Πηγή: Katiousa
Το ζήτημα των αμβλώσεων ταλανίζει εδώ και χρόνια την Αργεντινή, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, που η χώρα πλησίασε κοντά, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της, στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων εντός των πρώτων 14 εβδομάδων κύησης. Ο νόμος τελικά δεν εγκρίθηκε, γυναίκες σε όλη τη χώρα ωστόσο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την επίτευξη του στόχου τους, φορώντας τα χαρακτηριστικά πράσινα μαντήλια του κινήματός τους.
Μια νέα τραγική υπόθεση δίνει ακόμα περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης φιλελευθεροποίησης όχι μόνο της νομοθεσίας, αλλά και γενικότερα των ηθών της χώρας στο συγκεκριμένα ζήτημα. Πρόκειται για την υπόθεση της 11χρονης “Λουσία” (όπως είναι το ψευδώνυμό της για λόγους προστασίας), που εξαναγκάστηκε να φέρει στον κόσμο το παιδί του 65χρονου συντρόφου της γιαγιάς της, που τη βίασε και έχει συλληφθεί για την πράξη του.
“Θέλω να βγάλετε αυτό που έβαλε μέσα μου ο γέρος” είπε το κορίτσι στους γιατρούς, σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας.
Θεωρητικά τίποτε δεν μπορούσε να εμποδίσει την αυτονόητη επιθυμία της, καθώς ο βιασμός είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ο νόμος της χώρας επιτρέπει τις αμβλώσεις. Ωστόσο, οι αρχές της επαρχίας όπου ζει το κορίτσι κωλυσιεργούσαν επίτηδες, αναγκάζοντας τη Λουσία τελικά να φέρει στο κόσμο με καισαρική τομή ένα βρέφος που πιθανότατα δεν πρόκειται να επιβιώσει για πολύ.
Η περίπτωση αυτή είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες βδομάδες, καθώς πριν λίγο καιρό μια ακόμα 12χρονη κοπέλα αναγκάστηκε να υποβληθεί σε καισαρική για να γεννήσει ένα βρέφος που επέζησε για 4 μέρες.
Το νέο περιστατικό σκόρπισε οργή στις γυναίκες της χώρας, που γέμισαν τα ΜΚΔ με φωτογραφίες τους και το hashtag #NiñasNoMadre (Κορίτσια, όχι μανάδες)
Ανάμεσά τους και η γνωστή στη χώρα της ηθοποιός Θέλμα Φαρντίν, που πριν λίγο καιρό κατήγγειλε συνάδελφό της πως τη βίασε όταν ήταν 16 ετών κι εκείνος 45.
Το κορίτσι είχε προσφυγεί σε κλινική της επαρχίας Τουκουμάν στα τέλη Γενάρη, μετά από έντονο κοιλόπονο πολλών ημερών. Εκεί διαπιστώθηκε πως βρισκόταν στη 19η εβδομάδα κύηση και στάλθηκε στο νοσοκομείο της επαρχιακής πρωτεύουσας Μπάντα ντελ Ρίο Σαλί.
Παρότι το κορίτσι και η μητέρα του ζήτησαν από την πρώτη στιγμή τη διακοπή της κύησης, οι γιατροί, τοπικοί αξιωματούχοι αλλά και πολέμιοι των εκτρώσεων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την αποτρέψουν.
Αντί οι γιατροί να σεβαστούν την επιθυμία της, της χορήγησαν φάρμακα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβρύου, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για βιταμίνες. Επιπλέον, επέτρεψαν να την επισκεφτούν πολέμιοι των εκτρώσεων, που την τρομοκρατούσαν, λέγοντάς της πως, αν δεν κρατούσε το παιδί, δε θα ξαναγινόταν ποτέ μητέρα.
Στο διάστημα της νοσηλείας της, ελάχιστες πληροφορίες δίνονταν προς τα έξω από τις τοπικές αρχές. Θορυβημένοι οι συγγενείς της κοπέλας έστειλαν μέηλ σε μια ομάδα γυναικείων δικαιωμάτων με τίτλο Ni Una Menos (ούτε μία λιγότερη), που μεταξύ άλλων μάχεται και για το δικαίωμα στην άμβλωση.
Οι δικηγόροι της οργάνωσης κατέφτασαν στο νοσοκομείο την περασμένη Δευτέρα, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με μια απελπιστική κατάσταση, διαπιστώνοντας πως η οικογένεια δεν είχε λάβει τις σωστές πληροφορίες ώστε να ασκήσει τα δικαιώματά της. Παρά την υποβολή μηνύσεων κατά του νοσοκομείου, που οδήγησαν το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση άμεσης εκτέλεσης της άμβλωσης, οι γιατροί αρνήθηκαν, προβάλλοντας «λόγους συνείδησης».
Τελικά μια ομάδα ιδιωτών γιατρών συμφώνησε κατόπιν αιτήματος του νοσοκομείου να προχωρήσει στην επέμβαση, ήδη όμως η εγκυμοσύνη ήταν τόσο προχωρημένη και η κοπέλα τόσο λεπτής κατασκευής, που οι γιατροί αναγκάστηκαν να προβούν σε καισαρική.
«Όταν είδαμε αυτό το κορίτσι, κόντεψα να πάθω ναυτία, τα γόνατά μου λύγισαν», είπε η Δρ. Ουσέτ, που έκανε την επέμβαση μαζί με το σύζυγό της: «Δεν ήταν ανεπτυγμένη και έπαιζε με τα παιχνίδια της και τη μητέρα της». Η επέμβαση ήταν επικίνδυνη, καθώς στη διάρκειά της η Λουσία εμφάνισε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το γενετικό υλικό από τον ομφάλιο λώρο έχει ήδη σταλεί για ανάλυση DNA, ώστε να βοηθήσει στην καταδίκη του βιαστή της κοπέλας, η οποία τελικά συνήλθε και σύντομα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.
Μετά το χειρουργείο, ομάδα ακτιβιστριών συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο, όπως έκανε επί εβδομάδες, ζητώντας νομιμοποίηση των αμβλώσεων και καταγγέλλοντας πως η πίεση των κύκλων κατά των αμβλώσεων οδηγεί κάποιους γιατρούς σε άρνηση της επέμβασης ακόμα και σε νόμιμες περιπτώσεις, φοβούμενοι νομικές και επαγγελματικές συνέπειες.
Με πληροφορίες από washington post