πηγή: www.efsyn.gr
Υστερα από μια καφκική περιπέτεια οχτώ ετών κηρύχθηκε αθώος ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπαϊραμίδης που «τόλμησε» να καταγράψει τον ξυλοδαρμό χρυσαυγίτη κατά τη διάρκεια πορείας και βρέθηκε κατηγορούμενος για σοβαρά κακουργήματα!
Τον Ιούνιο του 2013 o δημοσιογράφος του Omnia TV, Χρήστος Μπαϊραμίδης, κάλυπτε πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατέγραψε σε ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων τον ξυλοδαρμό ενός ατόμου. Εστειλε το βίντεο στο Μέσο που εργαζόταν και αυτό ανέβηκε στο YouTube. Ενημερωτικές ιστοσελίδες και δελτία ειδήσεων αναπαρήγαν το βίντεο στα ρεπορτάζ τους για την πορεία.
Τον Μάρτιο του 2018 ο Χρήστος έμαθε τυχαία ότι είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για τρία κακουργήματα (ξυλοδαρμός τριών ατόμων, ληστεία, οπλοφορία). Το άτομο που ξυλοκοπήθηκε, μέλος της Χρυσής Αυγής, είχε ζητήσει τη δίωξή του για τη δημοσίευση του βίντεο. Και αυτό ήταν αρκετό για να θεωρηθεί ότι ο δημοσιογράφος ήταν μέλος ομάδας 40 ατόμων που διέπραττε αδικήματα. Το γεγονός ότι πληροφορήθηκε τυχαία τη δίωξή του τον γλίτωσε στο τσακ από δίκη (και προφανώς καταδίκη) ερήμην του.
Η δίκη έγινε τελικά τώρα, τον Νοέμβριο του 2021, και ο Χρήστος, ύστερα από οκταετή δικαστική ταλαιπωρία με πολλές αναβολές και υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα, επιτέλους αθωώθηκε. Νιώθει όμως δικαιωμένος; «Δικαίωση θα ένιωθα αν καταδικάζονταν όλοι όσοι δημιούργησαν αυτή τη βίαιη κατάσταση σε βάρος μου, πράγμα που προφανώς ποτέ δεν θα συμβεί. Νιώθω όμως χαρά και ανακούφιση καθώς όλη αυτή η ιστορία πλαισιώθηκε από ανθρώπους –γνωστούς και άγνωστους σε εμένα– που βοήθησαν είτε δικαστικά είτε οικονομικά, είτε διαδίδοντας είτε με μια κουβέντα/φωνή υποστήριξης. Είναι ο κόσμος της αλληλεγγύης, ρε καθάρματα, και δε χρειάζεται ειδώλια», έγραψε στο Omnia TV.
Για τον δικηγόρο του, Θανάση Καμπαγιάννη, «η ποινική δίωξη του Χρήστου ήταν σκανδαλώδης. Στο πρόσωπό του στοχοποιήθηκε η δημοσιογραφική ιδιότητα και μάλιστα για ένα μέσο εναλλακτικής ενημέρωσης. Ηταν βέβαιο ότι, απουσία οποιουδήποτε στοιχείου που να τον συνδέει με την τέλεση αξιόποινων πράξεων, η κατηγορία θα κατέπιπτε στο ακροατήριο. Οι προσχηματικές διώξεις καταδικάζουν τελικά μόνο αυτούς που τις μεθοδεύουν».