Πηγή: TPP

Η αστυνομία της Μινεάπολις των ΗΠΑ, δολοφόνησε το απόγευμα της Δευτέρας, έναν 46χρονο Αφροαμερικανό άνδρα, εν ονόματι Τζορτζ Φλόιντ. Οι ισχυρισμοί της αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο Φλόιντ έπαθε κάποια κρίση κατά την προσαγωγή του.
Ωστόσο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δείχνει τον αστυνομικό να έχει γονατίσει στον λαιμό του Φλόιντ, με τον τελευταίο σχεδόν λιπόθυμο να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, μέχρι που σταματάει κάθε κίνηση και ομιλία του. Ο Τζορτζ Φλόιντ, ήταν πατέρας και εργαζόταν ως φύλακας που σε ένα καφέ.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Η ανακοίνωση της αστυνομίας, σύμφωνα με του New York Times, υπήρξε σύντομη, λιτή και έκανε λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς αναφορικά με τη δολοφονία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, ήρθαν αντιμέτωποι με έναν άντρα σε ένα μπλε αυτοκίνητο. Όπως υποστηρίζουν εκείνος αντιστάθηκε όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να του περάσουν χειροπέδες, ενώ στη συνέχεια έπαθε κάποια κρίση ιατρικής φύσεως.

Το βίντεο – ντοκουμέντο

Ωστόσο το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί που επίσης παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να σταματήσουν, διαλύει κάθε αμφιβολία για τους ψευδείς ισχυρισμούς της αστυνομίας.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ο Φλόιντ, να βρίσκεται στο έδαφος και να παρακαλεί τον αστυνομικό που έχει γονατίσει στον λαιμό του, να σταματήσει, καθώς δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο αστυνομικός δεν σταματά, ενώ ο Φλόιντ συνεχίζει να τον παρακαλεί, λέγοντας ότι πονάει. Στη συνέχεια σταματάει κάθε κίνησή και ομιλία του και στο σημείο σπεύδουν νοσηλευτές που τον μεταφέρουν σε φορείο και από εκεί σε ασθενοφόρο.

Σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε εν τέλει ο θάνατός του.

Έντονες αντιδράσεις

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον δήμαρχο της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέυ, να δηλώνει σχετικά με την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι δεν γνώριζε πως μια τόσο ανακριβής ανακοίνωση εκ μέρους της αστυνομίας δημοσιεύτηκε, ενώ πρόσθεσε ότι «θεωρώ πως πρέπει να είμαστε όσο πιο διαφανείς γίνεται. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δεν το κρύβεις από την αλήθεια. Δίνεις βάρος σε αυτό, γιατί χωρίς αυτό (το περιστατικό), η πόλη μας θα είναι καλύτερη.

Σε άλλη δήλωση του ο Φρέυ, επεσήμανε, ότι το να είσαι μαύρος στην Αμερική, δεν θα έπρεπε να θεωρείται καταδίκη σε θάνατο. Επίσης συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, για το οποίο πρέπει να είμαστε θυμωμένοι. Αυτά είναι επαναλαμβανόμενα περιστατικά όπου οι ζωές μαύρων ανθρώπων, έχουν αφαιρεθεί πρόωρα, ναι στη Μινεσότα και σε όλη τη χώρα».
Αναφορικά με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει το όλο περιστατικό και εν τέλει τη δολοφονία, ο δήμαρχος της Μινεάπολις δήλωσε ότι, «το κάθε πράγμα που είδα (στο βίντεο), ήταν λάθος».

Παράλληλα δήλωσε ότι οι κάμερες των αστυνομικών που πραγματοποιούσαν την προσαγωγή, κατέγραφαν το περιστατικό. «Είδα το βίντεο ενός πολίτη αλλά όχι εκείνο των καμερών των αστυνομικών», είπε.

Ο τομέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του FBI, ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό και τις συνθήκες στις οποίες διεξήχθη.
Θέση για το περιστατικό έλαβε και ο υποψήφιος των δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι «ο Τζορτζ Φλόιντ άξιζε καλύτερα και η οικογένειά του αξίζει δικαιοσύνη».

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο δήμαρχος της Μινεάπολις, ενημέρωσε ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, απολύθηκαν.

Στο περιστατικό με ανάρτησή του στο instagram, αναφέρθηκε και ο θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος ανήρτησε φωτογραφία που παρουσιάζει το περιστατικό της δολοφονίας του Φλόιντ και από την άλλη μεριά τον αθλητη του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος γονάτισε εντός γηπέδου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία. Ο μπασκετμπολίστας στην ανάρτησή του γράφει, «Καταλαβαίνεις τώρα;;;!!! Ή είναι ακόμα θολό για σένα;;

Μαζική διαδήλωση

Μετά τη διάδοση την αστραπιαία διάδοση μέσω διαδικτύου, της είδησης θανάτου Αφροαμερικανού πολίτη από αστυνομικό, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας τη Τρίτη.

Τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν κοντά στη διαδήλωση αλλά εκπρόσωπος Τύπου του αστυνομικού τμήματος, επεσήμανε ότι μόνο ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε, χαρακτηρίζοντας τα τραύματά του μη θανάσιμα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος πυροβόλησε.

Η αστυνομία έκανε χρήση βλημάτων αφρού καθώς και εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, επιχειρώντας να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, μετά από ένταση που προκλήθηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά η αστυνομία δεν ανέφερε αν υπήρξαν προσαγωγές.