Η ψήφος στο αριστερό κόμμα των Podemos, μπορεί να μετατρέψει την Ισπανία σε μία Ευρωπαϊκή εκδοχή της Βενεζουέλας, γράφει το Politico με αφορμή τις πρώτες επαναληπτικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Ιουνίου.

Οι ηγεσία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του Pablo Iglesias αλλά και του νο 2 Íñigo Errejón, εργάστηκαν ως σύμβουλοι του Τσάβες και έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα από το Καράκας για να χρηματοδοτήσουν το πολιτικό τους εγχείρημα στην Ισπανία.
Τώρα οι αντίπαλοί τους χρησιμοποιούν το φόβο για να προειδοποιήσουν για τον πιθανό κίνδυνο από την πιθανή νίκη ή έστω και συμμετοχή στην κυβέρνηση του κόμματος.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου ο διάδοχος του Τσάβες, Μαδούρο έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει «γεμίσει» το οπλοστάσιο των αντιπάλων των Podemos.

Ο Albert Rivera, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Ciudadanos, επισκέφτηκε τη Βενεζουέλα και συναντήθηκε με τους αντιπάλους του Μαδούρο και επιτέθηκε στις τακτικές που εφαρμόζει ο πρόεδρος της χώρας στα θέματα του Τύπου και των αντιφρονούντων και ζήτησε από τους Podemos να χρησιμοποιήσουν τις γνωριμίες τους στην κυβέρνηση για να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις φυλακές.

Την κριτική κατά των Podemos και τη συσχέτιση με τη Βενεζουέλα έχει ενστερνιστεί και ο Ραχόι και ο σοσιαλιστής ηγέτης Pedro Sanchez, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι το κόμμα του και οι Ciudadanos υποστήριξαν ψήφισμα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα από το οποίο απείχαν οι Podemos.

Οι Podemos υποστηρίζουν ότι τα αντίπαλα κόμματα αγνοούν τα οικονομικά προβλήματα χωρών όπως η Ονδούρα και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί και κλαίνε υποκριτικά για την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Είναι τόσο έντονη η αντιπαράθεση για την… Βενεζουέλα που ένας βουλευτής του συντηρητικού κόμματος είπε ότι οι Podemos θέλουν να εφαρμόσουν το μοντέλο της Βολιβιανής Επανάστασης στην Ισπανία.

Ο Iglesias δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του για τον Τσάβες δηλώνοντας λίγο μετά το θάνατό του ότι νιώθει συγκίνηση όταν ακούει τον κυβερνήτη, επίσης είχε εγκωμιάσει την ποιότητα της δημοκρατίας της Βενεζουέλας τονίζοντας ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου έχουν πολλά να μάθουν από τον πολιτικό μετασχηματισμό στη Βενεζουέλα.

Οι τελευταίες επικρίσεις κατά των Podemos αναφέρουν ότι υπήρξε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Τσάβες στο ισπανικό κόμμα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα προς τους Podemos. Ένα έγγραφο που δημοσίευσε το ABC και ανέφερε ότι ο Τσάβες έδωσε 7 εκατ. ευρώ για πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, χαρακτηρίστηκε ως πλαστό από τους Podemos.

Οι κατηγορίες για στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, γράφει το Politico, δεν έχουν επηρεάσει τη δημοτικότητα του κόμματος, αντίθετα η συμμαχία του με την κομμουνιστική Ενωμένη Αριστερά, αλλά και η δαιμονοποίηση του κόμματος, η εμμονή στην πιθανή σχέση του με τον Τσάβες μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να σπρώξει το κόμμα στη δεύτερη θέση, λέει στέλεχος του κόμματος τονίζοντας ότι αυτοί προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το συναίσθημα του φόβου και εμείς την ελπίδα.

Πηγή: Diego Torres / Politico