Πηγή: Katiousa

Η νυχτερινή έφοδος της αστυνομίας στο νοσοκομείο τελικά έπεσε στο κενό, λόγω της αντίστασης της γυναίκας, ενώ την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μάιντς.

Ένα ανήκουστο συμβάν καταγράφηκε πριν λίγες μέρες στην πόλη Μάιντς της Γερμανίας, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να απελάσουν 29χρονη έγκυο Ιρανή η οποία νοσηλευόταν λόγω διαβήτη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Η μητέρα ενός αγοριού ενός έτους μεταφέρθηκε με τη βία σε ασθενοφόρο και από εκεί στο αεροδρόμιο του Αννόβερου. Εκεί, σύμφωνα με τις αρχές «προβλήθηκε αντίσταση, λόγω της οποίας έπρεπε να διακοπεί η απέλαση».

Οι αρχές ισχυρίζονται πως η γυναίκα, που εισήχθη στο νοσοκομείο μια μέρα πριν την αστυνομική επιχείρηση, είχε βεβαιωμένη δυνατότητα ταξιδιού σύμφωνα με τη θεράποντα ιατρό της. Η κλινική αντιθέτως τονίζει πως «Η δυνατότητα ταξιδιού ούτε ζητήθηκε από τις αρχές, ούτε δόθηκε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο». Η εκπρόσωπος του νοσοκομείο δήλωσε πως «Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μάιντς θεωρεί τον τρόπο με τον οποίο έγινε η απέλαση, εξαιρετικά αμφισβητήσιμο». Οι πράξεις των αρχών «ήταν μια κατάσταση που φόρτισε πολύ την ενδιαφερόμενη ασθενή, τους υπόλοιπους ασθενείς και το προσωπικό».

Οι προσφυγικές οργανώσεις της πόλης εξέφρασαν την αγανάχτηση τους για το ότι «διαδραματίστηκαν σκηνές επιδρομής από ένστολους σε νοσοκομείο», τονίζοντας πως οι νυχτερινές απελάσεις από νοσοκομείο αποτελούν υπέρβαση ενός ταμπού που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Οι αρχές με τη σειρά τους επικαλούνται την αντιμεταναστευτική ευρωενωσιακή πολιτική του Δουβλίνου ΙΙ, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες απελαύνονται στις χώρες εισόδου, εν προκειμένω στην Κροατία. Εκεί η οικογένεια της Ιρανής είχε κάνει αίτηση ασύλου, πριν έρθει το Μάη στη Γερμανία, αίτηση που απορρίφθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων στα τέλη του Ιούλη.

Στο κενό είχε πέσει η πρώτη απόπειρα απέλασης της οικογένειας το Σεπτέμβρη, λόγω της αντίδρασης των γονέων. Μάλιστα ο πατέρας φυλακίστηκε για την αντίστασή του στις αρχές και ακόμα κρατείται στις φυλακές του Ίνγκελχαϊμ, αναμένοντας την απέλαση, ενώ η σύζυγός του μεταφέρθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στην ίδια πόλη.

H Υπηρεσία Αλλοδαπών εξετάζει τις επόμενες κινήσεις σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ενσωμάτωσης Μεταναστών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κρατιδίου της Ρηνανίας – Παλατινάτου, Δωροθέα Σέφερ από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «Είναι σαφές ότι πρέπει να τηρήσουμε το δίκαιο και το νόμο και αυτό έχουμε κάνει ως τώρα». Ένα δίκαιο κι ένα νόμο που επιτρέπει νυχτερινές εφόδους σε νοσοκομεία και απελάσεις εγκύων, κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν ενός συστήματος που ανοιγοκλείνει την κάνουλα της μετανάστευσης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, στην πλάτη εκατομμυρίων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη ή απλώς την επιβίωση μακριά από τις πατρίδες τους.

Με πληροφορίες από: fr.de