Όπως καταγγέλει ο ευρωβουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής, καταψήφισαν από κοινού τροπολογία για 8ωρη εργασία, για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Τη μέρα που στην Αυστρία θεσμοθετείται η κατάργηση του 8ώρου, ένα νέο περιστατικό έρχεται από το ευρωκοινοβούλιο. Όπως καταγγέλει ο ευρωβουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής, καταψήφισαν από κοινού τροπολογία για 8ωρη εργασία των επαγγελματιών οδηγών.style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>


Συγκεκριμένα και σύμφωνα μετην καταγγελία, ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν:

  • την τροπολογία ώστε να μην ξεπερνούν ημερησίως οι ώρες εργασίας το 8ωρο
  • την τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως
  • την τροπολογία για να μην ξεπερνούν τις 80 ώρες εργασίας για δυο διαδοχικές εβδομάδες
  • την τροπολογία για διάλειμμα 60 λεπτών ύστερα από 4,5 ώρες οδήγησης

Τη συγκεκριμένη καταγγελία, δεν αρνείται η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή:

Η πρόταση της ομοσπονδίας φορτηγών αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) για τις ώρες οδήγησης είναι να δοθεί περισσότερη ευελιξία στους μεμονωμένους αυτοκινητιστές να διαχειριστούν το ωράριο τους, διασφαλίζοντας πάντα την οδική ασφάλεια, τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την καλή κατάσταση του οχήματος τους, το οποίο αποτελεί για αυτούς μοναδικό επαγγελματικό εργαλείο και μέσο διαβίωσης. Ιδιαίτερα για τις περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η ρύθμιση που ενέκρινε το ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ σημαντική γιατί θα τους εξασφαλίσει κοινωνικά δίκαιες συνθήκες εργασίας, επιτρέποντας τους να επιστρέφουν στη βάση τους από τις κοντινές χώρες του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση αυτή βοηθά τους Έλληνες αυτοκινητιστές έναντι των ανταγωνιστών τους στη Γερμανία, την Αυστρία και τις άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, λαμβάνεται πρόνοια ώστε σε τυχόν υπέρβαση του οκταώρου, οι οδηγοί να την αποζημιώνονται με περισσότερη εβδομαδιαία ανάπαυση στις εστίες τους με τις οικογένειες τους. Η ΟΦΑΕ ζήτησε από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση.

Για τον λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν το σχετικό άρθρο που δίνει ευελιξία, ικανοποιώντας το αίτημα των Ελλήνων αυτοκινητιστών, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Προφανώς ο κ. Κούλογλου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν να ψηφίσουμε την τροπολογία κατά της ευελιξίας που στηρίζει τα συμφέροντα Γερμανών και Αυστριακών οδηγών…style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>


Η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχολιάσει ακόμα τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές μέρες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δήλωνε πως το 8ωρο είναι πλέον ξεπερασμένο, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ):

Το κλασικό “δυτικό” ωράριο “9 με 5” στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά, από αυτήν στην οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο […]

Η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Όλα τα παραπάνω, πάντα με τρόπο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να οργανώσουν αποτελεσματικά την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, αλλά και που θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων