Πηγή:ΕΦΣΥΝ
Με πρωτοφανή τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του για την πολιτική της απέναντι στους Άραβες από μία ισραηλινή ηθοποιό η οποία… τόλμησε να δηλώσει ότι το Ισραήλ είναι μία χώρα για όλους τους πολίτες του.

«Το Ισραήλ είναι το έθνος-κράτος μόνο των Εβραίων» είπε σήμερα ευθαρσώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μία δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί.

Όλα ξεκίνησαν από ανάρτηση της διάσημης ηθοποιού και μοντέλου Ροτέμ Σιλά, η οποία έχει χιλιάδες διαδικτυακούς ακόλουθους και διαμαρτυρήθηκε για δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού της χώρας.

Η Σιλά έγραψε χαρακτηριστικά «Και οι Άραβες είναι ανθρώπινα όντα. Η Μίρι Ρεγκέβ (σ.σ. υπουργός Πολιτισμού) εξηγεί στην Ρίνα Ματζλίαχ (σ.σ. Δημοσιογράφος) ότι το κοινό πρέπει να προσέχει, γιατί εάν εκλεγεί ο Μπένι Γκάνζ θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Άραβες. Η Ρίνα Ματζλιάχ έμεινε εκεί σιωπηλή και αναρωτιέμαι γιατί δε την ρωτάει “και πιο είναι το πρόβλημα με τους Άραβες;”. Θεέ μου υπάρχουν και Άραβες πολίτες σε αυτή τη χώρα. Πότε κάποιος από αυτή την κυβέρνηση θα πει στο κοινό ότι το Ισραήλ είναι μία χώρα για όλους τους πολίτες του και όλοι γεννήθηκαν ίσοι; Και οι Άραβες είναι ανθρώπινα όντα, όπως και οι Δρούζοι, οι γκέι, οι λεσβίες και οι… Αριστεροί».

Τα λόγια της Σιλά προκάλεσαν αντιδράσεις και η ηθοποιός επανήλθε γράφοντας «Σε όσους έγραψαν πραγματικά αηδιαστικά πράγματα. Σας αγαπώ όλους. Τα εμπρηστικά μηνύματά σας δεν θα με αποτρέψουν από το να λέω τη γνώμη μου. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών μεγάλωσε στη χώρα μας χωρίς ελπίδα για ειρήνη και αυτό είναι στενάχωρο και αποκαρδιωτικό. Μακάρι οι πολιτικοί, των οποίων οι φωνές ακούγονται πιο δυνατά, ήταν εκείνοι που μας έδιναν ελπίδα για ειρήνη, ισότητα και αγάπη αντί να υποκινούν τον διαχωρισμό».

Στην Σιλά απάντησε, σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επίσης μέσω Instagram.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έγραψε χαρακτηριστικά «Αγαπητή Ροτέμ, μία σημαντική διόρθωση: Το Ισραήλ δεν είναι κράτος για όλους τους πολίτες του. Σύμφωνα με τον Εθνικό Νόμο που περάσαμε, το Ισραήλ είναι το έθνος-κράτος των Εβραίων μόνο εκείνων. Όπως έγραψες δεν υπάρχει πρόβλημα με τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας και η κυβέρνηση μας έχει επενδύσει στον αραβικό τομέα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας, πάντως, ανέφερε «Η κυβέρνηση επιθυμεί μόνο να αναδείξει το βασικό ζήτημα των επικείμενων εκλογών. Αυτό είναι: μία ισχυρή δεξιά κυβέρνηση με εμένα ή μία κυβέρνηση του Γίαϊρ Λαπίντ και του Μπένι Γκάνζ με την υποστήριξη των αραβικών κομμάτων. Ο Λαπίντ και ο Γκανζ δεν έχουν άλλον τρόπο να σχηματίσουν κυβέρνηση και μία τέτοια κυβέρνηση θα υπονόμευε την ασφάλεια του κράτους και των πολτιών. Η απόφαση τον επόμενο μήνα στην κάλπη. Καλή σου ημέρα».
Απάντηση ήρθε και από την υπουργό Πολιτισμού η οποία έγραψε στο Twitter «Ροτέμ δεν έχουμε πρόβλημα με τους Άραβες. Το κόμμα μας έχει αρκετά μέλη Άραβες, Δρούζους και Χριστιανούς. Έχουμε πρόβλημα με την υποκρισία των Λαπίντ και Γκανζ, οι οποίοι προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους να κρύψουν από το κοινό ότι είναι Αριστεροί μεταμφιεσμένοι σε κεντρώους».

Μετά τις επιθέσεις, πάντως, υπήρξαν και αρκετοί που μίλησαν δημόσια υπέρ της διάσημης ηθοποιού με τον Αϊμάν Οντέ, πρόεδρο του κόμματος Χαντάς, να δηλώνει «Στο Ισραήλ του 2019 το να λες ότι το νόημα της δημοκρατίας είναι ένα κράτος για όλους τους πολίτες του και ότι οι Άραβες πρέπει να έχουν πλήρη δικαιώματα χρειάζεται πραγματικό κουράγιο. Ροτέμ Σιλά δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ, αλλά σε συγχαίρω».

Και η Ταμάρ Ζάντμπεργκ, επικεφαλής του κόμματος Μερέτζ, συνεχάρη την ηθοποιό μέσω Twitter γράφοντας «Μπράβο Ροτέμ Σιλά. Και μην εκνευρίζεσαι με τα τρολ που θα εμφανιστούν. Είναι πιθανότατα οι πρώτοι άνθρωποι που πρέπει να διαβάσουν αυτά που έγραψες. Όλοι οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί ίσοι».