Πηγή: Ημεροδρόμος
Περισσότεροι από 2.808 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10.850 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Τουλάχιστον 71 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν τρία σπίτια στην Χαν Γιουνίς, αλλά και τη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου το Ισραήλ στριμώχνει τους άμαχους Παλαιστίνιους.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών του παλαιστινιακού θύλακα, είπε ότι πάνω από 1.000 νεκροί παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών που έχουν κατεδαφιστεί από τις ισραηλινές βόμβες, προειδοποιώντας για ξέσπασμα επιδημιών από τη σήψη των σορών.
Περίπου το 64% των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ υπάρχουν μέχρι στιγμής και 37 νεκροί από το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσοκόμων και παραϊατρικών.
Νεκροί είναι και 11 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, ενώ άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη «τρομοκρατικούς» στόχους, αναφερόμενος σε θέσεις της «Χεζμπολλάχ» στον Λίβανο.
Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του, δήλωσε χθες Δευτέρα πως η Χαμάς «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ. «Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.
Δήλωσε ότι ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «200 ως 250», διευκρινίζοντας πως οι 200 βρίσκονται στα χέρια των «Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ», του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και οι υπόλοιποι στα χέρια άλλων «παρατάξεων της αντίστασης». «Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Επανέλαβε εξάλλου πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις δέκα ημέρες του πολέμου.
Καταστροφική εικόνα στα νοσοκομεία
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κίντρα έκανε έκκληση στον κόσμο να μεταβεί στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές του θύλακα, για αιμοδοσία. «Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας, ιδιαίτερα από το Σίφα», δήλωσε ο Κίντρα.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας που ακόμη λειτουργεί, είναι πλέον «καταστροφική», καθώς το προσωπικό προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη συνεχή ροή τραυματισμένων κάθε είδους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρικού, αλλά και υγειονομικού υλικού.
Εγκλωβισμένοι και αποκλεισμένοι
Το Ισραήλ και η Χαμάς διέψευσαν ότι έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα.
«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση» σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».
Εξάλλου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, του μόνου συνοριακού περάσματος που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».
Στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.
«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (…) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επανέλαβαν το αίτημα για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα, τονίζοντας πως έχουν στείλει φορτία με σημαντική ιατροφαρμακευτική βοήθεια και πέντε μεγάλα βυτιοφόρα με καύσιμα. Είπαν επίσης πως στάλθηκαν χτες στον Λίβανο δύο αεροπλάνα με ιατροφαρμακευτική βοήθεια, στο φόντο εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανή διάχυση της σύγκρουσης και εκεί.
Νέα προειδοποίηση από το Ιράν
Το Ιράν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες». Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτούσε ανταπόδοση σε άλλα μέτωπα, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.
Υπάρχει «πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης» που αναμένεται να εκτυλιχτεί «τις προσεχείς ώρες», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόταν στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου, τον Χασάν Νασράλα, το Σάββατο.
Χθες Δευτέρα, ο Αμιραμπντολαχιάν διεμήνυσε πως ο «άξονας της αντίστασης» δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ «να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα».
Επίσης χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε πως ο χρόνος είναι μετρημένος για να επιτευχθεί πολιτική λύση και προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και σε άλλα μέτωπα.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Al Jazeera»)