style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>

Συντάκτης: 

Θέλησε να αστειευτεί ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ όταν παρουσίαζε το δικό πρόγραμμα για την «επίλυση» του μεταναστευτικού προβλήματος. «Ακριβώς στα 69α μου γενέθλια- και δεν το ζήτησα- 69 άτομα στάλθηκαν πίσω στο Αφγανιστάν. Είναι αριθμός πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα» είπε. 

Μια μέρα, όμως, μετά έγινε γνωστό ότι ο ένας από αυτούς αυτοκτόνησε.  Ο 23χρονος είχε φθάσει στη Γερμανία προερχόμενος από το βόρειο Αφγανιστάν πριν από οκτώ χρόνια, όταν ήταν ακόμα ανήλικος. Βρέθηκε νεκρός σε προσωρινό κατάλυμα, έξι ημέρες μετά την επιστροφή του στην Καμπούλ. 

Το «αστείο» του Ζεεχόφερ προκάλεσε μίνι θύελλα σε συγκυβέρνηση και στο σύνολο της αντιπολίτευσης – εκτός φυσικά από τα δυο κόμματα της Ενωσης (CDU-CSU) και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>

«Ενας από τους 69 ανθρώπους που απελάθηκαν ανήμερα στα 69α γενέθλια του Ζεεχόφερ είναι τώρα νεκρός. Ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι ένας κατακριτέος κυνικός, του οποίου ο χαρακτήρας δεν είναι αντάξιος του αξιώματός του. Η παραίτησή του έπρεπε να είχε υποβληθεί προ πολλού. ΑΚΟΥΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕ», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, Κέβιν Κούνερτ, απευθυνόμενος προφανώς και στο δικό του κόμμα.

Βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών το χαρακτήρισαν «ντροπιαστικό… χωρίς ίχνος ανθρωπιάς», ενώ αντίδραση υπήρξε και από τους Ελεύθερους Δημοκράτες. «Οποιος γιορτάζει 69 απελάσεις για τα 69α του γενέθλια κάνει τη λάθος δουλειά. Πόσοι ακόμα εκτροχιασμοί χρειάζεται η κυβέρνηση συνασπισμού για να διώξει τον υπουργό Εσωτερικών… Εχει πιάσει ήδη το όριο» δήλωσε ο βουλευτής του FDP Gyde Jensen, που είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ελπίζουμε το γέλιο να του κάτσει στο λαιμό… έχει περάσει προ πολλού η ώρα που θα έπρεπε να έχει φύγει», είπε ο βουλευτής του Αριστερού κόμματος, Jan Korte, με συναδέλφους του να χαρακτηρίζουν το «αστείο» του Ζεεχόφερ «ντροπιαστικό… χωρίς ίχνος ανθρωπιάς».

Όπως έγινε γνωστό, ο νεαρός, που ζούσε στο Αμβούργο, είχε επιβιβαστεί σε πτήση στις 4 Ιουλίου μαζί με άλλους 68 συμπατριώτες του των οποίων το αίτημα ασύλου είχε απορριφθεί, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απελαύνει γρήγορα Αφγανούς σε περιοχές της πατρίδας τους που θεωρούνται ασφαλείς.

Του παραχωρήθηκε ένας χώρος προσωρινής διαμονής σε πρώην ξενοδοχείο που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για απελαθέντες πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Ο 23χρονος πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε χθες.

Οπως αναφέρει η ΜΚΟ Pro Asyl, προφανώς ο νεαρός βρέθηκε παγιδευμένος σε μια αδιέξοδη κατάσταση, προειδοποιώντας ότι η περίπτωσή του μπορεί να μην είναι μεμονωμένο περιστατικό. 

Από τους 69 που απελάθηκαν, οι 51 έμεναν στο κρατίδιο του Ζεεχόφερ, τη Βαυαρία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φέτος έχουν απελαθεί 148 Αφγανοί.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>