αθωότητα των κατηγορουμένων και η ενοχή των αστυνομικών για κακούργημα, η διαδικασία κατέληξε στην επιβολή επιπλέον όρων, εκ των οποίων ο χειρότερος είναι η απαγόρευση συμμετοχής σε συγκεντρώσεις» δηλώνει η δικηγόρος των συλληφθέντων, Αντωνία Λεγάκη, τονίζοντας πως ένας τέτοιος περιοριστικός όρος, παραβιάζει βασικά δικαιώματα των κατηγορούμενων, δημιουργώντας ένα οδυνηρό προηγούμενο.

«Αυτού του είδους ο περιοριστικός όρος παραβιάζει το θεμέλιο του πολιτεύματος και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη και σε ό,τι αφορά το καθήκον, όπως περιγράφεται από το Σύνταγμα, των δικαστικών λειτουργών. Το καθήκον των λειτουργών είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων. Το καθήκον τους λοιπόν είναι να εγγυηθούν το δικαίωμα των κατηγορουμένων στη διαδήλωση, ακόμα κι αν αυτό επιχειρείται από τη μεριά των κυβερνώντων να καταργηθεί. Σήμερα λοιπόν αυτός ο δικαστικός μηχανισμός απαγορεύει την άσκηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, τυφλά, ολοκληρωτικά, χωρίς καμιά δικαιολογία, είτε νομική, είτε πραγματική» δηλώνει ακόμα η δικηγόρος, ενώ προαναγγέλλει την προσφυγή των κατηγορούμενων εναντίον της απόφασης.

«Είναι προφανές ότι αυτό δεν θα γίνει στο τέλος δεκτό, είναι προφανές ότι θα επανέλθουμε με νόμιμα μέσα, αλλά είναι και προφανές ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους κατηγορούμενους, αφορά τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που ζουν σε αυτήν την Επικράτεια» προσθέτει.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της απόφασης των απαγορεύσεων συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και παρουσίας στα Εξάρχεια, οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν ντιρεκτίβα για περιοχές στις οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν κωμικό και έναν μουσικό, που εργάζονται σε μαγαζιά της Αττικής.

«Υπάρχει επίσης η πρωτοφανής απαγόρευση εισόδου σε περιοχή της Αθήνας, στην πραγματικότητα σε όλο το κέντρο. Ένα από τα παιδιά μάλιστα δουλευεί σε μαγαζιά του κέντρου, στα οποία πλέον δεν μπορεί να δουλέψει» υπογραμμίζει η δικηγόρος.

Δείτε το απόσπασμα της απόφασης:

 

Παραδοχή «ορφανού» εμπρηστικού μηχανισμού από την ΕΛΑΣ

Στο μεταξύ, με μία νέα ανακοίνωσή της, η αστυνομία παραδέχεται επί της ουσίας το αυθαίρετο της κατηγορίας για απόπειρα εμπρησμού κατά συναυτουργία, καθώς τονίζει πως ο «αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός» για τον οποίο κατηγορούνται, «ερρίφθη από την ομάδα των ατόμων που επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί συγκεκριμένος δράστης και περισυλλέχθηκε ακέραιος από το οδόστρωμα».

Στην ανακοίνωσή της, η αστυνομία επιχειρεί ακόμα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούν τα βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να βάζουν ένα μπουκάλι στην τσάντα ενός που ήταν κρεμασμένη σε μηχανή της αστυνομίας, μαζί με δύο κοντάρια που αποσπάστηκαν από σημαία πολιτικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως «τα παραπάνω αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθούν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ώστε να συμπεριληφθούν ως πειστήρια στη σχηματισθείσα δικογραφία».

Διαβάστε ακόμα:

Υπεράσπιση της καταστολής από την ΕΛΑΣ με βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Σε συνέχεια χθεσινού Δελτίου Τύπου για τη σύλληψη (3) ατόμων στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αντωνιάδου στην Αθήνα, για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, ανακοινώνονται τα ακόλουθα σε σχέση με βιντεοληπτικό υλικό, που προβάλλεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες:

το δίκυκλο που απεικονίζεται στο βίντεο είναι υπηρεσιακή μοτοσικλέτα της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ», που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία, στη μοτοσικλέτα τοποθετούνται από αστυνομικούς κατασχεθέντα αντικείμενα και συγκεκριμένα αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός, που τοποθετείται σε σακίδιο και (2) ξύλινα κοντάρια, που τοποθετούνται στο σώμα της μοτοσικλέτας, τα παραπάνω αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα για να μεταφερθούν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ώστε να συμπεριληφθούν ως πειστήρια στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Σημειώνεται επίσης ότι: ο αυτοσχέδιος εμπρηστικός – εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη από την ομάδα των ατόμων που επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί συγκεκριμένος δράστης και περισυλλέχθηκε ακέραιος από το οδόστρωμα, καθώς δεν εξερράγη, τα (2) κοντάρια χρησιμοποιήθηκαν κατά των αστυνομικών από (2) συλληφθέντες.

Με βάση τα προαναφερόμενα οποιεσδήποτε άλλες αιτιάσεις σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.