Υπογράφτηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens», έκτασης 55.000 τετραγωνικών μέτρων, της εταιρείας Artume, θυγατρικής της Blackrock στην Ακαδημία Πλάτωνος του Δήμου Αθηναίων.

mal

Πηγή:ThePressProject

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, υπογράφτηκε επίσης όπως προβλεπόταν, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume το οποίο προσδιορίζει τις σχετικές ενέργειες για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου οι οποίοι καλούσαν σε οργανωμένες δράσεις και κινητοποιήσεις ενώ είχαν προχωρήσει σε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών.

Όπως είχε αναδείξει παλαιότερο ρεπορτάζ του TPP, οι κάτοικοι προτείνουν ένα διαφορετικό σχέδιο που περιλαμβάνει:

  • Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
  • Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall, όπως το θέλουν τα «αντισταθμιστικά οφέλη».
  • Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
  • Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
  • Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.