Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων (PJS) καταδικάζουν τις δολοφονίες και τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. Πέντε Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμα περισσότεροι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη ΔΟΔ. Ταυτόχρονα πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα στη Γάζα θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων:

«Πέντε Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, αρκετοί τραυματίστηκαν και άλλοι αγνοούνται κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και το

Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) καταδικάζουν τις δολοφονίες και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων. Η ΔΟΔ καλεί για την άμεση διενέργεια έρευνας για τους θανάτους τους.

Σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες, η ΔΟΔ υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο πεδίο να λαμβάνουν προφυλάξεις, να φορούν επαγγελματικό εξοπλισμό ασφαλείας και να μην ταξιδεύουν χωρίς τα Μέσα που εργάζονται να τους παρέχουν όλον τον εξοπλισμό που απαιτείται για την κάλυψη των γεγονότων. Κανένα ρεπορτάζ δεν αξίζει όσο η ζωή ενός δημοσιογράφου.

Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ ανταπέδωσε με αεροπορικές επιδρομές πάνω από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και κήρυξε επισήμως τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Στις 10 Οκτωβρίου, το Συνδικάτο PJS ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, ο Said al-Taweel, διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων Al-Khamisa, ο φωτορεπόρτερ Mohammed Sobboh και ο Hisham Nawajhah, ανταποκριτής πρακτορείου ειδήσεων στη Γάζα, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που χτύπησε πολυκατοικία κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας. Η κυβέρνηση της Χαμάς δήλωσε ότι οι τρεις δημοσιογράφοι κάλυπταν την εκκένωση πολυκατοικίας εκεί κοντά, όταν χτύπησε ο πύραυλος,  μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΔΟΔ βρίσκεται στη διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών για δύο άλλους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Mohammad Al-Salhi, που εργαζόταν στο πρακτορείο ειδήσεων Fourth Authority, έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό ενώ κάλυπτε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα ανατολικά του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Al-Bureij, που βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Την ίδια ημέρα, ο Ibrahim Lafi από το πρακτορείο ειδήσεων Ain Media σκοτώθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο σημείο ελέγχου Beit Hanoun, κοντά στον διαχωριστικό φράχτη με το Ισραήλ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το PJS προειδοποίησε ότι στις 7 Οκτωβρίου χάθηκε η επαφή με τον τοπικό δημοσιογράφο Nidal Al-Wahidi από τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Najah και τον φωτογράφο Haitham Abdel Wahed από το πρακτορείο Ain Media. Και οι δύο επαγγελματίες κάλυπταν τις συγκρούσεις κοντά στον διαχωριστικό φράχτη με το Ισραήλ, πλησίον του σημείου ελέγχου Beit Hanoun. Την επόμενη μέρα, η οικογένεια του Al-Wahidi ενημέρωσε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Στις 7 Οκτωβρίου, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Al-Ghad, Ibrahim Qanan, τραυματίστηκε στο πόδι από επίθεση πυραύλων με στόχο το νοσοκομείο Nasser στην πόλη Khan Yunis. Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, το PJS ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος Salah Abu Salah τραυματίστηκε από σκάγια βλήματος στην πόλη Abasan.

Στην πόλη της Γάζας, τραυματίσθηκε ο δημοσιογράφος Saleh Al-Masry και η σύζυγός του από ισραηλινά πυρά, τα οποία κατέστρεψαν τα σπίτια του διευθυντή του ραδιοφώνου Zaman, Rami Al-Sharafi και του δημοσιογράφου Basil Khair Al-Din, που εργάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Quds Today, αναφέρει η ανακοίνωση του PJS.

Η στιγμή που ο Πύργος της Παλαιστίνης στη Γάζα δέχεται χτύπημα από ισραηλινά πυρά στις 7 Οκτωβρίου καταγράφηκε στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από τη ρεπόρτερ του Al Jazeera, Youmna Al-Sayed.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων κατέστρεψαν πλήρως ή εν μέρει τα κεντρικά γραφεία πολλών Μέσων Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας σύνταξης της εφημερίδας Al-Ayyam, του ραδιοφωνικού στούντιο Gaza FM που βρισκόταν στον Πύργο της Παλαιστίνης και των κεντρικών γραφείων του πρακτορείου ειδήσεων Shehab, μεταξύ άλλων. Τα γραφεία του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Ma’an υπέστησαν σοβαρές ζημιές λόγω της ισοπέδωσης του Πύργου Al-Watan.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων πρέπει να αντιμετωπίζονται και να προστατεύονται ως πολίτες και να τους επιτρέπεται να εκτελούν το έργο τους χωρίς παρεμβάσεις. Η ΔΟΔ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη σύγκρουση να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία για αυτή τη σύγκρουση σε όλο τον κόσμο, αλλά το κοινό θα μπορέσει να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει, μόνο εάν επιτραπεί στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους».