Πηγή: Katiousa

Άψογα τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας επί Σύριζα, καθώς μια μέρα μετά το το σάλο για τη σύλληψη 90χρονης γιαγιάς που πουλούσε παντοφλάκια χωρίς παραστατικά, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διέταξε ΕΔΕ.

Όχι όμως για τη σύλληψη. Όχι για την προσαγωγή της σε τμήμα σαν κοινή κακοποιός. Όχι επειδή την άφησαν εκεί 12 ώρες χωρίς φαγητό και νερό όταν το ζήτησε. Όχι επειδή ο αρμόδιος αστυνομικός φώναζε στη γυναίκα, που δεν μιλά καλά ελληνικά και χρειαζόταν διερμηνεία από την κόρη της, “να μην κουνά τα δάχτυλά της”, εισπράττοντας ακόμα και χυδαία επιφωνήματα (ω ρε πούστη μου) από το ανυπόμονο όργανο της τάξης.

Αλλά επειδή κάποιος άφησε να διαρρεύσει το βίντεο, εκθέτοντας το ΑΤ Αμπελοκήπων. Απορεί κανείς γιατί ήθελαν να το κρύψουν, αφού οι ενέργειες των αστυνομικών ήταν υποδειγματικές και σύμφωνα με το νόμο. Το διαβεβαίωσε εξάλλου και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό: “Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούνται οι συνάδελφοί μου ότι έπραξαν λάθος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Εσείς μου λέτε για την εικόνα αλλά από εκεί και πέρα οφείλουμε να σκεφτούμε τους συναδέλφους που ενεργούν κατόπιν εντολής και καταγγελιών». Έτσι είναι και σε όποιον αρέσει, που θα ‘λεγε και μια συναδελφική του ψυχή. Διέψευσε επίσης πως οι αστυνομικοί κακομεταχειρίστηκαν τη γιαγιά, αφού “ειδικά στις αστυνομικές υπηρεσίες οι αστυνομικοί τους κρατούμενους, τους προσωρινά κρατούμενους ή όσους προσαγάγονται προσπαθούν να τους έχουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε ένα κελί και αδιαφορούμε για τις συνθήκες που υπάρχουν “. Όπως στο ΑΤ Ομόνοιας για παράδειγμα. Εκεί όμως πλέον έχουν γίνει προσεχτικότεροι και πλέον δε διαρρέουν τόσο εύκολα βίντεο, σαν αυτό που το 2008 είχε οδηγήσει στην απόταξη αστυνομικών για βασανισμούς. Καιρός να μιμηθούν το παράδειγμα αυτό και οι βορειοελλαδίτες συνάδελφοί τους, ώστε να μη σπιλώνονται άδικα οι συνεπείς και τζεντλμαν θεματοφύλακες της νομιμότητας.