Οι σύγχρονες φαβέλες της Μυκόνου δείχνουν τον εργασιακό Μεσαίωνα πίσω από το “ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα” και το παραμύθι της ανάπτυξης.
Πηγή: Katiousa
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>
Στην αρχή σκέφτηκαν τα κοντέινερ, λες και φιλοξενούσαν άστεγους. Αλλά ο εργασιακός Μεσαίωνας εξελίσσεται, κι έτσι επινόησε τις σκηνές, που φιλοξενούν μετανάστες εργάτες στη Μύκονο, χωρίς κλιματισμό ή άμεση πρόσβαση σε βασικές ανάγκες (νερό, τουαλέτες κτλ).
Από τη μια το γνωστό σύνθημα “ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα” για τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας και το αναπτυξιακό “σαξές στόρι” της. Και από την άλλη, η ωμή πραγματικότητα, μακριά από το μύθο, με τις τρώγλες στις οποίες τα αφεντικά υποχρεώνουν τους εργάτες τους να διαβιώνουν, για να γλιτώσουν το λεγόμενο εργατικό κόστος. Ίσως ο ίδιος χώρος φιλοξενήσει το φθινόπωρο τους εκπαιδευτικούς που θα έρθουν στο νησί και δε θα βρίσκουν ένα κατάλυμα για να νοικιάσουν σε λογική, προσιτή τιμή.
Στην Ελλάδα του 2018, που “βγαίνει από τα μνημόνια” οσονούπω και καρτερά την “ανάπτυξη” κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα, άλλοι σοκάρονται ειλικρινά και άλλοι πουλάνε ευαισθησίες -όπως η ιστοσελίδα που ανέδειξε το (πρώτο) θέμα. Όλοι όμως θα αρχίσουν να μιλάνε ξανά, σε πρώτη ευκαιρία, για το θαύμα της ανάπτυξης και τους ρυθμούς της οικονομίας, ξεχνώντας να πούνε το πιο βασικό. Ότι δηλαδή η ανάπτυξη για τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών, δε φέρνει την πρόοδο και την ευημερία, αλλά μας πλησιάζει με βήμα ταχύ στον εργασιακό μεσαίωνα.
style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-4405412761594943"
data-ad-slot="1170329256"
data-ad-format="auto">