Φωτο από Infolibre.gr

Μια μεγάλη επιχείρηση έλαβε χώρα σήμερα στη Θεσσαλονίκη στον ευρύτερο χώρο που στεγάζεται το κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Από το πρωί μηχανήματα εργολάβων προσπάθησαν να εισέλθουν στο κατειλημμένο εργοστάσιο προκειμένου να το περιφράξουν τον χώρο και να διαλύσουν, έτσι, το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα.

Οι εργάτες μαζί με αλληλέγγυους του εγχειρήματος, πρόλαβαν και μπλόκαραν την Πύλη, με αποτέλεσμα να μην περάσουν τα μηχανήματα και να σωθεί το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Όμως, όλα δείχνουν ότι οι προσπάθειες του fund να εκκενώσει το εργοστάσιο και να εκμεταλλευτεί επιχειρηματικά το ακίνητο θα συνεχιστούν.
Πρόκειται για ένα fund από την Νότια Αφρική το οποίο απέκτησε τον Φεβρουάριο σε πλειστηριασμό το οικόπεδο της μητρικής εταιρείας Φίλκεραμ, μέσα στο οποίο στεγάζεται το μεγαλύτερο μέρος της ΒΙΟΜΕ.

Έτσι, στην πλευρά της ΒΙΟΜΕ διεξάγονται αυτή τη στιγμή έντονες διεργασίες προκειμένου να οργανωθούν δράσεις και να περιφρουρηθεί ο χώρος του εργοστασίου. Πρόκειται για μία συνέχεια της δράσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και κορυφώνεται από τον Φεβρουάριο με πολύμορφες δράσεις εντός και εκτός εργοστασίου. Αποκορύφωμα αυτών των δράσεων αποτέλεσε η μεγάλη συναυλία που διεξήχθη την Άνοιξη στη ΒΙΟΜΕ και γέμισε το εργοστάσιο ασφυκτικά με πάνω από 15.000 ανθρώπους.

Μετά από πολλές απόπειρες καταστολής, όπως οι δικαστικές μάχες και οι διακοπές ρεύματος, η ΒΙΟΜΕ βρίσκεται μπροστά στο πιο δύσκολο σταυροδρόμι της.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες το μοναδικό κατειλημμένο εργοστάσιο της Ευρώπης

Ακολουθεί βίντεο από τα έργα που πραγματοποίησαν τα μηχανήματα του εργολάβου στο στο οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από τη ΒΙΟΜΕ και ανήκει στη Φίλκεραμ. Δημοσιεύτηκε από το Infolibre.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, το fund σχεδιάδει να περιφράξει αύριο τον χώρο της ΒΙΟΜΕ.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης της ΒΙΟΜΕ δήλωνε ότι δε θα δεχτεί κανένα τελεσίγραφο καθώς και ότι θα υπερασπιστεί «τις δομές του κοινωνικού κινήματος που προάγουν την αλληλεγγύη, την αυτο-οργάνωση και την αυτοδιαχείριση όπως η ΒΙΟΜΕ και δεν κάνουμε βήμα πίσω!».
Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «δέκα χρόνια τώρα, οι εργαζόμενες/οι της ΒΙΟΜΕ είναι αποφασισμένοι να μην παραδώσουν το εργοστάσιο και τις ζωές τους ούτε στις σειρήνες των υποσχέσεων των εκάστοτε κυβερνώντων ούτε στους πραιτοριανούς των fund που έρχονται να μας αγοράσουν με τον πλούτο που μας έκλεψαν, πετώντας στο δρόμο εργαζόμενους, οικογένειες και ολόκληρες ζωές, με τη βοήθεια της κρατικής καταστολής που επιτίθεται βάναυσα σε κάθε ελεύθερο, κοινωνικό ανακτημένο χώρο, προς όφελος του real estate και των επιχειρηματιών».
«Εμείς, οι αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι που βλέπουμε στο συλλογικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, ένα παράδειγμα ενός άλλου τρόπου διαβίωσης, μία σύγκλιση οραμάτων, ιδεών και πράξεων, δηλώνουμε αποφασισμένες και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το εργοστάσιο και το πρόταγμα της εργατικής αυτοδιαχείρισης μέχρι τέλους και καλούμε όλο το αλληλέγγυο κίνημα να δώσουμε μαζί και αυτόν τον αγώνα!»
Στη σημερινή τους κοινή ανακοίνωση, το Σωματείο Εργαζομένων και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων
« Η ΒΙΟΜΕ, η οποία κατακτήθηκε μετά από μαζικούς και διαρκείς αγώνες από τους ίδιους τους εργάτες/εργάτριες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, βρίσκεται αντιμέτωπη με αφεντικά και ιδιοκτήτες.
Καλούμε το αλληλέγγυο κίνημα:
Σε απεργιακή περιφρούρηση του εργοστασίου 21/9 05:00 το πρωί
Στηρίζουμε τις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις, καλούμε σε μαζική παρουσία στον δρόμο.
Καλούμε μετά τις πορείες στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ για την υπεράσπισή του»