Φωτο από Σάββα Καρμανιόλα

Πηγή: TPP

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, νομικοί επιστήμονες, φοιτητές και άλλοι και απέναντι σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, στο Σύνταγμα λαμβάνει χώρα η κινητοποίηση για το δίκαιο αίτημα του φυλακισμένου απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, στην οποία κάλεσαν πάνω από 1000 δικηγόροι και νομικοί που παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Παρασκευή.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και κρατώντας πανό όπως «Οι ζωές των κρατούμενων μετράνε», το συγκεντρωμένο πλήθος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, κινήθηκε στον δρόμο μπροστά από τη Βουλή και έφτασε στο σημείο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ η πορεία συνεχίστηκε προς την Ομόνοια.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας για πρώτη φορά μετά την εποχή Θάτσερ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται σε συνέχεια μιας υπεραντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά την περίοδο της πανδημίας, που περιορίζει δραστικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, μέσα από ένα πλέγμα ακραίας καταστολής απέναντι σε φοιτητές, εργαζόμενους, πρόσφυγες και μετανάστες, οποιονδήποτε πολίτη. Η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα μας αφορά όλους. Πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση Αριστερές Οργανώσεις – Συλλογικότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τον Δ. Κουφοντίνα διαλύθηκε βίαια και απρόκλητα από την αστυνομία, ενώ τραυματίστηκαν επτά φωτορεπόρτερ από τα ΜΑΤ. «Ποια είναι η ποιότητα του δημοσίου διαλόγου όταν οι εργαζόμενοι του τύπου δέχονται συνεχώς επιθέσεις και τρομοκρατούνται από τα ένστολα όργανα του κράτους;» αναρωτιέται σε κοινή της ανακοίνωση η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ.