Άννα Νίνη

Πηγή: Omnia TV 7/1/2023

Τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η πολύκροτη υπόθεση παιδοβιασμού και μαστροπείας, με θύμα το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό. Η δικογραφία μετράει πάνω από 4.500 σελίδες και περιλαμβάνει εκατοντάδες μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν τα όσα έζησε το παιδί, στους πέντε μήνες που διήρκεσε η σωματική και ψυχολογική της κακοποίηση.

Για την υπόθεση έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες, με τη δεύτερη να μετρά 8 κατηγορούμενους και να παραμένει ανοιχτή, ενώ στο πολυσέλιδο βούλευμα της πρώτης δικογραφίας για τη δίκη που θα ξεκινήσει, οι 26 κατηγορούμενοι με πρώτο τον Ηλία Μίχο, παραπέμπονται για σωρεία αδικημάτων. Μεταξύ άλλων και κατά περίπτωση για: βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, πορνογραφία ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου, τέλεση γενετήσιας πράξης με πρόσωπο που είναι εν γνώσει του δράστη θύμα εμπορίας ανθρώπων κ.ά., ενώ κάποιες από τις κατηγορίες επιφέρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Στο ίδιο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και η ήδη προφυλακισμένη μητέρα της 12χρονης, παρά το ότι δηλώνει αθώα και υποστηρίζεται σ’ αυτό και από την κόρη της αλλά και από τα άλλα παιδιά της.

Το χρονικό της κακοποίησης

Ο 54χρονος βασικός κατηγορούμενος, Ηλίας Μίχος, διατηρούσε εμπορικό κατάστημα ψιλικών – χαρτικών ειδών στον Κολωνό, πολύ κοντά στο σπίτι του 12χρoνου θύματος. Ήταν ένας άνθρωπος με έντονη πολιτική δράση και ανάμιξη με τα κοινά, έχοντας φωτογραφηθεί πολλές φορές στο πλευρό πολιτευτών και στελεχών της ΝΔ. Γνώριζε πολλά χρόνια την ανήλικη, αφού όλη η οικογένεια ψώνιζε από το κατάστημα του. Όπως γνώριζε και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η πολυμελής οικογένεια, η οποία, τις περισσότερες φορές, αναγκαζόταν να ψωνίσει με πίστωση.

Όταν το χρέος της οικογένειας προς τον Ηλία Μίχο συσσωρεύτηκε, τον Απρίλιο του 2022 εκείνος και η Χ.Β., μητέρα της 12χρονης, συμφώνησαν να εργάζεται στο κατάστημα του ως καθαρίστρια χωρίς αμοιβή. Ενίοτε τη βοηθούσε και η ανήλικη κόρη της. Η εργασία της μητέρας στο κατάστημα δεν κράτησε πολύ, διότι με τη διαμεσολάβηση του Μίχου η Χ.Β. βρήκε καθημερινή εργασία σε οπωροπωλείο της περιοχής. Μετά την αποχώρησή της, η ανήλικη συνέχισε να απασχολείται περιστασιακά στο κατάστημα, είτε βοηθώντας τον Μίχο σε ελαφριές εργασίες, είτε καθαρίζοντας το χώρο, για να εξασφαλίζει ένα χαρτζιλίκι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η καλοσυνάτη στάση του Ηλία Μίχου προς την οικογένεια, η παροχή πίστωσης, η προσφορά εργασίας, το χαρτζιλίκι στην ανήλικη και τα κεράσματα αναψυκτικών και παγωτών στα μικρότερα αδέρφια της, εκτιμήθηκαν από την οικογένεια σαν προστατευτική και ανθρώπινη συμπεριφορά. Όμως οι προθέσεις του δεν άργησαν πολύ να φανούν. Μετά την πάροδο μιας εβδομάδας από τότε που το παιδί πήγαινε στο κατάστημα για να καθαρίσει, ο Μίχος το οδήγησε στην αποθήκη, που βρίσκεται στο υπόγειο του μαγαζιού, με την πρόφαση «να πάρουν κάποια χαρτιά και να συμμαζέψουν». Εκεί της επιτέθηκε και άρχισε να τη θωπεύει παρά την αντίδραση της 12χρονης.

Στην επόμενη μετάβαση της ανήλικης στο κατάστημα, ο Μίχος δεν έμεινε μόνο στις θωπείες. Με τη χρήση απειλών ότι θα σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της, ότι θα διαδώσει στην περιοχή του Κολωνού ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά και με την επίδειξη όπλων και μαχαιριών, κατάφερε να τη βιάσει. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό θα επαναληφθεί σχεδόν σε κάθε επίσκεψη της ανήλικης στο κατάστημά του.

Με τη χρήση αντίστοιχων απειλών την ανάγκασε να του δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου της, ώστε να της στέλνει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ στις συνομιλίες που είχαν μέσω SMS, Viber και WhatsApp, o Mίχος πίεζε – και πάλι με τις ίδιες απειλές – την ανήλικη να του στείλει γυμνές φωτογραφίες και βίντεο. Στην κατοχή του βρέθηκαν 58 φωτογραφίες και πάνω από 10 βίντεό της, τα οποία είχε αποσπάσει με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Όμως ο Μίχος δεν περιορίστηκε εκεί. Σχεδόν άμεσα, αφότου ξεκίνησε την κακοποίηση της ανήλικης, αποφάσισε να την εκδίδει και σε άλλους έναντι αμοιβής, προς ίδιον οικονομικό όφελος φυσικά. Αρχικά χρησιμοποίησε την εφαρμογή Blindchat, μια πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες δηλώνουν το φύλο τους, προαιρετικά την ηλικία τους – αν και η συγκεκριμένη πλατφόρμα τυπικά απευθύνεται σε ενηλίκους, δεν υπάρχει κανένας τρόπος επιβεβαίωσης της ηλικίας – την περιοχή τους, καθώς και το επιθυμητό εύρος της ηλικίας του συνομιλητή τους. Στη συνέχεια συνδέονται με κάποιον άλλο διαθέσιμο χρήστη και ξεκινάει ανώνυμα μια συνομιλία μεταξύ τους, όπου μπορούν να ανταλλάξουν μηνύματα, φωτογραφίες, καθώς επίσης και να κάνουν βιντεοκλήσεις με κάμερα και μικρόφωνο.

Ο Μίχος, χρησιμοποιώντας τους αριθμούς που ανήκαν στην ανήλικη, δημιούργησε ένα λογαριασμό με το προφίλ της, στο οποίο μπορούσε να συνδέεται και από τις δικές του συσκευές τηλεφώνου. Εκεί την εμφάνιζε ως 16-17 ετών, διαθέσιμη προς ερωτική συνεύρεση με αντίτιμο 50 έως 70 ευρώ και με τόπο συνάντησης το σταθμό του μετρό στην περιοχή των Σεπολίων. Αφού εντόπιζε άτομα που έδειχναν ενδιαφέρον να συνευρεθούν μαζί της, συνέχιζε την επικοινωνία μαζί τους μέσω Viber και WhatsApp και έστελνε τις γυμνές φωτογραφίες που είχε αποσπάσει από τη 12χρονη, διανέμοντας έτσι το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ως διαχειριστής προφίλ του που είχε δημιουργήσει στο Blindchat επικοινώνησε ο ίδιος με 212 συνολικά προφίλ αγνώστων ανδρών – τουλάχιστον μια φορά με τον καθένα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες δεν απάντησαν ποτέ ή διέκοψαν την επικοινωνία όταν αναφέρθηκε ότι επρόκειτο για ανήλικο άτομο.

Όταν ο Μίχος κατέληγε σε συμφωνία για το χρηματικό ποσό και την ώρα συνάντησης έκλεινε το ραντεβού, συνήθως σε ακάλυπτο χώρο της περιοχής κοντά στο σταθμό του μετρό. Ενημέρωνε την ανήλικη για το ραντεβού, τη μάρκα και το χρώμα του αυτοκινήτου των «πελατών» και την οδηγούσε στο συγκεκριμένο σημείο. Εκεί το παιδί επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο τους και κινούνταν προς ένα επίσης ακάλυπτο, αλλά πιο απόμερο σημείο πίσω από τον σταθμό του ΚΤΕΛ Κηφισού, ένα μέρος που σύμφωνα με τις καταθέσεις της 12χρονης είχε προκαθοριστεί από τον Ηλία Μίχο. Εκεί συνευρίσκονταν εντός του οχήματος και της κατέβαλαν την προσυμφωνηθείσα αμοιβή. Ακολούθως την αποβίβαζαν στο αρχικό σημείο συνάντησης και από εκεί επέστρεφε μόνη της στο κατάστημα του Μίχου για να του παραδώσει τα χρήματα.

Φωτό: EUROKINISSI

«Ντυνόταν προκλητικά», «παραπλανήθηκαν», «την πέρασαν για μεγαλύτερη», «ήθελαν να τη βοηθήσουν»…

Η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων κινείται στους ίδιους άξονες. Οι περισσότεροι αρνούνται ότι συνευρέθηκαν με το παιδί, παραδέχονται πως της έδωσαν χρήματα και πως την πέρασαν για μεγαλύτερη, ενώ ο Μίχος επικαλείται συναίνεση και επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στη μητέρα.

Ακριβέστερα, ο Ηλίας Μίχος, προφυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών, ομολογεί την τέλεση των πράξεων της κατάχρησης ανηλίκου αποδεχόμενος την επανειλημμένη συνεύρεσή του με την ανήλικη. Επίσης αποδέχεται την προμήθεια και κατοχή υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, αρνούμενος όμως την διακίνηση σε τρίτους. Αρνείται την τέλεση και των λοιπών κακουργημάτων (βιασμός, μαστροπεία, εμπορία ανθρώπων προς γενετήσια εκμετάλλευση), ισχυριζόμενος ότι οι συνευρέσεις με την παθούσα γίνονταν με τη συναίνεσή της και ότι αυτή είχε επιδοθεί στην πορνεία νωρίτερα, χωρίς δική του προτροπή και ανάμιξη, πολύ δε περισσότερο απειλή.

Μάλιστα στην συμπληρωματική του κατάθεση στις 22/02/2023 αναφέρει μέχρι και ότι η 12χρονη «ντυνόταν πολύ προκλητικά», ενώ στο απολογητικό του υπόμνημα μεταξύ άλλων ισχυρίζεται πως «η ανήλικη γνώριζε τι κάνει μαζί μου και δυστυχώς, κυριολεκτικά παντοιοτρόπως το επεδίωκε αυτόβουλα και δη ασκώντας μου πίεση προκειμένου να συνευρεθούμε…».

Τελικώς, δικάζεται για

  • βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση
  • διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη από πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες του ανήλικου
  • διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου με την παραγωγή του υλικού παιδικής πορνογραφίας να συνδέεται με τη χρησημοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει (αρχικά) το 12ο και (στη συνέχεια) το 15ο έτος
  • εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου
  • διακεκριμένη μαστροπεία εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και
  • παράνομη οπλοκατοχή.

Μέθοδος α´: Μέσω διαδικτύου

Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΕΕ της πρώτης δικογραφίας, από το Blindchat και το διαδίκτυο γενικότερα, προσεγγίστηκαν οι εξής εντοπισθέντες κατηγορούμενοι πέραν των υπολοίπων που παραμένουν ακόμη άγνωστοι:

Ο 32χρονος Ι. Σ., παντρεμένος και πατέρας 3ων παιδιών. Μετά την πρώτη επαφή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα γνωριμιών, η συνομιλία Μίχου [που παρουσιαζόταν ως 17χρονη] και Ι.Σ. συνεχίστηκε στο WhatsApp, μέσω του οποίου έλαβε και γυμνές φωτογραφίες της ανήλικης. Ο κατηγορούμενος συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τη 12χρονη στον απόμερο χώρο πίσω από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και της κατέβαλε κάθε φορά 50 ευρώ. Ομολογεί και ο ίδιος ότι γνώρισε τη 12χρονη μέσω του Blindchat, ότι τη συνάντησε επανειλημμένα δια ζώσης στην περιοχή των Σεπολίων και προέβη μαζί της στην τέλεση γενετήσιων πράξεων αντί τιμήματος από 30 έως 70 ευρώ τη φορά. Βρίσκεται προφυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα κράτησης της Τρίπολης. Κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ’ εξακολούθηση.

Ο 33χρονος Α.Λ., μέσω της ίδιας εφαρμογής και με παρόμοιο τρόπο, συναντήθηκε τουλάχιστον δύο φορές με την ανήλικη στο ίδιο σημείο και της έδωσε τα, προσυμφωνηθέντα με τον Μίχο, 50 ευρώ. Ομολογεί ότι γνώρισε το θύμα μέσω του Blindchat, ότι την εξέλαβε ως 17χρονη, ότι τη συνάντησε δια ζώσης και ότι της έδωσε δυο φορές χρήματα χωρίς όμως να τελεστεί οποιαδήποτε γενετήσια πράξη. Επικαλείται ότι η δική του περίπτωση εμπίπτει στα όσα προβλέπει το άρ. 30 του Π.Κ. περί πραγματικής πλάνης. Βρίσκεται προφυλακισμένος στα Γρεβενά και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή, κατ΄ εξακολούθηση.  

Ο 36χρονος Ν.Κ. Με την ίδια ακριβώς διαδικασία απέκτησε πρόσβαση στη 12χρονη, συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο, και της κατέβαλλε 50 ευρώ. Ομολογεί ότι γνώρισε την ανήλικη μέσω Blindchat, ότι συνέχισε τις επαφές μέσω Viber, ότι την εξέλαβε ως 17χρονη και ότι ουδέποτε τη συνάντησε. Βρίσκεται προφυλακισμένος στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή.  

Ο 34χρονος Ε.Κ. Ομοίως με τη χρήση εφαρμογών Blindchat και Viber που χειριζόταν ο Μίχος, κανόνισε συνάντηση τουλάχιστον 2 φορές με την ανήλικη και της κατέβαλλε 50 ευρώ. Ο ίδιος ομολογεί ότι γνώρισε τη 12χρονη μέσω της εφαρμογής γνωριμιών, ότι τη συνάντησε δυο φορές, την εξέλαβε ως 17χρονη και πράγματι της έδωσε χρήματα χωρίς όμως να τελεστεί μεταξύ τους οποιαδήποτε γενετήσια πράξη. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.  

Ο 43χρονος Α.Μ. Με τον ίδιο τρόπο πέτυχε να συναντηθεί με την ανήλικη συνολικά 3 φορές. Την πρώτη στα Σεπόλια όπου επιχείρησε γενετήσια πράξη μαζί της έναντι του τιμήματος των 70 ευρώ και ακόμη δυο φορές, πάλι στην περιοχή των Σεπολίων αλλά και σε δωμάτιο του ξενοδοχείου “BILL” στην περιοχή του Μεταξουργείου έναντι της ίδιας αμοιβής. Σύμφωνα με τις καταθέσεις της ανήλικης τις 2 από τις 3 φορές, η ίδια μετάνιωσε για τη συνάντηση και αποχώρησε χωρίς να τελεστεί κάποια πράξη. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως πράγματι συναντήθηκαν τρεις φορές μετά τη γνωριμία τους στην εφαρμογή, πως την εξέλαβε για 16χρονη, ότι της έδωσε χρήματα χωρίς όμως να τελεστεί οποιαδήποτε γενετήσια πράξη λόγω της στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζει. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.  

Ο 55χρονος Α.Μ. παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Δια της ιδίας οδού, μέσω Blindchat και Viber, κανονίστηκε η συνάντηση και βρέθηκαν στην περιοχή των Σεπολίων συνολικά δύο φορές, όπου της κατέβαλλε 70 ευρώ τη φορά. Ισχυρίζεται πως γνώρισε την ανήλικη μέσω Blindchat, ότι τη συνάντησε δυο φορές, την εξέλαβε ως 17χρονη και της έδωσε χρήματα χωρίς να τελεστεί οποιαδήποτε πράξη. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση. 

Ο 35χρονος Ι.Δ. Ομοίως μέσω των ίδιων εφαρμογών έκλεισε ραντεβού με το θύμα, με το οποίο συναντήθηκε συνολικά τρεις φορές, μια στην οικία του στον Κορυδαλλό και δυο στο αυτοκίνητό του στα Σεπόλια. Σε όλες τις συναντήσεις τους της κατέβαλλε 70 ευρώ. Ομολογεί ότι γνώρισε το παιδί μέσω της εφαρμογής, ότι τη συνάντησε τρεις φορές, ότι την εξέλαβε ως 17χρονη και της έδωσε χρήματα χάριν οικονομικής ενίσχυσης χωρίς να τελεστεί οποιαδήποτε πράξη. Βρίσκεται προφυλακισμένος στα Γρεβενά και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.  

Ο 39χρονος Σ.Α. παντρεμένος με παιδί. Kαι αυτός με τον ίδιο τρόπο κατάφερε να γνωρίσει τη 12χρονη, με την οποία συναντήθηκε στους ίδιους χώρους, όπου και συνευρέθηκε μαζί της εντός του αυτοκινήτου του αντί τιμήματος 50 ευρώ. Ομολογεί ότι γνώρισε το θύμα μέσω του Blindchat και ισχυρίζεται ότι, αφού τη συνάντησε άπαξ δια ζώσης, την εξέλαβε ως 17χρονη, αλλά παρόλ’ αυτά δεν τελέστηκε καμία πράξη και ο ίδιος διέκοψε επικοινωνία μαζί της. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή.

Ο 55χρονος και πατέρας τεσσάρων παιδιών Π.Β. Μέσω ανάλογων εφαρμογών, Waplog και Viber, επικοινώνησε διά του Μίχου με το θύμα και έκλεισε ραντεβού αντί τιμήματος 50 ευρώ τη φορά. Συναντήθηκαν δυο φορές εντός του οχήματός του και ισχυρίζεται ότι και στις δυο περιπτώσεις το παιδί μετανόησε, αρνήθηκε και αποχώρησε. Έχει ομολογήσει πως γνώρισε την ανήλικη μέσω της εφαρμογής, ότι συνέχισε τις επαφές μαζί της μέσω viber, ότι τη συνάντησε δυο φορές. Ισχυρίζεται ότι την εξέλαβε για 16χρονη και της έδωσε χρήματα χάριν βοηθείας, χωρίς να τελεστεί κάποια πράξη. Βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Κατηγορείται ότι επιχείρησε να τελέσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη.  

Ο 47χρονος Α.Τ. Με τον ίδιο τρόπο κανονίστηκε συνάντηση στο γνωστό σημείο στα Σεπόλια αντί τιμήματος 50 ευρώ, όμως ξανά το παιδί μετανόησε και αποχώρησε. Ομοίως και αυτός ο κατηγορούμενος ομολογεί ότι τη γνώρισε μέσω της εφαρμογής, τη συνάντησε δια ζώσης και ισχυρίζεται ότι την εξέλαβε για 17 ετών, αλλά δεν τέλεσε καμία πράξη μαζί της, παρότι της έδωσε χρήματα. Βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Κατηγορείται ότι επιχείρησε να τελέσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη.

Ο 44χρονος Α.Μ. πατέρας δυο κοριτσιών ηλικίας 6 και 7 ετών. Οι συναντήσεις τους δρομολογήθηκαν μέσω Waplog και Viber, ενώ συναντήθηκαν συνολικά τέσσερις φορές στην περιοχή των Σεπολίων μέσα στο αμάξι του, όπου και της κατέβαλε το ποσό των 50 ευρώ κάθε φορά. Ομολογεί πως γνώρισε την ανήλικη μέσω Waplog, ότι τη συνάντησε τουλάχιστον τρεις φορές οπότε και συνευρέθηκαν έναντι αμοιβής και ότι την εξέλαβε για 17χρονη. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.  

Ο 48χρονος Π.Λ. Αυτή τη φορά μέσω instagram, κανονίστηκε συνάντηση στο ίδιο σημείο τουλάχιστον δύο φορές, συνευρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου και της κατέβαλλε 50 ευρώ τη φορά. Ομολογεί πως γνώρισε την ανήλικη, πως συναντήθηκε μαζί της και της έδωσε χρήματα χάριν βοηθείας χωρίς να τελεστεί οποιαδήποτε πράξη. Βρίσκεται προφυλακισμένος στα Γρεβενά.

Μέσω διαδικτύου έγινε και η προσέγγιση του 61χρονου Γ.Κ. πατέρα τεσσάρων παιδιών. Τον Ιούλιο του 2022 οι δυο τους επικοινώνησαν μέσω του Blindchat, το οποίο πλέον η ανήλικη είχε μάθει να χρησιμοποιεί και οι επαφές τους συνεχίστηκαν στο Viber. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν επέδειξε ενδιαφέρον να συναντηθεί μαζί της από κοντά, ούτε και πρόθεση συνεύρεσης, αλλά της ζήτησε φωτογραφίες και στη συνέχεια βιντεοκλήσεις, στις οποίες προφανώς και κατάλαβε την πραγματική ηλικία του παιδιού. Στην απολογία του παραδέχτηκε την αποστολή φωτογραφιών και των live video, ισχυρίζεται όμως ότι την εξέλαβε ως 17χρονη. Βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση του Γ. Νούλη:

Τυχόν αρχικές εντυπώσεις [σ.σ. για την ηλικία του θύματος] από την προηγούμενη ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μαζί της, διαψεύδονταν πλήρως κατά την εκ του σύνεγγυς συνάντηση τους και την ταυτόχρονα αποκομιζόμενη αντίληψη τους για την εμφάνιση και την ηλικία του παιδιού. Το νεαρότατο της οποίας ουδόλως τους πτόησε ή τους αποθάρρυνε από την ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας τους με «παρτενέρ» ένα κορίτσι του Δημοτικού σχολείου.

Και πράγματι, στις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία δεν απεικονίζεται παρά μόνο ένα ανήλικο παιδί 12 ετών. Παράλληλα, αν έχει κάποια σημασία, σε ερωτήσεις της ψυχολόγου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων για το πώς πήγαινε ντυμένη η 12χρονη στα ραντεβού, η ανήλικη απαντά πως πήγαινε με τα κανονικά, παιδικά της ρούχα.

Μέθοδος β´: στόμα με στόμα στη γειτονιά

Εκτός από τη συγκεκριμένη μέθοδο μέσω διαδικτύου, ο Μίχος σύμφωνα με το βούλευμα και τα στοιχεία που προέκυψαν, υλοποίησε άμεσα ακόμη ένα σχέδιο εκμετάλλευσης της ανήλικης. Διέρρευσε σε διάφορους, καταρχήν γνωστούς του στην ευρύτερη γειτονιά, όπου κατοικούσε το παιδί και βρισκόταν το κατάστημα του, τη «διαθεσιμότητά» της έναντι αμοιβής, κατόπιν συνεννόησης μαζί του. Η σχετική «είδηση» δεν άργησε να διαδοθεί στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είτε απευθύνονταν στο Μίχο για τη διευθέτηση της υπόθεσης, είτε ο ίδιος έστελνε την ανήλικη σε αυτούς με την εντολή να «αυτοπροταθεί» ως επ’ αμοιβή διαθέσιμη.

Πολλοί από τους «πελάτες» που έσπευσαν να κακοποιήσουν το παιδί, δε δίστασαν να το πράξουν μολονότι το γνώριζαν ως περίοικοι. Είχαν δηλαδή πλήρη γνώση της ηλικίας της και της οικονομικής κατάστασης της πολύτεκνης οικογένειας στην οποία μεγάλωνε, τις στερήσεις που βίωνε, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Γνώριζαν πως πρόκειται για ένα παιδί ευάλωτο.

Η ανήλικη έχει δώσει στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων  πέντε καταθέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρώτη δικογραφία, και ακόμη δυο στη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί. Σε αυτές αναφέρει λεπτομερώς τα σημεία στα οποία κακοποιήθηκε στην περιοχή του Κολωνού και των Σεπολίων, πότε, από ποιους και υπό ποιες συνθήκες.

Στο διάγραμμα φαίνεται η διασπορά στον χώρο της γειτονιάς των διευθύνσεων που έδωσε η ανήλικη. 

Οι κατηγορούμενοι της πρώτης δικογραφίας που είτε διέμεναν στη γειτονιά, είτε διατηρούσαν τα καταστήματα τους σε αυτή, κατονομάστηκαν και αναγνωρίστηκαν από την ανήλικη στις καταθέσεις της είναι:   

Ο 64χρονος γιατρός Α.Μ πατέρας 5 παιδιών, ο οποίος διατηρούσε ιατρείο πλησίον της οικίας του παιδιού. Η 12χρονη μετέβη εκεί πολλές φορές μετά από υπόδειξη του Μίχου και συνευρέθηκε μαζί του αντί τιμήματος 50 ευρώ τη φορά. Μεταξύ του γιατρού και της ανήλικης εντοπίστηκε επικοινωνία μέσω SMS και η περιγραφή της για τον χώρο του ιατρείου ήταν απόλυτα ακριβής. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.  

Ο 49χρονος H.I. ο οποίος διατηρούσε κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων επίσης κοντά στο σπίτι της ανήλικης. Το παιδί οδηγήθηκε εκεί περισσότερες της μίας φορές μετά από υπόδειξη του Μίχου και συνευρέθηκε με τον Η.Ι. αντί τιμήματος 50 ευρώ κάθε φορά. Βρίσκεται προφυλακισμένος στα Γρεβενά και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.  

Ο 22χρονος  J.Q. ο οποίος διατηρούσε κατάστημα επισκευής κινητών τηλεφώνων. Η ανήλικη έχει περιγράψει λεπτομερώς το εσωτερικό του μαγαζιού που δεν είναι ορατό στους πελάτες. Βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους και και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο 58χρονος οδοντοτεχνίτης και προπονητής Φίλιππος Ντόβας. Ο Ντόβας ομολογεί τη γνωριμία του τόσο με το παιδί, όσο και με τον προαγωγό του. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο 33χρονος Χ.Κ. πατέρας ενός ανήλικου παιδιού. Το θύμα μετέβη πολλές φορές στην οικία του, μετά από υπόδειξη του Μίχου, ενόσω αυτός βρισκόταν μόνος του εκεί. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος εργαζόταν κατά το παρελθόν ως υπάλληλος του Μίχου και η 12χρονη περιέγραψε με λεπτομέρειες το σπίτι του. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο 22χρονος Κ.Ο. πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος παραδέχτηκε τη γνωριμία του με την οικογένεια της ανήλικης αλλά και με τον Μίχο, αλλά αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται. Η ανήλικη μετά από υπόδειξη του τελευταίου, συνευρέθηκε μαζί του τουλάχιστον δύο φορές εντός του αυτοκινήτου του στην περιοχή του Κολωνού. Βρίσκεται προφυλακισμένος στα Γρεβενά και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο 30χρονος Α.Μ. ο οποίος επίσης γνώριζε την ανήλικη και την οικογένεια της. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 12χρονη μετέβη τουλάχιστον 4 φορές στο σπίτι του και συνευρέθηκε μαζί του αντί χρηματικού ανταλλάγματος. Είναι προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο 58χρονος Γ.Τ. πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος γνώριζε από πριν την ανήλικη και την οικογένεια της ως γείτονας. Μετά από υπόδειξη του Μίχου συνευρέθηκε μαζί του εντός του αυτοκινήτου του στην περιοχή του Κολωνού. Βρίσκεται προφυλακισμένος στα Γρεβενά και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο 41χρονος Κ.Τ. ο οποίος γνώριζε από πριν την ανήλικη με την οποία είχε αποκτήσει και επαφή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τον Μίχο. Μετά από υπόδειξη του Μίχου, η 12χρονη μετέβη τουλάχιστον δυο φορές στο σπίτι του και σε αποθήκη που ο ίδιος διατηρούσε στην περιοχή. Βρίσκεται επίσης προφυλακισμένος στα Γρεβενά και κατηγορείται ότι ενήργησε γενετήσιες πράξεις με ανήλικη που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, αλλά και αφού είχε συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 15 έτη, με αμοιβή και κατ΄ εξακολούθηση.

Όλοι οι κατηγορούμενοι που δεν προσέγγισαν το θύμα μέσω διαδικτύου, αλλά δια ζώσης, και τυγχάνουν κάτοικοι ή διατηρούν την επαγγελματική τους στέγη στον Κολωνό και τα Σεπόλια, παραδέχονται πως γνώριζαν το παιδί και την οικογένεια του, πλην του J.Q. ο οποίος δηλώνει πως δεν γνώριζε κανέναν. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Φωτό: EUROKINISSI

Ο δεύτερος μαστροπός

Τον Απρίλιο του 2022 η ανήλικη που ήδη βίωνε καταστάσεις αδιανόητα τραυματικές, βρέθηκε στο στόχαστρο και δεύτερου μαστροπού. Ήρθε – πιθανότατα ερήμην του Μίχου – σε επαφή μέσω facebook αρχικά, με τον συνταξιούχο ναυτικό και πατέρα τριών παιδιών, Ε.Χ. Οι συνομιλίες τους συνεχίστηκαν στο Instagram στο οποίο ο κατηγορούμενος διατηρούσε λογαριασμό με το όνομα «Μιχάλης Ιωάννου». Ο Ε.Χ. αντιλήφθηκε από την εμπειρία του την ευάλωτη θέση του παιδιού και ξεκίνησε το σχέδιο της εκμετάλλευσής της. Με την υπόσχεση απόκτησης χρημάτων, την προέτρεψε να έρχεται σε επαφή έναντι αμοιβής με δήθεν φίλους του, τόσο προτείνοντας την ευθέως σε αυτούς ο ίδιος δια ζώσης, όσο και μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ του οποίου ήταν μέλος με το όνομα «Manhris».

Για να την προωθήσει και σε τρίτους ο Ε.Χ. ζήτησε από την ανήλικη γυμνές φωτογραφίες και βίντεό της, ξεκίνησε να προωθεί τον αριθμό του τηλεφώνου της και σε άλλα μέλη του φόρουμ προκειμένου να βρεθούν μαζί της έναντι αμοιβής, ενώ προέτρεπε τους «πελάτες» να συστήνονται στο θύμα «από τον Μιχάλη», με σκοπό να καρπωθεί και ο ίδιος μέρος της αμοιβής.

Το καλοκαίρι του 2022 και ο ίδιος ενδιαφέρθηκε να τελέσει γενετήσιες πράξεις με το παιδί έναντι αμοιβής. Μάλιστα συμφώνησαν να συναντηθούν στην περιοχή των Σεπολίων, όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, τη μια φορά λόγω αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή και τη δεύτερη λόγω της μη προσέλευσης της ανήλικης. Το δε οπτικό υλικό παιδικής πορνογραφίας, με τις γυμνές απεικονίσεις του σώματος της 12χρονης, πέραν της προσωπικής του χρήσης, το διένειμε μέσω διαδικτύου και σε τρίτους.

Το πλασάρισμα της ανήλικης δεν άργησε να φέρει αποτελέσματα. Ακόμη ένας κατηγορούμενος, ο 39χρονος κατηγορούμενος Π.Μ. βρήκε το τηλέφωνο της από το φόρουμ στο οποίο ήταν αναρτημένο, επικοινώνησε μαζί της μέσω Viber και συστήθηκε «από τον Μιχάλη». Τον Αύγουστο του 2022 πρότεινε στο παιδί να συναντηθούν, αλλά αντ’ αυτού η ανήλικη περιορίστηκε στο να στείλει φωτογραφίες και βίντεό της έναντι χαμηλού χρηματικού αντιτίμου. Και ο ίδιος έχει ομολογήσει τη γνωριμία του με το παιδί και την αποστολή φωτογραφιών αντί χρηματικού ανταλλάγματος και επικαλείται πλάνη, πραγματική και νομική, σχετικά με την ηλικία της. Βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους.

Ο φερόμενος ως δεύτερος μαστροπός της ανήλικης, παραδέχεται πως την πλησίασε μέσω των social media, παραδέχεται την κατοχή πορνογραφικού υλικού με απεικονίσεις της και την διανομή του σε τρίτους, όπως επίσης και τα ραντεβού μαζί της προς ερωτική συνεύρεση που τελικώς δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω εξωτερικών εμποδίων και όχι επειδή εκείνος μετάνιωσε. Αποδέχεται επίσης την προσφορά του και τις υποσχέσεις του για την εξεύρεση «πελατών» τις οποίες δικαιολογεί ως ψευδολογίες και διατυπωθείσες όχι στα σοβαρά. Βρίσκεται προφυλακισμένος στην Τρίπολη και κατηγορείται για διακεκριμένη μαστροπεία εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, απόπειρα τέλεσης γενετήσιας πράξης με ανήλικο άτομο πριν και μετά τη συμπλήρωση 12 ετών έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου (απόκτηση, διανομή και κατοχή) κατ’ εξακολούθηση.

Η μητέρα του κοριτσιού, παραπέμπεται για διακεκριμένη μαστροπεία εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών από ανιόντα συγγενή εξ αίματος, διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου [απόκτηση – διανομή – κατοχή] κατ’ εξακολούθηση και εκβίαση κατ’ εξακολούθηση.

«Η ασφαλής και ανεπιφύλακτη αναγνώριση των κατηγορουμένων από το θύμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»

Η ανήλικη από τον Οκτώβρη του 2022 έως σήμερα δίνει έναν ηρωικό αγώνα να θυμηθεί, να αναγνωρίσει και να υποδείξει τους κακοποιητές της μέσα από πολύωρες καταθέσεις που αναπόφευκτα την επανατραυματίζουν. Όπως σημειώνει ο εισαγγελέας Γ. Νούλης, ο οποίος εισηγήθηκε την παραπομπή των 26 κατηγορουμένων σε δίκη:

Κατά τη διάρκεια των δυο σταδίων της προδικασίας η ανήλικη έδωσε συνολικά πέντε καταθέσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε πως διαθέτει οξύτατη μνήμη. Προέβη σε ακριβή αναφορά των περιστατικών, λεπτομερή περιγραφή προσώπων, χώρων και επαφών με τον καθένα των κατηγορουμένων. Η ικανότητα της προς διάκριση επιβεβαιώνεται από τη μνεία των πράξεων που τέλεσε ή δεν τέλεσε με τον καθένα, από την παράθεση των τύπων των αυτοκινήτων τους και του τρόπου επαφής και γνωριμίας με τον καθένα, μολονότι ο αριθμός τους δεν ήταν μικρός και οι συναντήσεις τους βραχύχρονες και φευγαλέες. Η ασφαλής και ανεπιφύλακτη αναγνώριση τους από το θύμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Οι σχέσεις του Μίχου με την Αστυνομία και τη Νέα Δημοκρατία

Ο βασικός κατηγορούμενος ήταν θεωρητικά ένας άνθρωπος υπεράνω πάσης υποψίας. Οικογενειάρχης, είχε συνεχή ενασχόληση με τα κοινά και παρουσία στην ενορία της γειτονιάς του. Φανερά υποστηρικτής της Νέας Δημοκρατίας, φωτογραφιζόταν με άλλα στελέχη της παράταξης, ενώ και η πρώην σύζυγός του ήταν μέλος της παράταξης «Αθήνα Ψηλά» – διεγράφη στις 10/10/2022. Όπως και ο συγκατηγορούμενός του, πρώην προπονητής Φίλιππος Ντόβας, ο οποίος ήταν από τα ενεργά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή του Κολωνού.

Παράλληλα, στις επαφές που διατηρούσε ο Η. Μίχος υπήρχαν και αρκετοί αστυνομικοί του ΑΤ Κολωνού με τους οποίους φωτογραφιζόταν είτε έξω από το μαγαζί του, είτε εντός του αστυνομικού τμήματος, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο πόσο ευυπόληπτος πολίτης είναι.

Και ενώ οι κοινωνικές συναναστροφές από μόνες τους δεν υποδηλώνουν απαραιτήτως κάτι το επιλήψιμο, οι χειρισμοί της Αστυνομίας στην υπόθεση δημιουργούν υποψίες για το αν έλαβε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση λόγω των γνωριμιών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η μητέρα της ανήλικης πήγε στο ΑΤ Κολωνού στις 2/9/2022 για να καταγγείλει τον Μίχο, μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο των μηνυμάτων που έστελνε στην κόρη της, την έδιωξαν. Έπρεπε να πάει και την επόμενη ημέρα, ξανά στο ΑΤ Κολωνού, για να την παραπέμψουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

Η σύλληψη του Μίχου ωστόσο, έγινε στις 7/10/2022, δηλαδή ένα μήνα μετά την καταγγελία, μετά τις πιέσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας. Διάστημα αρκετό για να μπορέσει – αν ήθελε – να καταστρέψει οποιοδήποτε στοιχείο αφορούσε την υπόθεση και δη την βαρύτατη κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων που αντιμετωπίζει. Όπως το να ξεφορτωθεί συσκευές κινητών τηλεφώνων ή να αφαιρέσει κάμερες από το κατάστημα, όπου κατηγορείται πως βίαζε την ανήλικη. Η 12χρονη άλλωστε έχει καταθέσει πως στο μαγαζί υπήρχαν κάμερες, όμως κατά την έφοδό τους οι αστυνομικοί δεν βρήκαν κανένα σύστημα οπτικοακουστικής καταγραφής.

Περαιτέρω, το παιδί έχει επίσης καταθέσει πως στο κατάστημα του 54χρονου την προσέγγισε ακόμη ένας άνδρας μεγάλης ηλικίας που σύχναζε εκεί, για τον οποίο ο Μίχος της ανέφερε πως είναι ο πρώην Διοικητής του ΑΤ Κολωνού. Όταν της πρότεινε να πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο, κάτι που τελικώς δεν έγινε από τύχη, ο Μίχος το άκουσε και είπε «Να πάτε». Δεν διερευνήθηκε όμως το ποιος ήταν αυτός ο άνδρας, αν πράγματι ήταν αστυνομικός, ούτε επιδείχθηκε στην ανήλικη κάποια φωτογραφία ώστε να τον αναγνωρίσει.

Εκτός κάδρου και ο οίκος ανοχής

Πλην της συνήθως ακολουθούμενης πρακτικής ο Μίχος ορισμένες φορές, τουλάχιστον πέντε, εξέδιδε το παιδί και σε οίκο ανοχής επι της οδού Κασσάνδρας 4 στην περιοχή του Κεραμεικού, όπου συνευρισκόταν ως και με πέντε άγνωστους άνδρες κάθε φορά, τη συνάντηση με τους οποίους είχε διευθετήσει ο ίδιος εκ των προτέρων και αφού είχε συνευρεθεί μαζί της στον ίδιο χώρο.

Η έρευνα της Αστυνομίας στον χώρο πραγματοποιήθηκε επίσης έναν μήνα μετά την αναγνώριση του παιδιού: 1η Νοεμβρίου έγινε η αναγνώριση του κτιρίου και 1η Δεκεμβρίου η έρευνα. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν κάμερες ασφαλείας περιμετρικά του κτιρίου, ουδέποτε η ΕΛ.ΑΣ. συνέλεξε οπτικό υλικό. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του OmniaTV έχουμε περιγράψει πώς το παραπεμπτικό βούλευμα, οξύμωρα παραδέχεται και υιοθετεί την κατάθεση της ανήλικης ότι ο Μίχος την οδηγούσε εκεί, όμως παρόλα αυτά, κανείς από τον οίκο ανοχής, ούτε ιδιοκτήτης/τρια, ούτε μισθωτής/τρια, δεν παραπέμπεται με καμία κατηγορία.

Φωτό: EUROKINISSI

Καμία μόνη

Μπορεί όλες οι περιγραφές της υπόθεσης να κάνουν την περιοχή του Κολωνού να μοιάζει με μια κακοφορμισμένη δυστοπία, όμως οι άνθρωποι της γειτονιάς έδειξαν μαζί με φορείς, φεμινιστικές και άλλες πολιτικές συλλογικότητες ότι η ανήλικη δεν παλεύει μόνη.

Από την αρχή της υπόθεσης μέχρι και σήμερα η Επιτροπή Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε στηρίζει το παιδί και εφτά αδέρφια της οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι συγκινητική. Είναι και η μόνη βοήθεια που παρέχεται στην οικογένεια, αφού παρά τις σοκαριστικές λεπτομέρειες της πολλαπλής κακοποίησης που βίωσε η 12χρονη, παραμένει μια επιζώσα που εγκαταλείφθηκε πλήρως από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης έχει απευθύνει κάλεσμα για τη Δευτέρα 8/1 σε συλλογικότητες, σωματεία, φεμινιστικές οργανώσεις και αλληλέγγυα άτομα να στηρίξουν με την παρουσία τους την επιζώσα απέναντι στο κύκλωμα σωματεμπορίας και να δίνουν καθημερινά το παρών στα δικαστήρια όσο διαρκεί η δίκη για να μη συγκαλυφθεί καμία πλευρά της υπόθεσης.

Η δίκη θα καλυφθεί σε με live blog από τη στήλη The Case του OmniaTV.

Ενισχύστε τη λειτουργία του omniatv