Πηγή: Imerodromos

Τζένη Κριθαρά

Με τρεμάμενη φωνή αλλά απόλυτα ξεκάθαρο λόγο, ο Γκασάν Ομπσέτα, ένας από τους γιατρούς που βρίσκονταν στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στη Γάζα τη στιγμή του βομβαρδισμού, παραχώρησε μία πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου για να περιγράψει τόσο τη φρίκη που έζησαν γιατροί, ασθενείς και οικογένειες αμάχων, όσο και τους υπαίτιους αυτής της άνευ προηγουμένου τραγωδίας.

Μέσα σε μόλις τρία λεπτά (πρώτα στα αγγλικά, μετά στα αραβικά), ο δρ. Γκασάν Ομπσέτα – με τον τρόμο αποτυπωμένο στα μάτια και το πρόσωπο του – μίλησε γι αυτό που είναι η καθημερινότητα των Παλαιστινίων από τις 7 Οκτωβρίου εξηγώντας τις συνθήκες 75 ετών που οδήγησαν αθροιστικά σε αυτό. Ένας άνθρωπος που ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει συναθρώπους του – με την απόλυτα κυριολεκτική έννοια της φράσης – είπε ότι αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο Αλ Άχλι είναι έγκλημα πολέμου. Ο άνθρωπος που βγήκε ζωντανός από έναν βομβαρδισμένο νοσοκομείο με διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη και νεκρά παιδιά είπε ότι αυτό που φοβάται είναι η ατιμωρησία που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε νέα εγκλήματα πολέμου.

«Λέγομαι δρ. Γκασάν Ομπσέτα. Είμαι πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός. Είμαι Βρετανο-Παλαιστίνιος εθελοντής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Σήμερα το πρωί, κατόπιν αιτήματος της διοίκησης του νοσοκομείου Άλ Άχλι, μεταφέρθηκα από το νοσοκομείο Σίφα στο νοσοκομείο Αλ Άχλι για να βοηθήσω στην περίθαλψη κάποιων εκ των τραυματιών, καθώς ο αριθμός των τραυματιών υπερέβαινε τον αριθμό των κλινών του νοσοκομείου».

«Χειρουργούσαμε όλη την ημέρα και πήραμε την απόφαση να μείνω πίσω και να κοιμηθώ στο νοσοκομείο προκειμένου να συνεχίσουμε να χειρουργούμε αυτούς τους ασθενείς. Το απόγευμα, αφού ολοκληρώσαμε ένα από τα χειρουργεία, ακούσαμε τον ήχο ενός πυραύλου, τον οποίο ακολούθησε μία τεράστια έκρηξη. Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, μέρος της οροφής της χειρουργικής αίθουσας κατέρρευσε.»

«Καθώς κινήθηκα έξω από τη χειρουργική αίθουσα, προς την κατεύθυνση του τμήματος των Επείγοντων Περιστατικών, βλέπαμε στοιβαγμένα σώματα παιδιών- τόσο νεκρά, ακίνητα, όσο και τραυματισμένα. Ήταν πολλά που είχαν ακρωτηριαστεί. Κατευθύνθηκα προς έναν άνδρα που το πόδι του είχε κοπεί από το ύψος του μηρού. Μετά, συνεχίσαμε την προσπάθεια να κάνουμε ανάνηψη στους ασθενείς. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο, αποφάσισα να βοηθήσω μεταφέροντας έναν τραυματία που είχε θραύσματα οβίδας στον λαιμό του στο ασθενοφόρο».

«Καθώς προχωρούσα προς το ασθενοφόρο, υπήρχαν ανθρώπινα μέλη παντού και κορμιά στοιβαγμένα στην αυλή του νοσοκομείου. Μπήκα στο ασθενοφόρο και συνόδευσα τον ασθενή στο νοσοκομείο Σίφα. Σήμερα το πρωί, όταν οδήγησα μέχρι το νοσοκομείο, παρατήρησα πόσο γεμάτη ήταν η αυλή με οικογένειες που αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο θεωρώντας πως θα ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο. Είναι αυτές οι ίδιες οικογένειες, που τώρα είναι είτε νεκρές, είτε σοβαρά τραυματισμένες, που είναι το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης».

«Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου, το οποίο ο πλανήτης το έβλεπε να έρχεται. Το Ισραήλ προειδοποιούσε όλον τον πλανήτη ότι επρόκειτο να χτυπήσει παλαιστινιακά νοσοκομεία και αυτό ακριβώς έκανε.

«Κάθε δυτικός πολιτικός που έχει δηλώσει άνευ όρων υποστήριξη στην πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης έχει το αίμα αυτών των παιδιών στα χέρια του. Αυτή η άνευ όρων υποστήριξη είναι που μας οδήγησε σε αυτή τη σφαγή.

«ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΦΑΓΗ. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙ».

«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι έγκλημα πολέμου. Και αν οι Ισραηλινοί τη γλυτώσουν ξανά, τότε θα διαπραχθούν περισσότερα εγκλήματα πολέμου και θα στοχοποιηθούν περισσότερα νοσοκομεία».