Πηγή: Luben.tv

Μία μαρτυρία από το Υπερπέραν σχετικά με την τύχη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είχε την τύχη να δημοσιεύσει ο ΣΚΑΪ. Το γνωστό κανάλι δημοσίευσε ακριβώς το ίδιο βιντεάκι με τον ΑΝΤ1, στο οποίο μία κάτοικος της Τουρκικής μεγαλούπολης λέει τη γνώμη για το σχετικό debate που βρίσκεται εν εξελίξει αυτές τις μέρες: Αν η ιστορική βυζαντινή εκκλησία θα μετατραπεί σε τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο, όπως είναι από το 1934 και μετά.

Η ίδια η τουρκική κοινή γνώμη φαίνεται αρκετά διχασμένη ως προς το ζήτημα αυτό – η ίδια η πρόθεση του προέδρου Ερντογάν φαίνεται να είναι να τραβήξει την προσοχή του κοινού από άλλα, πιο καυτά θέματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο ΣΚΑΪ πέτυχε να προκαλέσει εσωτερικό σχίσμα σε έναν μόνο άνθρωπο, ο οποίος όχι μόνο έχει δύο γνώμες, αλλά και δύο διαφορετικά ονόματα.

Όπως φαίνεται από το παρακάτω ποστ, ο ANT1 και ο ΣΚΑΪ έπαιξαν το ίδιο απόσπασμα, στο οποίο μιλά ο ίδιος άνθρωπος και ακούγεται το ίδιο ηχητικό. Στο μεν βίντεο του ΑΝΤ1 όμως η κάτοικος της Κωνσταντινούπολης λέγεται Εζγκί Οζμπέκ και υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει αρκετά τζαμιά κι ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο.  Στο δε βίντεο του ΣΚΑΪ, η κοπέλα λέγεται Ραμαντάν Τεμπέλ και υποστηρίζει ότι η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί δε θα επηρεάσει τον τουρισμό, αλλά κι ότι το τουρκικό έθνος «θα επανασυνδεθεί με τον εθνικό του πλούτο».

EPA/SEDAT SUNA

Δείτε το βίντεο:

 

Δεδομένου ότι μας επιβεβαιώθηκε από γνώστες της γλώσσας ότι μόνο ο ΑΝΤ1 έχει τη σωστή μετάφραση στο ηχητικό, καταλήγουμε με ασφάλεια στο εξής ένα συμπέρασμα: Ότι κάποιου είδους οθωμανικό φάντασμα (το οποίο έχει κι ένα πρέπον θρησκευτικό όνομα, αφού το Ραμαντάν δεν χρησιμοποιείται ως γυναικείο όνομα στην Τουρκία) έκανε possession στο δελτίο του ΣΚΑΪ για να πει τη γνώμη του, η οποία ασφαλώς είναι ότι η Αγία Σοφία πρέπει να γίνει τζαμί.

Το θεωρούμε απίθανο ο ΣΚΑΪ απλά να μπέρδεψε τις μεταφράσεις (δηλαδή ο υπότιτλος να αντιστοιχεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο) ή να έβαλε μία άσχετη που του άρεσε, μας έχει συνηθίσει σε τέτοια πράγματα αυτός ο σταθμός;