Πηγή: OmniaTV και The Case
Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του «παιδικού επισκεπτηρίου» το υπουργείο Δικαιοσύνης μπλοκάρει τη λειτουργία του στις φυλακές Κορυδαλλού.
Τα «παιδικά επισκεπτήρια» εγκαινιάστηκαν με τυμπανοκρουσίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης επί υπουργίας Παρασκευόπουλου το 2016, με πρώτο αυτό των φυλακών Ελαιώνα.
Από τότε εγκαινιάστηκαν «παιδικά επισκεπτήρια» στις φυλακές Γρεβενών (το οποίο λειτουργεί μόλις για 20 λεπτά επισκεπτηρίου, σε μια φυλακή που απέχει 4 ώρες διαδρομή από την Αθήνα και 3 από τη Θεσσαλονίκη), καθώς και στις φυλακές Πατρών και Μαλανδρίνου. Είχε δε εξαγγελθεί και η λειτουργία χώρων συνάντησης συζύγων/συντρόφων με κρατούμενους/κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών, που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.
Παράλληλα όμως, στις φυλακές Κορυδαλλού έχει κατασκευαστεί αντίστοιχος χώρος με εργασία κρατουμένων – όπως άλλωστε έγινε και στα Γρεβενά – και δωρεές από ιδιώτες, ο οποίος δεν επιτρέπεται να τεθεί σε λειτουργία.
Όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι στην παρακάτω επιστολή που λάβαμε και δημοσιεύουμε, η λειτουργία του «παιδικού επισκεπτηρίου» στον Κορυδαλλό, όπου οι γονείς κρατούμενοι θα μπορέσουν να βλέπουν τα παιδιά τους, σκοντάφτει σε γραφειοκρατικά εμπόδια περί «πολεοδομικών παραβάσεων», πράγμα που δεν συνέβη για το χτίσιμο άλλων χώρων με τον ίδιο τρόπο, όπως το αρχιφυλακείο αλλά και «ολόκληρων πτερύγων»:
Εδώ και κάποιους μήνες στη φυλακή Κορυδαλλού πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό έργο για όλους τους κρατούμενους που βρίσκονται εντός των τειχών της φυλακής. Ύστερα από δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών και κατόπιν συνεννόησης με την προηγούμενη διεύθυνση διαμορφώθηκε εντός ενός εσωτερικού προαυλίου με κήπο το πρώτο παιδικό επισκεπτήριο για τις οικογένειες των κρατουμένων.
Ήταν ένα χρόνιο, πάγιο αίτημα των πατεράδων που βρίσκονται εντός των τειχών για να απολαύσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και τις γυναίκες τους, μακριά από το μακρόστενο ημιυπόγειο, με κάγκελα στα παράθυρα, στο οποίο στριμώχνονταν τόσα χρόνια.
Διότι μπορεί να βλέπετε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης να κόβει κορδέλες και να διαφημίζει οικογενειακές μαζώξεις στις φυλακές της περιφέρειας αλλά λίγα έως ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.
Με μεγάλη θλίψη λοιπόν και αγανάκτηση παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τις ενδοϋπηρεσιακές και γραφειοκρατικές έριδες στο υπουργείο Δικαιοσύνης που ως αποτέλεσμα έχουν να ανακαλύψουν οι ιθύνοντες δήθεν πολεοδομική παράβαση για τον εν λόγω χώρο, με σκοπό όχι μόνο να μη λειτουργήσει έως σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος αλλά να απειλούν και με καταστροφή του. Οι κρατούμενοι έχουν δουλέψει εκατοντάδες εργατοώρες για να διαμορφωθεί το παιδικό επισκεπτήριο, όπως και για το αρχιφυλακείο και ακόμα και για ολόκληρες πτέρυγες, για τις οποίες ουδεμία πολεοδομική παράβαση ανευρέθηκε. Δηλαδή με άλλα λόγια οι οικογένειες των κρατουμένων έγιναν αντικείμενο πολιτικής μικροεκμετάλλευσης και στοχοποιήθηκαν άδικα για άλλη μια φορά.
Την ίδια μάλιστα στιγμή που από τον Νοέμβριο του 2017 περιμένουμε να λειτουργήσουν τα οικογενειακά δωμάτια στις φυλακές Γρεβενών και ενώ το υπουργείο, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα, μας κοροϊδεύει λέγοντάς μας ότι οι οικογενειακές επισκέψεις στοχεύουν στη διατήρηση και ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών και μέσω αυτών στην ομαλή, και οικογενειακή και κοινωνική, επανένταξη των κρατουμένων. Με άλλα λόγια, ενώ δηλαδή υπάρχει η νομοθεσία και οι υποδομές, οι υπεύθυνοι παρανομούν, αφού δεν εφαρμόζουν τους νόμους και παράλληλα σαμποτάρουν τεχνηέντως οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για την επανένωση, έστω και βραχυπρόθεσμη, με τις οικογένειές μας.
Η κοινωνία, το υπουργείο και η διεύθυνση της φυλακής πρέπει να αντιληφθούν ότι θα παλέψουμε μέχρι τελευταία ρανίδα αίματος για να μη διαλύονται οι οικογένειες των κρατουμένων και να μη μεγαλώνουν τα παιδιά ουσιαστικά «ορφανά» από πατέρα. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και ας μπει ένα τέλος στο αλισβερίσι με τη σωφρονιστική υπηρεσία, όπου οι συναντήσεις με τις γυναίκες και τα παιδιά έχουν μετατραπεί σε προϊόν εκδούλευσης και ανελέητου παζαρέματος.
Ας επικρατήσει η ανθρωπιά μια φορά σε αυτό το ζήτημα.