Η υπόθεση, αφορά φερόμενη ζημιά του Δημοσίου ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη σε έργα πληροφορικής που προσπάθησε να υλοποιήσει η νομαρχία

Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή για μερικές… ψιλοπαρατυπίες.

Μόλις σήμερα για παράδειγμα, ασκήθηκε ποινική δίωξη με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, σε βάρος του πρώην νομάρχη, του αδερφού του που ήταν αντινομάρχης και του πρώην γενικού γραμματέα της νομαρχίας.

Η υπόθεση, αφορά φερόμενη ζημιά του Δημοσίου ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη σε έργα πληροφορικής που προσπάθησε να υλοποιήσει η νομαρχία την περίοδο 2007-2010.

Κάποια από αυτά τιτλοφορούνται “Ταξινόμηση – καταγραφή προγραμμάτων δημόσιας Υγείας”, “Ηλεκτρονική καταγραφή αθλητικών ενώσεων”, “Καταγραφή αδειών αλιείας”, “Αναδιοργάνωση – προστασία ιστοχώρου” και “Ηλεκτρονική δικτύωση με ΜΜΕ”

Για την ολοκλήρωση αυτών των έργων, προσλήφθηκαν μάλιστα και 82 άτομα ως εποχικό προσωπικό, τα οποία πληρώθηκαν κανονικά, χωρίς όμως να παραδώσουν οτιδήποτε.

Η ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και περιλαμβάνει τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πάλι μαζί με τον αδερφό του, αντιμετωπίζει όμως και άλλες κατηγορίες για άλλη υπόθεση που είναι γνωστή ως τα “45άρια”.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά συνολικά 456 έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, τα οποία κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Τα συγκεκριμένα έργα αφορούν την περίοδο 2005-2010 και η ζημιά για το Δημόσιο υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης:

Από το σύνολο των καταθέσεων προκύπτει αναμφισβήτητα ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γίνονταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημοσίου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων…

Σε προηγούμενες απολογίες, τα αδέρφια Ψωμιάδη, υποστήριξαν πως με τον ίδιο τρόπο ανέθεταν έργα και άλλες Νομαρχίες.

Δεν ξέρουμε αν τελικά θα βρεθεί ο Νομάρχης της καρδιάς μας σε κάποιο κελί. Όμως, όπως έχει δείξει ο ίδιος παλιότερα, τα κελιά δεν τον τρομάζουν: