Πηγή: rizospastis.gr 

Mε τα «σκήπτρα» της «πρωταθλήτριας» σε ΝΑΤΟικές δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και με «υψωμένη τη σημαία» της εμπλοκής στα NATOϊκά δολοφονικά σχέδια βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που η ιμπεριαλιστική συμμαχία δίνει κι άλλο «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα εμφανίζεται και φέτος (όπως και το 2021) πρωταθλήτρια σε αυτές τις δαπάνες καθώς υπερκαλύπτει (σχεδόν στο διπλάσιο) τη νόρμα του ΝΑΤΟ το 2% του ετήσιου ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, δίνει το 3,76%, ξεπερνώντας ξανά τις ΗΠΑ (3,47%) και όταν μόλις 9 κράτη – μέλη πιάνουν αυτόν τον στόχο.

Η χώρα το …απογειώνει και στον δεύτερο ΝΑΤΟϊκό στόχο, τουλάχιστον το 20% αυτού του 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για μείζονες εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται τρίτη στη σχετική λίστα, με 45,3%, με βάση τα κονδύλια που δεσμεύονται για μαχητικά, φρεγάτες, ελικόπτερα κ.λπ.

Σύμφωνα πάντα με τα ΝΑΤΟικά στοιχεία, η χώρα εμφανίζεται να δεσμεύει 7,445 δισ. ευρώ φέτος για στρατιωτικές δαπάνες από 6,764 πέρυσι και 4,812 το 2020, ενώ ο κάθε Ελληνας πολίτης εμφανίζεται να καταβάλλει 730 δολάρια φέτος γι’ αυτές τις δαπάνες, από 696 πέρυσι και 504 πρόπερσι.

Φυσικά, δεν περνά απαρατήρητο ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνεχίστηκε απρόσκοπτα και στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν, σημειωτέον, προετοιμάστηκε η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, αποφασίστηκαν μια σειρά εξοπλισμών, όπως οι αναβαθμίσεις των αεροσκαφών «P3» και «F-16» και παράλληλα υλοποιήθηκε ο πρώτος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, το 2015 δαπάνησαν 4,073 δισ. ευρώ, το 2016 4,190, το 2017 4,208 και το 2018 4,560.

Αλλωστε, η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, προσέρχεται στη Σύνοδο με «τσεκαρισμένα τα κουτάκια» της εμπλοκής σε όλα τα θέματα που συζητούνται:

Πέραν του Ουκρανικού και του οπλισμού που έχει ήδη στείλει, με βάση και τη νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, έχει στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τις βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Ακτιο, όπως και όποια άλλη υποδομή τής ζητηθεί. Παράλληλα, συνεισφέρει στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης, ενώ στο νεότευκτο Βattlegroup που έστησε το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία η κυβέρνηση ενέταξε Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Επιπλέον, επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR», συλλέγοντας εικόνα από τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και, φυσικά, μπαίνοντας στο στόχαστρό τους. Εξάλλου, πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και προσωπικό είναι προς διάθεση στις ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, SNMG2 και SNMCMG2, όπως και για την ευρωατλαντική αποστολή στη Μεσόγειο «Sea Guardian».

Στο ενδιάμεσο, τα αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προσαρμόζονται (με νέες Διευθύνσεις, ή αναδιάταξη υφισταμένων) σε κρίσιμα για τη λυκοσυμμαχία ζητούμενα, όπως οι ειδικές επιχειρήσεις, η αντιπυραυλική – αντιαεροπορική άμυνα, ο κυβερνοπόλεμος, οι επιχειρήσεις στο Διάστημα, ενώ συμμετέχουν και στο ΝΑΤΟικό «Ταμείο Καινοτομίας».