Πηγή: TPP

Συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές πριν από λίγη ώρα ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ να τερματίσει το πολιτικό του άσυλο, που του επέτρεπε να παραμένει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Την είδηση της σύλληψης του Ασάνζ γνωστοποίησε το Wikileaks με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας ότι ο πρέσβης του Εκουαδόρ προσκάλεσε τους αστυνομικούς εντός της πρεσβείας, όπου και τον συνέλαβαν.

Την είδηση επιβεβαίωσε η αστυνομία του Λονδίνου με ανακοίνωσή της.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα κατηγορηθεί για κατασκοπεία και εσχάτη προδοσία, για τα έγγραφα που έχει διαρρεύσει το Wikileaks σχετικά με εγκλήματα του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Σε ρεπορτάζ των New York Times τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ήταν σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, για ανταλλαγή του Ασάνζ με οικονομική βοήθεια.

Πριν από μερικές μέρες, το Wikileaks είχε αποκαλύψει πληροφορίες ότι επίκειται ο τερματισμός του πολιτικού ασύλου του Ασανζ από το Εκουαδόρ «εντός ημερών», με πρόσχημα τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των INA Papers. Τα INA Papers είναι μια σειρά από έγγραφα που επικεντρώνεται στην εταιρεία INA Investment Corp, που έχει δημιουργήσει μια σειρά από εταιρείες offshore και φέρεται να ελέγχεται από τον αδερφό του προέδρου Μορένο. Η διαρροή, που αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Μορένο εμπλέκεται σε offshore και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκάλεσε έρευνα εναντίον του Μορένο, ο οποίος, μολονότι έχει ασυλία όσο παραμένει πρόεδρος, κινδυνεύει με καθαίρεση.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου έχει ρίξει την δημοτικότητα το νυν προέδρου, Μορένο, στο 17%, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης του υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία συνωμοσία «του Ασάνζ, του Μαδούρο και του πρώην προέδρου, Ραφαέλ Κορέα» για να «ρίξουν την κυβέρνηση». Στις 28 Μαρτίου η Βουλή του Εκουαδόρ, που ελέγχεται από τον Μορένο, πέρασε μία τροπολογία που επιτρέπει στο υπουργείο Εξωτερικών να «λάβει μέτρα» ενάντια στο άσυλο του Ασάνζ, λόγω «εθνικού συμφέροντος», αν αυτό κριθεί απαραίτητο.