Πηγή: Luben.tv

Την αναγνώριση που τους άξιζε κέρδισαν οι Έλληνες οδηγοί, σύμφωνα με το πόρισμα του 6ου ευρωπαϊκού βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, η οποία έγινε μεταξύ 25 Φεβρουαρίου και τις 13 Μαρτίου 2019 μέσω του ίντερνετ με δείγμα 12.418 ατόμων ηλικίας από 15 ετών και άνω. Το συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας για την οδηγική συμπεριφορά, η οποία έγινε από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes πήρε απαντήσεις από τους οδηγούς 11 ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβακία), είναι κάτι που γνωρίζαμε από καιρό διασθητικά: Οτι οι Έλληνες οδηγοί είναι πρωταθλητές στο γαμωσταυρίδι.

Για την ακρίβεια, το είπαν με δικά τους λόγια. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν, οι Έλληνες είναι οι πιο τσαμπουκάδες της Ευρώπης στα λόγια (71%), ακολουθούν ένα βήμα πίσω οι Γάλλοι (69%), ενώ οι Σουηδοί είναι οι φλώροι εκεί έξω (32%), αν και το 92% των Σουηδών οδηγών δήλωσαν γκαζοφονιάδες που ξεπερνάνε το όριο ταχύτητας, ενώ εμείς οι Έλληνες σκίζουμε και στο θέμα της ζώνης ασφαλείας, με τους μισούς περίπου οδηγούς (45%) να δηλώνουν ότι δεν βάζουν ζώνη, προφανώς γιατί μας προστατεύουν οι χριστοπαναγίες που κατεβάζουμε. Επίσης το 61% των Γάλλων δεν ψήνεται να βγάλει φλας, για κάποιο ανεξήγητο λόγο.

Δεν είναι όλα μαύρα πάντως: Αν μη τι άλλο το 54% των Ευρωπαίων οδηγών αντιλαμβάνεται ότι η βασική αιτία για τα ατυχήματα είναι η απροσεξία, περισσότερο κι από την ταχύτητα ή το αλκοόλ, ενώ και το 97% συμφωνεί και ότι δεν πρέπει να γράφει κανείς SMS την ώρα που οδηγεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν το κάνει, καθώς ένας στους τέσσερις (24%) το κάνει, ενώ το 11% παραδέχτηκε ότι κόντεψε να τρακάρει λόγω κινητού.

Τουλάχιστον η ultimate καγκουριά, η οποία είναι να κατέβεις από το αυτοκίνητο για μανούρα, μειώνεται όλο και περισσότερο, καθώς το κάνει μόνο το 19%, αν και οι Πολωνοί πάνε double score το μέσο όρο (36% σούκα μπλιατ). Όπως είπε η Μπερναντέτ Μορό του ιδρύματος Vinci Autoroutes :

«Όταν ερωτώνται για τη παραδοξότητα αυτή, οι οδηγοί απαντούν ότι ελέγχουν την οδήγησή τους και γνωρίζουν τα όρια ή ότι δεν έχουν σκεφτεί τον κίνδυνο. Η “υπερκαλωδίωση” έχει μπει στο αυτοκίνητο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι συνεχίζεται, παρά της εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Οι οδηγοί δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην οδήγηση.»

Αν συνυπολογίσουν και την πρωτοτυπία στα βρισίδια πάντως, παίζουμε στα ίσια και τη μεικτή κόσμου.

(πηγή)