Πηγή: Info-war

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

«Έχουμε διατίμηση στο Rapid Test και στο PCR και έχουμε τις φθηνότερες τιμές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Mega λέγοντας χωρίς ντροπή ένα εξόφθαλμο ψέμα μέσα στον ζήλο του να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης να μην επιδοτεί τα test. Δεν πρόκειται μάλιστα για κάποια αποστροφή του λόγου του, αφού στη συνέχεια της συζήτησης επανέλαβε πως στις τιμές των τεστ «είμαστε χαμηλότερα από όλους». Δεν δίστασε να πει μάλιστα ότι ελέγχει το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο καθημερινά. Δυστυχώς όμως για τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ελέγξαμε και εμείς το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο και σας αποδεικνύουμε με τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα διαφορετικών χωρών ότι ο Υπουργός της κυβέρνησης λέει ψέματα.

Ας δούμε πρώτα την Αυστρία. Τόσο τα Rapid όσο και τα PCR tests είναι εξ ολοκλήρου δωρεάν. Κάθε άνθρωπος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Αυστριακός ή ξένος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που λέγονται Teststrasse, οι οποίοι βρίσκονται συνήθως σε πλατείες, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν. Επίσης τεστ διενεργούνται και στα φαρμακεία, όπου για τους ασφαλισμένους είναι και αυτά τελείως δωρεάν. «Συνήθως δεν σε ρωτάνε καν αν θες rapid ή PCR γιατί τα rapid δεν χρησιμοποιούνται πουθενά πια», μας είπε η Λήδα, Ελληνίδα που εργάζεται στην Βιέννη.

Μάλιστα, στην συγκεκριμένη πόλη συμπληρωματικά με τα παραπάνω υπάρχουν τα τεστ «alles gurgelt». Πρόκειται για μοριακά τεστ που δεν γίνονται μέσα από επίχρισμα της μύτης, αλλά μέσω του λαιμού, με γαργάρες. Οι πολίτες τα προμηθεύονται δωρεάν, προσκομίζουν το σωληνάριο με το δείγμα σε ειδικά κέντρα και μέσα στη μέρα γνωρίζουν το αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο τεστ έχει παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ιχνηλάτησης, που με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα κρατίδια της Αυστρίας. «Παίζει πια πολύ σημαντικό ρόλο για την ιχνηλάτηση αφού οι άνθρωποι κάνουν αυτά τα τεστ το πρωί πριν τον καφέ», μας είπε η Λήδα.

Επομένως, ήδη αποδεικνύεται πως ο Υπουργός της κυβέρνησης είπε ψέματα. Και τώρα ας ταξιδέψουμε λίγο πιο δίπλα στη Γερμανία, για να δούμε το δεύτερο παράδειγμά μας.

Εκεί, κάθε άνθρωπος, Γερμανός ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test τη μέρα. Στο Βερολίνο, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα μέρη για τεστ (Testzentrum) σε κάθε γωνία και η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Το πρόγραμμα λέγεται Burgertest και βρίσκεται σε λειτουργία από τα μέσα Νοέμβρη. «Εμείς με τους φίλους μας, έχουμε πει να κάνουμε πάντα ένα πριν βγούμε. Εφόσον είναι στη γωνία, όπως πας να πάρεις το ψωμί σου πας και κάνεις και το τεστ σου. Δεν περιμένεις καθόλου. Πιο πολλά Test Center έχει, παρά ψιλικατζίδικα. Ειδικά τώρα με τα Χριστούγεννα, κάνουμε κάθε μέρα τεστ όλοι μας. Γιατί έτσι είναι σίγουρο ότι αν έχεις Covid, θα το βρεις», μας είπε ο Κωνσταντίνος που μετακόμισε στη Γερμανία και δουλεύει σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, στη Δανία, η κατάσταση φαίνεται πως είναι και εκεί αρκετά καλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα. Στη Σκανδιναβική χώρα οι άνθρωποι μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση σύστησε στον κόσμο λόγω της μεγάλης ζήτησης στην περίοδο των γιορτών να κάνει Rapid Test και μόνο αν βγει θετικός κάποιος να κάνει PCR test, όμως όποιος θέλει μπορεί να κάνει απευθείας PCR δωρεάν, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μιλήσαμε με τη Ναυσικά που μετανάστευσε από τη Θεσσαλονίκη στην Κοπεγχάγη για να κάνει μεταπτυχιακό και μας είπε τα εξής: «Εδώ πέρα δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Αφού σκεφτόμουν μη χρειαστεί να γυρίσω Ελλάδα και πληρώνω 60€ το PCR».

Διαφορετική εικόνα από ό,τι περιγράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης, επικρατεί και στην Κύπρο. Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως για να μπει κάποιος στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να κάνει οπωσδήποτε τεστ και αυτό διασφαλίζεται με τη διενέργεια τεστ στα αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, κάθε επιβάτης που φτάνει θα πρέπει να κάνει PCR Test στο αεροδρόμιο, το οποίο κοστίζει μόλις 15 € στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και 19 € στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Όμως και στην επικράτεια της Κύπρου κάθε άνθρωπος διευκολύνεται να κάνει τεστ, καθώς μπορεί να πάει στα ειδικά κέντρα και να κάνει Rapid Test τελείως δωρεάν σε περίπτωση που είναι εμβολιασμένος ή έναντι 5 € αν είναι ανεμβολίαστος. Όμως και το PCR test είναι πολύ πιο φτηνό από την Ελλάδα, καθώς σε εργαστήρια και φαρμακεία κοστίζει μονάχα 20 €, ενώ το Rapid Test μπορεί να το βρει κάποιος ακόμα και με 3 €.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες, στην Ελλάδα διαμορφώνουν υπερδιπλάσιες τιμές σε σχέση με την Κύπρο. Επισυνάπτεται ενδεικτικά η τιμολογιακή πολιτική της Βιοϊατρικής και των συνεργατών της. Στην Ελλάδα διαθέτει το Rapid στα 10 € και το PCR στα 60 € ενώ στην Κύπρο η ίδια εταιρεία δίνει το Rapid στα 5 € και το PCR στα 20-25 €.

Και όλα αυτά σε χώρες που ο μέσος μισθός υπερβαίνει κατά πολύ τον ελληνικό. Στην Αυστρία είναι 3.104 €/μήνα, στη Δανία 3.914 €, στη Γερμανία 2.952 €, στην Κύπρο 1658 €, ενώ στην Ελλάδα μόλις 1.161 €

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να πει ψέματα. Μάλιστα στην ίδια εκπομπή λίγα λεπτά πριν, είχε πει πως αν έχουμε δωρεάν rapid test «θα χρεοκοπήσουμε και θα έχουμε μνημόνιο».

Όμως, αυτά είναι μονάχα μερικά παραδείγματα διαχείρισης της πανδημίας που υπακούει σε στοιχειώδεις κανόνες. Δεν πρόκειται για κράτη με διαφορετικό οικονομικό σύστημα από την Ελλάδα. Έχουν και αυτά καπιταλισμό.

Γι’ αυτό συνεχίζουν να έχουν δεκάδες θανάτους κάθε μέρα, αντίθετα με την Κούβα που έβαλε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη και έτσι έχει κατά μέσο όρο λιγότερο από έναν θάνατο τη μέρα, τον τελευταίο μήνα (από 25/11-25/12 σημειώθηκαν 21 θάνατοι από Covid).

Στη χώρα μας είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο ιχνηλάτησης, που στη Θεσσαλονίκη η μετάλλαξη Όμικρον βρέθηκε στα λύματα και όχι στα τεστ των ανθρώπων. Και δυστυχώς αυτές τις επιλογές, όπως όλα δείχνουν, θα τις πληρώσουμε ακόμα πιο σκληρά με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Αν δεν είχαμε φτάσει στο σημείο να γνωρίζει ο καθένας μας έναν κοντινό του άνθρωπο που πέθανε από Covid, αν δεν είχαμε 20.400 νεκρούς, το να βγαίνει ένας Υπουργός στην τηλεόραση και να λέει τόσο χοντρά ψέματα θα ήταν αστείο.

Σήμερα παρακολουθούμε τηλεοπτικά τη συνέχεια της Θανατοπολιτικής με άλλα μέσα.