Πηγή: EFSYN

Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση η 16χρονη η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από άνδρες των ΟΠΚΕ το βράδυ του Σαββάτου στο Νέο Ηράκλειο κοντά στην αντιφασιστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και κάτοικο της περιοχής που μιλάει στην «Εφ.Συν.», η ανήλικη εντοπίστηκε από τον ίδιο και άλλους περιοίκους στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Νεότητος περίπου στις 20.15 του Σαββάτου. Το 16χρονο κορίτσι ήταν πεσμένο ανάσκελα στο πεζοδρόμιο χωρίς τις αισθήσεις του και η κουκούλα της μπλούζας της -την οποία δεν φορούσε αλλά είχε αναδιπλωθεί στο σημείο του τραύματος- είχε ποτίσει αίμα από το τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

«Μόλις άκουσα φωνές και φασαρία κατέβηκα στον δρόμο αμέσως να δω μήπως είναι τα παιδιά μου, κατέβηκα να προλάβω ό,τι μπορώ μήπως δω κάτι που θα μπορούσα να το σώσω. Οταν έπεσαν δακρυγόνα μπήκα σε ένα κατάστημα. Κλειστήκαμε εκεί για λίγα λεπτά. Με το που έφυγα από εκεί πέρασα μπροστά από άντρες της αστυνομίας και με το που μπήκα στο στενό είδα την κοπέλα πεσμένη στο πεζοδρόμιο πίσω από αυτοκίνητα. Υπήρχε αστυνομία, ήταν κάποιοι άνδρες της ΟΠΚΕ που συμμετείχαν στη συμπλοκή στα 50 μέτρα. Ηταν κι άλλοι άνθρωποι που μένουν στις γύρω πολυκατοικίες. Η κοπέλα, είχε αίματα αλλά δεν το καταλάβαμε στην αρχή γιατί ήταν ανάσκελα και η κουκούλα του ρούχου της είχε κάτσει ακριβώς πάνω στο χτύπημα και είχε απορροφήσει μεγάλο κομμάτι του αίματος» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Ν.Μ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Η 16χρονη ξαπλωμένη στο έδαφος με ματωμένο το φούτερ

«Είμαι συγκλονισμένος. Πέρασα και πάλι από το σημείο το πρωί της Κυριακής και είδα τα αίματα στο πεζοδρόμιο» είπε και συνέχισε να περιγράφει τι συνέβη το βράδυ του Σαββάτου:

«Η κοπέλα ήταν λιπόθυμη. Την είδα κίτρινη, δεν άνοιγαν τα μάτια της, δεν κουνιόταν. Της ρίξαμε λίγο νερό και της χαϊδεύαμε τα χέρια χωρίς να την κουνάμε. Τη γυρίσαμε κάποια στιγμή σε θέση ανάνηψης και είδαμε τα αίματα. Της τράβηξα λίγο το πιγούνι και εκεί πήρε μια βαθιά ανάσα. Καταλαβαίναμε από πριν ότι ανέπνεε. Κουνιόταν το στήθος της αλλά ήταν κίτρινη, τα μάτια της κλειστά και το στόμα της σφραγισμένο. Της βρέξαμε λίγο το μέτωπο και συνεχίσαμε να της τρίβουμε τα χέρια. Τότε ήρθε μια διμοιρία ΜΑΤ με ένα κουτί πρώτων βοηθειών για να της βάλει γάζες. Εκεί υπήρχε ένας μικρός διαπληκτισμός στο σημείο ανάμεσα σε κατοίκους και αστυνομία».

Σχετικά με τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. ο αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για «ανησυχία» που επικρατούσε στις δυνάμεις της αστυνομίας και συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε τρεις άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ.

«Ηρθε το ΕΚΑΒ το οποίο καλέσαμε και την ώρα που την έβαζαν μέσα στο ασθενοφόρο ήρθαν τρεις από τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν έρθει. Μπήκαν μέσα στο ασθενοφόρο και της πήραν τα γάντια. Το ένα δηλαδή γιατί το άλλο το πήραν από τον δρόμο που το είχαμε βγάλει εμείς. Τότε άκουσα στον ασύρματο να τους λέει κάποιος ‘’πάρτε της τα γάντια’’. Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ ήταν πολύ ανήσυχοι. Εγώ συμπέρανα ότι κατάλαβαν ότι κάποιος δικός τους την είχε χτυπήσει και γι’ αυτό ήταν έτσι, αλλιώς γιατί να υπάρχει τέτοια ανησυχία; Πώς βρέθηκε εκεί η κοπέλα χτυπημένη;»

Αφού οι ώρες πέρασαν, ο ίδιος δεν μπορούσε να ηρεμήσει και όπως λέει πήγε στο νοσοκομείο που ήξερε ότι μεταφέρθηκε το ανήλικο κορίτσι.

«Ηθελα να βρω την οικογένειά της να τους ενημερώσω ότι ήμουν εκεί με το παιδί τους. Στο νοσοκομείο είχε άντρες της ΟΠΚΕ απέξω. Ποσό τυχαίο είναι αυτό; Δυστυχώς δεν βρήκα τους γονείς γιατί ενώ πήγα και ρώτησα, δεν μπορούσαν να μου δώσουν καμία πληροφορία λόγω προσωπικών δεδομένων».

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της, στην οποία εμπεριέχεται ακόμα και ο ανυπόστατος όρος του «προσωρινά ελεύθερου» συλληφθέντα, έρχεται σε αντίθεση με τις μαρτυρίες των κατοίκων.

Ο κάλυκας από δακρυγόνο στο σημείο όπου βρέθηκε η 16χρονη

Συγκεκριμένα, εκτός από την προσπάθεια ενοχοποίησης της ανήλικης, η αστυνομία φαίνεται να περιγράφει μια σειρά από γεγονότα τα οποία δεν συνάδουν με τα όσα λένε οι αυτόπτες μάρτυρες, όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός ότι εκείνοι εντόπισαν τη 16χρονη πεσμένη στο έδαφος, ενώ αυτό συνέβη από πολίτες, με την αστυνομία να εμφανίζεται μετά.

Μάλιστα στην ανακοίνωση υποστηρίζεται πως μετά την πρώτη ένταση που δημιουργήθηκε -από την επίθεση που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν από ομάδα περίπου 50 ατόμων- αστυνομικοί προσπάθησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στη 16χρονη η οποία ήδη βρισκόταν στο έδαφος, αλλά μια άλλη ομάδα, 150 ατόμων αυτή τη φορά, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, κρατώντας καδρόνια, κοντάρια και άλλα αντικείμενα τους επιτέθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας στην «Εφ.Συν.», δεν προκύπτει δεύτερη ένταση μετά τον τραυματισμό της ανήλικης, όπως και δεν προκύπτει η εμφάνιση ομάδας 150 ατόμων.

Οπως υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ. υπήρξαν δύο επιθέσεις κατά αστυνομικών. Η πρώτη από ομάδα 50 ατόμων και η δεύτερη από ομάδα 150 ατόμων. Κατά την πρώτη οι αστυνομικοί -όπως λένε- δεν απάντησαν, ενώ κατά τη δεύτερη «έκαναν χρήση ενδεδειγμένων μέσων», φράση αναπόφευκτη αφού στο σημείο βρέθηκαν δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης.

Ωστόσο, αν όντως υπήρξαν δύο επιθέσεις και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει την ανήλικη μετά το τέλος της πρώτης και προσπάθησαν να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, είναι δυνατόν αφενός να την εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίθεσης και αφετέρου να παραμένουν σε απόσταση πενήντα μέτρων μετά το τέλος αυτής, αντί να προστρέξουν αμέσως σε βοήθεια της 16χρονης; Γιατί άφησαν επί ώρα την ανήλικη πεσμένη στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις της και γιατί δεν κάλεσαν οι ίδιοι ασθενοφόρο;

Τι λέει η μητέρα του θύματος για τα δολοφονικά χτυπήματα και τις ανακρίβειες της ΕΛ.ΑΣ.

«Με βάση και τη μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα, η περιγραφή έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Συμπλοκή, την ώρα που η κόρη μου ήταν στο έδαφος χωρίς αισθήσεις, σύμφωνα και με την αρχική ενημέρωσή μας από την αστυνομία στο νοσοκομείο, δεν υπήρξε και σίγουρα η κόρη μου δεν αποτέλεσε απειλή σε κανέναν. Η πρώτη ενημέρωση από την αστυνομία σε μας έγινε αφού ήμασταν στο νοσοκομείο και αφού μας είχε ειδοποιήσει φίλη της κόρης μου και όχι επίσημος φορέας. Η αστυνομία ήρθε απλά στο νοσοκομείο να μας πει πως υπάρχει σύλληψη, ενώ οι δεκάδες αστυνομικοί γύρω μας διαβεβαίωναν έως τότε πως δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση και πως βρίσκονται εκεί γιατί τυχαία τη βρήκαν στο έδαφος σε αυτήν την κατάσταση. Η 16 χρόνων ανήλικη κόρη μου ήταν στη συναυλία και την ώρα που έφευγε βρέθηκε στο έδαφος με δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι, όπως μαρτυράει η κατάσταση της υγείας της σύμφωνα με τους γιατρούς. Οι παλινωδίες είναι συνεχείς, η ενημέρωση ελλιπής σε εμάς και εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε τη σοβαρή κατάσταση υγείας της κόρης μας μαζί με τον στιγματισμό της από την αστυνομία. Τέλος, ρωτώ πώς γίνεται να υπάρχει σύλληψη ατόμου που, όπως λένε οι αστυνομικοί, όταν την είδαν ήταν ήδη στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις της;»

Αννυ Παπαρούσου, συνήγορος 16χρονης: «Ακόμη μία υπόθεση χρήσης παράνομης αστυνομικής βίας»

«Ο βαρύτατος τραυματισμός της 16χρονης κοπέλας σε συνδυασμό με τις ασάφειες της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπουν σε ακόμη μία υπόθεση χρήσης παράνομης αστυνομικής βίας. Η απόδοση προσχηματικών κατηγοριών στο βαριά τραυματισμένο κορίτσι παραπέμπει στη συνήθη πρακτική της ενοχοποίησης του θύματος και της μετατόπισης του κέντρου βάρους τής υπό εξέταση υπόθεσης προς τον σκοπό της συσκότισης των πραγματικών περιστατικών και της αλήθειας. Το γεγονός ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. διενεργείται ΠΔΕ (προκαταρκτική διοικητική εξέταση) δεν μας καθησυχάζει. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθούν τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών σε κάθε επίπεδο».