ΜΑΤ, Μπάτσοι, αστυνομία, Εξάρχεια

Γιώργος Μουρμούρης

Πηγή: Πριν

Τιμωρία χωρίς έγκλημα για δυο ακόμη 19χρονους

Τις υποθέσεις δύο ακόμα νέων που βρίσκονται προφυλακισμένοι επ’ αόριστον, μετά τη σύλληψή τους «στο σωρό» στα Εξάρχεια τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου από άνδρες των ΜΑΤ, φέρνει στη δημοσιότητα το Πριν.

Οι ιστορίες των, 19χρονων τότε, νέων είναι παρεμφερείς με αυτή του Θ.Κ., που όπως αποκάλυψε το Πριν συνελήφθη όταν εγκλωβίστηκε μέσα σε κατάστημα κατά την έφοδο των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, μετά από επίθεση που είχε σημειωθεί νωρίτερα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο ένας εκ των δύο σύχναζε στα Εξάρχεια γιατί εκεί διέμενε η φίλη του. Όταν σημειώθηκε η εισβολή των ΜΑΤ στην πλατεία βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, όπου και εγκλωβίστηκε μαζί με άλλους θαμώνες της πλατείας, οι οποίοι έτρεξαν στο μαγαζί για να προστατευτούν. Στο ίδιο κατάστημα εγκλωβίστηκε και ο δεύτερος 19χρονος (τότε) προφυλακισθείς ο οποίος όταν γινόταν το «ντου» των ΜΑΤ έπινε μπύρα στην πλατεία Εξαρχείων με τη φίλη του.

Οι τρεις νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι τότε, παραμένουν προφυλακισμένοι επί επτά πλέον μήνες στις φυλακές του Αυλώνα, ενώ οι υπόλοιποι 5 συλληφθέντες -ανάμεσά τους και εργαζόμενος του μαγαζιού- έχουν διασκορπιστεί σε άλλα καταστήματα κράτησης. Η αστυνομική αυθαιρεσία -καθώς, όπως έχει ήδη αναδείξει το Πριν, το έωλο κατηγορητήριο βασίστηκε αποκλειστικά στις λειψές καταθέσεις των αστυνομικών των ΜΑΤ- και η απίστευτη δικαστική αυστηρότητα ένωσαν και τις μητέρες των τριών νέων, οι οποίες επί μήνες πηγαινοέρχονται μαζί στα επισκεπτήρια στις φυλακές του Αυλώνα, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα παιδιά τους.

Δεν είναι το μόνο κοινό που έχουν οι τρεις τους: Όπως δηλώνει στο Πριν η Σταυρούλα Γιαννακοπούλου, δικηγόρος ενός εκ των τριών νέων, οι προφυλακισθέντες είναι φτωχά παιδιά και παιδιά μεταναστών, κάνοντας λόγο για μια ξεκάθαρα ταξική απόφαση εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών. «Αν ήταν παιδιά άλλων οικογενειών δεν θα είχαν περάσει καν την πόρτα της φυλακής», ξεκαθαρίζει. Καταγγέλλει ότι οι ίδιοι οι διμοιρίτες καυχήθηκαν ότι παράκουσαν τις εντολές του κέντρου επιχειρήσεων, αποφασίζοντας, πολλή ώρα μετά την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, να κυνηγήσουν περαστικούς, συλλαμβάνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Μετά τη σύλληψη, οι αστυνομικοί ούτε μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τους συλληφθέντες, ούτε βεβαίως υπήρξαν κάποια ευρήματα στο κατάστημα. «Με συνειρμούς είναι μέσα, όχι με αποδεικτικό υλικό», καταγγέλλει η Στ. Γιαννακοπούλου.

Για την επίδειξη «έργου» από πλευράς των ΜΑΤ και το ταξικό «καπρίτσιο» των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών που όχι μόνο τους έστειλαν στη φυλακή αλλά, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, τον Δεκέμβρη αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση της προφυλάκισής τους, οι τρεις νέοι εξακολουθούν να παραμένουν επ’ αόριστον στον Αυλώνα και οι τρεις μητέρες -δύο μακροχρόνια άνεργες και μία δημοτική υπάλληλος, επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας, εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται στις φυλακές. Βλέποντας τα παιδιά τους πίσω από τα κάγκελα, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί τακτική δικάσιμος. Στις 27 Δεκέμβρη η Ρομπέρτα Ρούτση, μητέρα του 19χρονου Θ. Κ., έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την άρση της προφυλάκισης μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Δεκαπέντε ημέρες μετά, δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση.