Πηγή: Katiousa.gr

Πιστό στο ραντεβού του κάθε Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ της ΚΝΕ θα έχει και φέτος ένα πολύ πλούσιο πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το φετινό σύνθημα είναι δανεισμένο από το Καπνισμένο Τσουκάλι του Γιάννη Ρίτσου και ταιριάζει γάντι στη διπλή επέτειο ίδρυσης του κόμματος και της νεολαίας του “Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ, Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!” . Έκθεση στα 100χρονα και τα 50χρονα αντίστοιχα θα λειτουργήσει και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ (20-22 Σεπτέμβρη). Δε θα μπορούσε φυσικά να λείπε και η μεγάλη πολιτική ομιλία του γ.γ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, μετά από χαιρετισμό του Νίκου Αμπατιέλου, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όπως πάντα το καλλιτεχνικό κομμάτι του φεστιβάλ, που καλύπτει ένα πού ευρύ φάσμα προτιμήσεων. Χωρίς να ξεχωρίζουμε αξιολογικά κάποιον καλλιτέχνη, υπογραμμίζουμε ότι και φέτος ο Μικρούτσικος θα τηρήσει το “σερί” των εμφανίσεών του στο φεστιβάλ, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά θα εμφανιστεί ο Γιώργος Νταλάρας, που τόσες συζητήσεις είχε προκαλέσει με την περσινή του παρουσία. Από τα “new entries” σημειώνουμε την παρουσία του Αποστόλη της Ελληνοφρένειας με το “Τσολιάς εν δε τσόλια μπαντ”, αλλά και τη συμμετοχή – έκπληξη του Γιάννη Μπέζου. Μπορεί; Δε μπορεί! Μπορεί.

Ακολουθεί αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με όλους τους συμμετέχοντες:

Την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα σε μεγάλες γυναικείες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, με τη συμμετοχή των Γιώτα Νέγκα, Μελίνα Κανά και Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και η Καλλιόπη Βέττα θα παρουσιάσουν μελοποιημένο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλο αφιέρωμα στα τραγούδια της μετανάστευσης και της ξενιτιάς, με τίτλο: «Γιατί γράμματα δεν ξέρω…». Συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Θοδωρής Κοτονιάς, Ρία Ελληνίδου, Fores (διδασκαλία Μαρίνα Σάττι) και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Επίσης, οι Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Μεράντζας και Ηρώ Μπέζου θα πραγματοποιήσουν μια μουσική αναφορά σε μελοποιημένη ποίηση των Μ. Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη και Γ. Θεοδωράκη, με τίτλο: «Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη».

Το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, μετά την ομιλία θα πραγματοποιηθεί μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον δικό μας ποιητή, τον Γιάννη Ρίτσο. Συμμετέχουν οι Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος έχει και την επιμέλεια, Γ. Νταλάρας, Ρ. Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Γιάννης Κότσιρας. Η Γλυκερία θα παρουσιάσει ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη.

Ακόμα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νατάσσα Μποφίλιου, Παντελής Θαλασσινός, Γιώτα Βέη, Πετρολούκας Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Βαγγέλης Κορακάκης, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank, Το Σφάλμα, Rebellion Connexion, Nittonsjutton, Rusty Bonez, Sober on Tuxedos, KollektivA, Παντελής Κυραμαργιός, Μιρέλλα Πάχου, Πένυ Μπαλτατζή, Mounda planeda, Νίκος Φάκαρος, Βιολέτα Ικαρη, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ), Imam Baildi, Opera Chaotique, Encardia.