Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Νέα εισβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σημειώθηκε σήμερα το πρωί. Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν να «προστατέψει» τον εργολάβο που άδειαζε το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν το «Στέκι Βιολογικού» πριν την εκκένωσή του.

Άνδρες της Ασφάλειας και διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν στο ΑΠΘ και κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος του campus, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων του ΑΠΘ.

Παρότι στο πανεπιστήμιο δεν γίνονται μαθήματα τη Μεγάλη Δευτέρα, περισσότεροι από 200 φοιτητές συγκεντρώθηκαν αμέσως και διεκδίκησαν με συνθήματα και πανό να φύγει η αστυνομία. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η συγκέντρωση συνεχίστηκε για ώρες, παρά την έντονη βροχόπτωση. Μόλις, το φορτηγό του εργολάβου αποχώρησε, προκλήθηκε εκ νέου ένταση ανάμεσα σε ΜΑΤ και φοιτητές, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξανά δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενίοτε σε ευθεία βολή. Μάλιστα από τις επικίνδυνες βολές της αστυνομίας τουλάχιστον ένας φοιτητής έπαθε έγκαυμα, όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο βίντεο.

Στη συνέχεια σημειώθηκαν δυναμικές συγκρούσεις και οι φοιτητές εκδίωξαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι αποχώρησαν από τον χώρο του πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνέλευση στο ΑΠΘ, όπου οι φοιτητές και φοιτήτριες αναμένεται να καλέσουν σε νέα συγκέντρωση.