Πηγή: Kar.org.gr

Τρομακτικές ιστορίες (που επιβεβαιώθηκαν και ιατρικά) από τους πρόσφυγες που απελευθερώθηκαν μετά από παρέμβαση του Ιταλού προέδρου της δημοκρατίας Ματαρέλα.Ιστορίες απελπισίας και μιζέριας που δεν αγγίζουν καν τους ρατσιστές της Κυβέρνησης και του Μπέπε Γκρίλο, που πιστεύουν ότι «όσο χειρότερα είναι για τους πρόσφυγες τόσο καλύτερα για μας».

Προκειμένου να πείσουν τους πρόσφυγες να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, οι δουλέμποροι απήγαγαν ένα παιδί του έκοψαν το δάχτυλο και μετά το επιδείκνυαν ως τρόπαιο για να δουν όλοι πόσο ανελέητοι μπορούν να γίνουν. Έτσι πήραν και περισσότερα χρήματα από τους γονείς. Αυτή ήταν μια από τις πολλές ιστορίες που διηγήθηκαν οι 67 πρόσφυγες οι οποίοι διασώθηκαν από το ρυμουλκό Vos Thalassa και έπειτα μεταβιβάστηκαν στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti.

Οι ανακριτές, με τη βοήθεια των διερμηνέων, συγκεντρώνουν τις οδυνηρές μαρτυρίες των 67 προσφύγων που έφυγαν από τη Λιβύη. Μια γυναίκα πενήντα ετών ανέφερε ότι την είχαν βιάσει αρκετές φορές πριν από την αναχώρηση. Η ιστορία της έχει επιβεβαιωθεί από τους γιατρούς της Cisom της Μάλτας και στη συνέχεια από τους γιατρούς του Trapani που την εξέτασαν. Δραματικά τα λόγια ενός νεαρού άνδρα που είπε ότι είδε τη σύζυγό του να δολοφονείται με πιστόλι στο στρατόπεδο προσφύγων από εμπόρους. Σχόλιο δικό μας: αν κάποιος θελήσει να ρίξει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στους δουλέμπορους για αυτή την κατάσταση, να σκεφτεί πρώτα ότι η βασική αιτία όλων αυτών είναι η Ευρώπη Φρούριο και τα κλειστά σύνορα.

Μετάφραση: Νίκος Αθανασίου