Η Αλγερία έχει εγκαταλείψει πάνω από 13.000 μετανάστες στην έρημο Σαχάρα τους τελευταίους 14 μήνες αναγκάζοντας τους να περπατήσουν χωρίς φαγητό ή νερό, σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους 48 βαθμούς Κελσίου, προς το Νίγηρα ή το Μάλι. Ή να πεθάνουν προσπαθώντας

sahara

 Πηγή: ThePressProject

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι μετανάστες ανάμεσα τους υπάρχουν πολλές φορές γυναίκες έγκυες και μικρά παιδιά  εγκαταλείπονται χωρίς φαγητό ή νερό, μερικές φορές και κάτω από την απειλή όπλου, σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους 48 βαθμούς Κελσίου. Κάποιους από αυτούς τους βρίσκουν ομάδες διάσωσης των Ηνωμένων Εθνών ενώ άλλοι χάνονται στην έρημο.



Οι μαζικές απελάσεις στην Αλγερία έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Οκτώβριο του 2017, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε μεγαλύτερη πίεση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής για τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου ή την Ισπανία. Αυτοί οι μετανάστες από όλη την υποσαχάρια Αφρική – το Μάλι, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Νίγηρα και αλλού – αποτελούν μέρος της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Οι αναφορές για νεκρούς είναι εκατοντάδες, ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται, καθώς χάθηκαν στην έρημο και εξαφανίστηκαν τα ίχνη τους.

Η Αλγερία δεν παρέχει αριθμούς για τις απελάσεις. Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν με τα πόδια από την Αλγερία στο Νίγηρα αυξάνεται σταθερά σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Από 135 άτομα τον Μάιο του 2017 φτάνουν στα 2.888 τον Απρίλιο του 2018. Συνολικά, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 11.276 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κατάφεραν να επιζήσουν από την πορεία στη Σαχάρα. Τουλάχιστον άλλοι 2.500 μετανάστες αναγκάστηκαν να περάσουν μέσω της Σαχάρας στο γειτονικό Μάλι, χωρίς να γνωρίζουμε όμως τον ακριβή αριθμό αυτών που τελικά δεν τα κατάφεραν.



Να σημειωθεί ότι η Αλγερία και η έρημος  Σαχάρα χρησιμοποιείται ως δίοδος για πρόσβαση στην Μεσόγειο αν και γνωρίζουν ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Όταν φτάνουν στην Αλγερία, όσοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται από τις αρχές οδηγούνται πίσω στα σύνορα, στη μέση της καυτής ερήμου, δίχως τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.