του Λουκά Σταμέλλου
Πηγή: omniatv

Τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Οκτωβρίου 2021, στη διάρκεια καταδίωξης στο Πέραμα, ο 18χρονος Ρομ, Νίκος Σαμπάνης, δολοφονήθηκε εν μέσω ενός καταιγισμού τουλάχιστον 36 πυροβολισμών από 7 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Μαζί με τον Σαμπάνη, που ήταν συνοδηγός σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο Hyundai Accent, τραυματίστηκε βαριά και ο ανήλικος ΕΜ που ήταν συνεπιβάτης στο πίσω κάθισμα, ενώ ο ανήλικος οδηγός ΕΖ κατόρθωσε να διαφύγει.

Οι ισχυρισμοί των επτά αστυνομικών είναι:

α) ότι έκαναν χρήση των όπλων τους για να ακινητοποιήσουν το όχημα που «έκανε επικίνδυνους ελιγμούς», πυροβολώντας χαμηλά στα λάστιχα,

β) ότι το όχημα εμβόλισε όλες τις μηχανές των ομάδων ΔΙΑΣ που ήταν παρούσες στο περιστατικό,

γ) ότι ο Νίκος Σαμπάνης ήταν ο οδηγός του οχήματος και ότι ο ΕΖ που διέφυγε στη διάρκεια των πυροβολισμών ήταν ο συνοδηγός.

Για να ερευνήσουμε την εγκυρότητα των ισχυρισμών των αστυνομικών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, χρησιμοποιήσαμε βίντεο από περίοικο, το υλικό από την κάμερα ασφαλείας του λεωφορείου που αποτυπώνει το σημείο σε προηγούμενη ώρα, επιτόπια έρευνα αλλά και υλικό που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης.

Από την ανασύνθεση της σκηνής και τη μελέτη των δεδομένων προκύπτει:

α) ότι οι πυροβολισμοί στόχευαν «στο ψαχνό» καθώς, σύμφωνα με τη βαλλιστική έκθεση, πάνω από 10 ήταν οι σφαίρες που μπήκαν στην καμπίνα. Δύο από αυτές σκότωσαν τον Σαμπάνη (η μία ψηλά στον λαιμό) και μία τραυμάτισε βαριά τον ΕΜ.

β) Ότι τουλάχιστον μία μηχανή (η τρίτη) αφέθηκε στο έδαφος από τον οδηγό της, χωρίς να την πλησιάσει ποτέ το αυτοκίνητο.

γ) Ότι κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών άνοιξε η πόρτα του οδηγού και διέφυγε ο ανήλικος ΕΖ που οδηγούσε το αυτοκίνητο, καθώς όλες οι σφαίρες έρχονταν από τη δεξιά και πίσω πλευρά του αυτοκινήτου.