Πηγή: Omnia TV

Με τους σχολιασμούς από την υπεράσπιση της Χ.Α. για τα αναγνωστέα της δικογραφίας, καθώς και με την προσκόμιση επιπλέον εγγράφων, φωτογραφιών και βίντεο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, προχώρησε η δίκη της Χρυσής Αυγής την εβδομάδα που μας πέρασε.

Κατά τις δικασίμους 266 και 267 οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχολίασαν, σύμφωνα με το άρθρο 358 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα στοιχεία που εξέτασε το δικαστήριο τους τελευταίους μήνες από τα αναγνωστέα έγγραφα.

«Μπορεί να είναι ναζιστές αλλά τί ενδιαφέρει το δικαστήριο;»

Όντας σε αμυντική θέση, μετά την επισκόπηση από το δικαστήριο των συντριπτικών αποδείξεων για την ιεραρχία, την πειθαρχία, την εκπαίδευση και την ετοιμότητα της οργάνωσης για τη διάπραξη εγκλημάτων, οι δικηγόροι των μελών της Χ.Α. κινήθηκαν σε ισχυρισμούς όπως: «φαντασιόπληκτοι που τα φούσκωναν», «δεν ήταν αυτό που νομίζετε», «ρούχα παραλλαγής σχεδιάζει και ο Λάκης Γαβαλάς», «άντε, ας πούμε ότι είχαν και ένα όπλο».

Σημαντικό είναι πως, ερχόμενοι σε πλήρη αντίφαση με τους ισχυρισμούς που προέβαλλαν εδώ και τρία χρόνια στις δικαστικές αίθουσες, ουσιαστικά παραδέχθηκαν τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Ενδεικτικά, ο συνήγορος Χρ. Τσάγκας (μέλος της Κ.Ε. της Χ.Α.) επικαλέστηκε την «ελευθερία διακίνησης ιδεών, ακόμα και αυτών που μας φαίνονται απεχθείς», ενώ ο συνήγορος Παπαδέλλης, σύμφωνα με τη μετάδοση του παρατηρητηρίου της δίκης, Golden Dawn Watch, είπε:

Αναγκαζόμαστε, όπως η αμοιβάδα απλώνεται για να καλύψει τον ζωτικό της χώρο, να πούμε ότι επειδή είμαστε εθνικοσοσιαλιστές δεν χτυπάμε όποιον βρούμε […] Είναι δίκη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Είναι κόμμα εθνικοσοσιαλιστικό, το δεχόμαστε. Αλλά γιατί κείμενα που λέει ρητά ότι είμαστε εθνικιστές, δεν τα δεχόμαστε; Όταν λένε προχθές ότι δεν γνωρίζουν καν από πού προήλθε η επίθεση στο Κοράλλι, δεν μπορείς να εισφέρεις με αόριστες νομικές έννοιες κατηγορίες. Λένε ότι είναι εθνικοσοσιαλιστές. Άρα έχουν ιδρύσει μια οργάνωση εθνικοσοσιαλιστική. Μάλιστα. Και εκπαιδεύουν με αυτές τις αρχές τα μέλη τους. Και γενικοποιούν επίτηδες λέγοντας ότι όταν βγαίνουν τα μέλη τους στο δρόμο «ό,τι κινείται σφάζεται», έχουν αυτή την πάγια εντολή. Πώς γίνεται αυτό κα Πρόεδρε;

Η προσπάθεια αυτή των συνηγόρων υπεράσπισης να αποκόψουν την ιδεολογία ως κίνητρο για τις εγκληματικές ενέργειες, τις οποίες αντιμετώπισαν περίπου σαν να μην έχουν συμβεί, δείχνει πόση σημασία είχε το πλήθος στοιχείων από τα αναγνωστέα που αναδείκνυε την σκληρή ιεραρχία και πειθαρχία εντός της εγκληματικής οργάνωσης. Με άλλα λόγια, επιχειρούν να αποκόψουν τον «Αρχηγό» και τα μέλη της εσωτερικής ιεραρχίας («περιφερειάρχες» – βουλευτές) από τις ενέργειες των ταγμάτων εφόδου. Που όμως, όπως είδαμε τους προηγούμενους μήνες, δρούσαν όχι μόνο σε πλήρη εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του αρχηγού και των υπ’ αυτόν αλλά και με τις ευλογίες τους.

Επιπλέον στοιχεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης

Μετά την ολοκλήρωση των σχολιασμών για τα αναγνωστέα της δικογραφίας, οι τρεις ομάδες της πολιτικής αγωγής (οικογένεια Φύσσα, Αιγύπτιοι αλιεργάτες, μέλη ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) παρέδωσαν στην έδρα τους καταλόγους με τα επιπλέον στοιχεία που ζητούν να εξεταστούν ως αναγνωστέα από το δικαστήριο.

Από την πολιτική αγωγή για την οικογένεια Φύσσα προσκομίστηκαν κάποια από τα τραγούδια του Π. Φύσσα για τα οποία είχε κάνει πολύ λόγο η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής, ότι δήθεν «δεν είχαν πολιτικό λόγο» και ήταν «βίαια». Επίσης σε συνέντευξή του, ο Π. Φύσσας μιλούσε για τη διοργάνωση του φεστιβάλ Rap Monsters, δείχνοντας έτσι την κοινωνική του δράση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που τον είχε καταστήσει γνωστό και στοχοποιημένο από μέλη της Χ.Α. στην περιοχή.

Δεν τον ήξεραν, ήταν απλά ένας μπράβος τους

Επίσης προσκομίστηκε σειρά βίντεο όπου Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Αρβανίτης αποποιούνται κάθε σχέση της Χ.Α. με την δολοφονία Φύσσα και αναφέρονται στον Γ. Ρουπακιά ως δήθεν «μέλος του ΚΚΕ από νεαρή ηλικία». Ωστόσο, σε άλλα βίντεο που επίσης προσκομίστηκαν, ο Ρουπακιάς φαίνεται σε λιτανεία στον Άγ. Παντελεήμονα τον Ιούλιο του 2012 να συμμετέχει ως πλήρες μέλος, με στολή της ομάδας ασφάλειας της Νίκαιας, σε στρατιωτική παράταξη, δίπλα στον Παναγιώταρο (που «δεν τον γνώριζε»), μαζί με τους επίσης κατηγορούμενους Τσακανίκα, Καζαντζόγλου, Παπαβασιλείου κ.ά.

Προβλήθηκε επίσης το βίντεο της «Καθημερινής» με την συνέντευξη του κατηγορουμένου Γ. Δήμου στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο, στην οποία αναφέρει τον ρόλο του Ρουπακιά στην τοπική και τις απειλές που δεχόταν για να μην καταθέσει την αλήθεια.

Επίσης κατατέθηκε πραγματογνωμοσύνη της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων Forensic Architecture, που παραθέτει οπτικοακουστικά, με συγχρονισμένο τρόπο, το υλικό από τις κάμερες, τις διαβιβάσεις των αστυνομικών κ.ά., όσον αφορά στα γεγονότα της δολοφονίας Φύσσα. Για το στοιχείο αυτό προβλήθηκε ένσταση από τον συνήγορο Γκαβέλα (υπεράσπιση Πατέλη και Πόπορη) και το δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει προσεχώς αν θα προβληθεί.

Χαιρέτιζαν τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες

Η πολιτική αγωγή εκ μέρους των Αιγυπτίων ψαράδων υπέβαλε σειρά βίντεο και δημοσιευμάτων των ημερών εκείνων που αφορούσαν σε αυτή την επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι βίντεο από ομιλία του Λαγού σε εκδήλωση για τα 4 χρόνια της τοπικής του Περάματος (που έχει πλέον κλείσει), στις 21/12/2016, κατά την οποία αναφέρεται στον Πανταζή, πυρηνάρχη Περάματος, κατηγορούμενο για την επίθεση στους Αιγύπτιους το 2012.

Ο Λαγός αναφέρεται λοιπόν το 2016 στον «Τάσο» Πανταζή, ως εμπνευστή της Τ.Ο., και στα «λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες που μπήκαν φυλακή». Σημειωτέον ότι ο Πανταζής, κατά τη σύλληψή του είχε ισχυριστεί πως δεν είχε «απολύτως καμμία σχέση με την Χρυσή Αυγή».

Οι αθωώσεις των μελών του συνδικάτου για τις μηνύσεις των εργοδοτών

Η πολιτική αγωγή εκ μέρους των μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που είχαν δεχτεί την δολοφονική επίθεση στο Πέραμα το 2013, προσκόμισαν επίσης σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στις δηλώσεις μελών και στελεχών της Χ.Α., όπως ότι «θα καθαρίσουν την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από το απόστημα του ΚΚΕ» αλλά και άλλες δηλώσεις υπέρ των εφοπλιστών και των εργοδοτών της Ν/Ζ.

Προσκόμισαν σχετικά και 12 επερωτήσεις βουλευτών της Χ.Α. – εκ των οποίων οι 8 του Κούζηλου, 2 του Λαγού και 2 του Γερμενή – για τους εφοπλιστές και την Ν/Ζ Περάματος.

Επίσης προσκόμισαν 12 αθωωτικές αποφάσεις από τις μηνύσεις κατά στελεχών του Σωματείου. Οι χρυσαυγίτες είχαν επικαλεστεί, κατά την εξέταση μαρτύρων για την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ, αυτές τις μηνύσεις ως δήθεν ενδεικτικές του «βεβαρυμένου ποινικού παρελθόντος» τους, ισχυρισμός που φυσικά κατέρρευσε.

Η δίκη συνεχίζεται

Μία δικάσιμος έχει απομείνει πριν τις διακοπές του Αυγούστου, αύριο Δευτέρα 23 Ιουλίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Οι ημερομηνίες για τον μήνα Σεπτέμβριο:

Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών: 6, 7, 19, 2

Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού: 10, 11, 12, 14, 20

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Στο omniatv δεν έχουμε άλλους πόρους εκτός από εσάς