Πηγή: 902.gr

«Τα σχολεία των παιδιών μας εκπέμπουν SOS», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, η οποία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και έδωσε στη δημοσιότητα μία ενδεικτική εικόνα από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές υποδομές.

Σχολικά κτίρια παλιά, ενοικιαζόμενα, άλλα χτυπημένα από τον σεισμό στην Αττική χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Προσχολική αγωγή σε κοντέινερ και με συστεγάσεις με άλλα σχολεία. Κτίρια που φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό μαθητών από αυτόν για τον οποίο είναι κατασκευασμένα. Δομές ειδικής αγωγής που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται όχι απλά στις αυξημένες ανάγκες αλλά ούτε στις στοιχειώδεις. Η ομοσπονδία παρουσίασε εικόνες από τα παραπάνω αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη για σύγχρονη ασφαλή σχολική στέγη.

Οπως τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέλα Βαλαβάνη«όταν ξεκινήσαμε να συλλέγουμε αυτό το υλικό θέλαμε να προβάλλουμε ότι τα σχολικά κτίρια στην Αττική δεν μπορούν να αποτελέσουν το περιβάλλον εκείνο που θα εμπνεύσει, θα συνδέσει στο μυαλό των παιδιών την θεωρητική με την πρακτική γνώση, να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τον πολιτισμό, τα αθλήματα, τη φύση. Δεν μπορούν να αποτελέσουν -ειδικότερα για τις μικρότερες ηλικίες που τώρα εισέρχονται στην σχολική ζωή- τον φιλόξενο και ασφαλή εκείνο χώρο που θα τα προετοιμάζει για την ομαλή ένταξη τους σε αυτόν, στην κοινωνικοποίηση τους κλπ, με τις απαιτήσεις που έχει αυτή ηλικιακή βαθμίδα, που σε τελική ανάλυση παίζει σημαντικό ρόλο στο να αγαπήσουν τα παιδιά μας το σχολείο.

Ομως οι εξελίξεις τόσο μετά το ατύχημα στις Σέρρες όσο και με τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, μας υποχρεώνουν θα θέσουμε επιτακτικά το ζήτημα ασφάλειας της σχολικής στέγης».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αναγκαίων άμεσων ουσιαστικών ελέγχων όλων των σχολικών κτιρίων που πρέπει να γίνουν από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας, με δεδομένο ότι η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση στον κόσμο στις πιο σεισμογενείς. Επίσης, πρέπει να δρομολογηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η κατασκευή νέων σύγχρονων αντισεισμικών σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν πλήρως τις σημερινές παιδαγωγικές ανάγκες.

Στη συνέντευξη Τύπου αναδείχτηκε ότι μία σειρά προβλήματα στα σχολεία αποτελούν συνέπειες της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης των σχολικών μονάδων. Τονίστηκε παράλληλα το ζήτημα της διάχυσης ευθυνών για τις υποδομές των σχολείων μετά την μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ, τη μετατόπιση της κεντρικής ευθύνης του κράτους για τα σχολεία στους Δήμους και άλλους φορείς, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την κερδοσκοπία επιχειρηματικών – κατασκευαστικών ομίλων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε σε αυτά που ζητούν οι γονείς, που επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες και επιτρέπουν οι σύγχρονες δυνατότητες  για το πραγματικά σύγχρονο σχολείο που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια αλλά και θα περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες υποδομές και εξοπλισμό για την πρόσβαση, την μάθηση, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών του.

«Το βασικό και κύριο είναι ότι για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει γενναία χρηματοδότηση και πολιτική με κεντρικό σχέδιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη. Εμείς ως γονείς με την μαζικοποίηση των Συλλόγων Γονέων, των Ενώσεων, των Ομοσπονδιών, με την κοινή δράση με μαθητές και εκπαιδευτικούς διεκδικούμε τα παραπάνω», τόνισε η Στέλα Βαλαβάνη,