Πηγή: 902

«Μόλις ακούσετε το σύνθημα κρυφτείτε»: Αυτή είναι ουσιαστικά μία από τις συστάσεις της εργοδοσίας των «Jumbo» στο προσωπικό της, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή η παρουσία ελεγκτών του υπουργείου.

Πρόκειται για mail που διακινήθηκε μέρες γιορτών πριν από δύο χρόνια «υπηρεσιακά» στους υπεύθυνους της εταιρείας, ως …μέτρο για να κουκουλώνονται οι παραβάσεις σχετικά με το ωράριο, που πάντα τέτοιες μέρες γίνεται λάστιχο.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της επιχείρησης με το συγκεκριμένο mail έδινε σαφείς οδηγίες στους υπεύθυνους καταστημάτων για το πώς έπρεπε να προετοιμάσουν το σύνολο του προσωπικού να αντιδράσει σε περίπτωση ελέγχου στο κατάστημα.

«Παρακαλείται ο κ. (το όνομα του υπεύθυνου καταστήματος) να μεταβεί στον χώρο της γεννήτριας, ο κ. στον χώρο της γεννήτριας παρακαλώ»: Οπως αναφέρει το παραπάνω mail, αυτή η …αθώα ανακοίνωση θα έπρεπε να ακουστεί από τα μεγάφωνα στο κατάστημα, μόλις εντοπίζονταν οι ελεγκτές. Οπως αναφέρεται στις οδηγίες του mail, «η υποδοχή ή τα ταμεία με το που θα εντοπίσουν τον έλεγχο να μπαίνει» θα πρέπει να κάνουν την παραπάνω ανακοίνωση.

Με το άκουσμα του συνθήματος το προσωπικό «θα φροντίσει ανάλογα του προγράμματος εργασίας του να πράξει ανάλογα», εξηγούσε το μήνυμα και προέτρεπε τους αρμοδίους να δώσουν «τις προφορικές τους οδηγίες» σε όλους τους εργαζόμενους. Με το άκουσμα του μηνύματος, δηλαδή, κάθε εργαζόμενος που ήταν δηλωμένος με ρεπό στα χαρτιά αλλά στην πράξη είχε κληθεί να δουλέψει, που το ωράριο στη σύμβασή του ήταν 6ωρο αλλά έκλεινε 8 και 10 ώρες στο κατάστημα, θα έπρεπε να «πράξει ανάλογα». Δυστυχώς το γραπτό μήνυμα δεν έδινε πιο αναλυτικές οδηγίες για το προσωπικό. Ετσι, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τις «προφορικές οδηγίες» των υπευθύνων στους εργαζόμενους να «μεταβούν στη γεννήτρια», να κρυφτούν στις αποθήκες και να παριστάνουν τους πελάτες που χαζεύουν τα ράφια μέχρι να ολοκληρωθεί ο …έλεγχος.

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη».