Πηγή: Ημεροδρόμος

Η Ανακοίνωση των Ναυτεργατικών Σωματείων:

«Άλλο ένα εφοπλιστικό έγκλημα με θύματα ναυτεργάτες, στο βωμό της κερδοφορίας τους, εξελίχτηκε με ναυάγιο φορτηγού πλοίου στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Συγκεκριμένα το Φ/Γ πλοίο «RAPTOR», σημαίας Κομόρες, της Τουρκικής ναυτιλιακής εταιρείας AKO SHIPPING, με 14 μέλη πλήρωμα (1 Ινδός, 2 Σύριοι, 11 Αιγύπτιοι). Ενώ έπνεαν άνεμοι τουλάχιστον 9 μποφόρ, εξέπεμψε σήμα κίνδυνου, στις 7 το πρωί της Κυριακής 26 Νοέμβρη, μετά από μηχανική βλάβη, στη συνέχεια παρουσίασε κλίση, με αποτέλεσμα τη βύθιση του.

Μέχρι τώρα διασώθηκε ένας ναυτεργάτης, βρέθηκε μία σωρός, ενώ αγνοούνται 12 ναυτεργάτες.

Το πλοίο ήταν κατασκευής του 1984, με σοβαρά προβλήματα, που επιβεβαιώνονται και στις 65 !!! παρατηρήσεις στην τελευταία επιθεώρηση του στις 25/08/2023, στο λιμάνι Τούλτσεα της Ρουμανίας.

Μεταξύ των προβλημάτων επισημαίνονται:

  • Bλάβη γάστρας (περίβλημα) πλοίου, που βλάπτει την αξιοπλοΐα του.
  • Πόρτες υδατοστεγείς
  • Καθαριότητα μηχανοστασίου
  • Φωτισμός χώρων εργασίας και καταλυμάτων κά.

Ένα σαπάκι που  ταξίδευε,   επιβεβαιώνοντας τραγικά για άλλη μια φορά, ότι τα κέρδη των εφοπλιστών είναι πάνω από την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, βάζοντας στην πρώτη γραμμή την ασφάλεια της ζωής μας».

Φωτογραφία από τη διάσωση ναυτεργάτη